Πομπέο – Λαβρόφ: Από το Ροβανιέµι στο Σότσι
Γράφει ο Γιώργος Καπόπουλος
Μέσα σε λιγότερο, από δέκα µέρες οι υπουργοί Εξωτερικών ΗΠΑ και Ρωσίας, Ποµπέο και Λαβρόφ, θα συναντηθούν για δεύτερη φορά στο Σότσι, προφανώς για να ολοκληρώσουν τις διαβουλεύσεις που είχαν στο Ροβανιέµι της Φινλανδίας.
Είναι προφανές ότι οι διαβουλεύσεις Ουάσιγκτον – Μόσχας σχετίζονται µε δύο µέτωπα κρίσεων, τη Βενεζουέλα και το Ιράν, µε το Κρεµλίνο να µπορεί να διαδραµατίσει σηµαντικό ρόλο, αν όχι προς σύντοµη εκτόνωση της έντασης, τουλάχιστον αποτροπής µιας ανεξέλεγκτης διολίσθησης προς τη σύγκρουση.
Οι δύο συναντήσεις Ποµπέο – Λαβρόφ µέσα σε λίγες ηµέρες πιστοποιούν ότι η ανάµειξη της Μόσχας και στα δύο παραπάνω µέτωπα όχι µόνο δεν ενοχλεί την Ουάσιγκτον, αλλά µάλλον την προσλαµβάνει ως δίχτυ ασφαλείας που αποτρέπει ανεξέλεγκτη κλιµάκωση. ∆εν βρισκόµαστε µπροστά στην επανέκδοση της γενικευµένης παγκόσµιας διπολικής αντιπαράθεσης της εποχής του Ψυχρού Πολέµου, όπου η κάθε υπερδύναµη κατοχύρωνε περιφερειακές συµµαχίες µε στόχο να περιορίσει την εκεί επιρροή της αντίπαλης πλευράς.
Σήµερα η Ρωσία έχει διαµορφώσει µια πιο ευέλικτη στρατηγική, που αποβλέπει στη σταθεροποιητική παρέµβαση και τη γενικότερη αποδοχή από όλες τις πλευρές που εµπλέκονται σε περιφερειακές εντάσεις, µε πιο χαρακτηριστικό παράδειγµα τη Συρία. Η αναθέρµανση του διαλόγου κορυφής ΗΠΑ – Ρωσίας αποτελεί ολοένα και περισσότερο διπλωµατικό παράδοξο πρώτου µεγέθους, καθώς οι δύο πλευρές συνεργάζονται για τη διαχείριση περιφερειακών κρίσεων, µε την Ουκρανία να παραµένει µια παγωµένη σύγκρουση που µπορεί να ενεργοποιηθεί ανά πάσα στιγµή και µε τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Μόσχα την άνοιξη του 2014 µετά την προσάρτηση της Κριµαίας πάντα σε ισχύ.
Εκτός όµως από τη συνδροµή του Κρεµλίνου στη διαχείριση περιφερειακών κρίσεων, η συνεργασία ΗΠΑ-Ρωσίας καταγράφηκε πρόσφατα και σε ένα άλλο πεδίο. Οι δύο πλευρές φάνηκαν να συµφωνούν ότι η µείωση των πυρηνικών οπλοστασίων θα πρέπει πλέον από διµερής ισορροπία να γίνει τριγωνική εξισορρόπηση µε τη συµµετοχή της Κίνας. Την παραπάνω αναζήτηση έσπευσε να ανακόψει το Πεκίνο που απέκλεισε τη συµµετοχή του σε δεσµεύσεις για τη µείωση των πυρηνικών όπλων µε το επιχείρηµα ότι τα αποθέµατά του είναι πολύ µικρότερα από αυτά των δύο υπερδυνάµεων.