FT: Η «δολαριοποίηση» απειλεί τώρα την Τουρκία
Στο ισόποσο του ενός τρισεκατομμυρίου λιρών έφτασαν οι ντόπιες καταθέσεις που τηρούνται σε ξένα νομίσματα, δημιουργώντας νέα πηγή κινδύνου για την οικονομία. Απογοήτευση των κοσμικών Τούρκων από τον Ερντογάν.
Adam Samson (Λονδίνο)
Financial Times
Ενώ οι τουρκικές αρχές κατηγορούν για την αδυναμία της τουρκικής λίρας μοχθηρές ξένες επιρροές, σε σημαντικό βαθμό η ζημιά προέρχεται από περισσότερο εγχώριες πηγές: την αυξανόμενη προτίμηση μεταξύ των αποταμιευτών και των επιχειρήσεων της χώρας για καταθέσεις σε ξένα νομίσματα.
Το ποσό των τουρκικών καταθέσεων που τηρείται σε νομίσματα όπως το δολάριο και το ευρώ έφτασε στο ισοδύναμο του ενός τρισεκατομμυρίου λιρών στα τέλη Μαρτίου, σύμφωνα με στοιχεία των αρμόδιων αρχών της χώρας.
Το ποσό ξεπέρασε τα 993 δισεκατομμύρια λίρες τα οποία αφορούν καταθέσεις στο τοπικό νόμισμα και είναι το υψηλότερο επίπεδο από την έναρξη της κρίσης που ξέσπασε το 2000, σύμφωνα με ανάλυση στοιχείων από την Renaissance Capital.
Η λίρα υποχώρησε σχεδόν 14% φέτος έναντι του δολαρίου και είναι το νόμισμα με τη μεγαλύτερη πτώση μεταξύ των μεγάλων αναδυόμενων αγορών, με την εξαίρεση του πέσο της Αργεντινής.
«Η μεσαία τάξη έχασε την πίστη της στον Ερντογάν», δήλωσε ο Charles Robertson, επικεφαλής οικονομολόγος της Renaissance, αναφερόμενος στον Τούρκο πρόεδρο του οποίο το όραμα για μια ισχυρή οικονομία συχνά συγκρούστηκε με την οικονομική ορθοδοξία.
Ο κος Robertson τόνισε ότι οι ροές ξένων επενδύσεων στήριξαν τη λίρα στις αρχές του 2019, παρότι οι κάτοικοι αποτραβήχτηκαν από το νόμισμα. Ωστόσο αυτές οι εισροές εμφανίζονται μετριασμένες από τα τέλη Μαρτίου και τον Απρίλιο, σημείωσε, αφαιρωντας ένα μαξιλάρι στήριξης της λίρας.
Η λεγόμενη τάση «δολαριοποίησης» έλαβε χώρα ενώ η Τουρκία βρίσκεται σε οδυνηρή ύφεση που συνοδεύεται από οξύ πληθωρισμό. Η Fitch την Παρασκευή προέβλεψε ότι η οικονομία της χώρας θα μπορούσε να συρρικνωθεί 1,1% φέτος. Προβλέπει τώρα ανάπτυξη κατά μέσο όρο μόλις 1,5% από το 2018 ως το 2020, μια δραματική επιβράδυνση από το μέσο όρο του 6,8% της περιόδου 2010-2017.
Ο Timothy Ash, αναλυτής στην BlueBay Asset Management δήλωσε ότι οι κοσμικοί Τούρκοι «παραιτούνται» από μια χώρα που επιταχυνόμενα παρασύρεται προς τον συντηρητισμό απομακρυνόμενοι από τη λίρα. Λάθη πολιτικής από την κεντρική τράπεζα επίσης επηρέασαν την τάση, προσέθεσε.
«Νομίζω ότι αμφότερες οι πηγές ‘δολαριοποίησης’ θα συνεχιστούν», είπε.