Λιβύη: Τρομοκρατική οργάνωση η Μουσουλμανική Αδερφότητα
Γράφει η Γιώτα Χουλιάρα
Το κοινοβούλιο της Λιβύης απαγόρευσε το παρακλάδι της Μουσουλμανικής Αδελφότητας στη χώρα, χαρακτηρίζοντάς το ως τρομοκρατική ομάδα κατά τη διάρκεια κοινοβουλευτικής συνόδου που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 14 Μαΐου στο Tobruk . Η απόφαση πάρθηκε με πλειοψηφία.
Το μέλος της κοινοβουλευτικής επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Ασφάλειας στο κοινοβούλιο, Tarek al-Jaroushi, δήλωσε ότι ο Εθνικός Στρατός της Λιβύης (LNA) έχει αποδείξεις ότι οι ηγέτες της Μουσουλμανικής Αδελφότητας διαμένουν μεταξύ Τουρκίας και Κατάρ. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα αναληφθεί δικαστική δράση εναντίον ενός μέλους της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, του Mohamed Margham, ο οποίος, σε ηχογράφηση του η οποία παραδόθηκε στην Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Ασφάλειας, απαίτησε την τουρκική στρατιωτική παρέμβαση στη Λιβύη.
Σύμφωνα με τοπικές πηγές, η απόφαση ελήφθη με βάση τα εγκλήματα της Μουσουλμανικής Αδελφότητας κατά του στρατού της Λιβύης και τη στάση της εναντίον του κοινοβουλίου, καθώς και την υποστήριξή του προς ένοπλες πολιτοφυλακές και τρομοκρατικές ομάδες στην Τρίπολη. Η συνεδρίαση της Βουλής των Αντιπροσώπων ήταν η πρώτη που διεξήχθη μετά την ανακωχή μεταξύ των αντίπαλων ομάδων του Εθνικού Στρατού της Λιβύης (LNA), υπό την ηγεσία της Khalifa Haftar, και της κυβέρνησης Fayez al-Sarraj.
Η ομάδα της Μουσουλμανικής Αδελφότητας έχει οριστεί ως τρομοκρατική ομάδα σε διάφορες χώρες, όπως η Αίγυπτος, η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Ρωσία.
Τον Ιανουάριο, μια έκθεση που δημοσιεύθηκε από το Διεθνές Κέντρο για τη Μελέτη της Ριζικοποίησης (ICSR) του Kings College κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το παράρτημα της Μουσουλμανικής Αδελφότητας στη Λιβύη είχε σχετικά μικρή υποστήριξη από τον λαό της χώρας σύμφωνα με την Libya Herald.
Η έκθεση, με τίτλο: «Φαντάσματα του παρελθόντος: η μουσουλμανική αδελφότητα και ο αγώνας της για τη νομιμοποίηση στη μετα-Καντάφι Λιβύη» εξηγούσε την ιστορία των οργανωτικών εξελίξεων της Μουσουλμανικής Αδελφότητας στη χώρα και εξέταζε τους τρόπους με τους οποίους η ομάδα προσπάθησε να να εδραιωθεί ως θεμιτός πολιτικός παίκτης στην πολιτική ζωή της Λιβύης μετά το 2011.
Η έκθεση κατέληγε στο συμπέρασμα ότι η Μουσουλμανική Αδερφότητα απέτυχε τον στόχο της, που ήταν να αναλάβει την εξουσία στη χώρα. Αναφέρει, επίσης, ότι πολλοί παρατηρητές, καθώς και τα ίδια τα μέλη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, απογοητεύτηκαν από τα αποτελέσματα των εκλογών του 2012 και του 2014, γεγονός που αποκάλυψε ότι η ομάδα είχε σχετικά μικρή υποστήριξη από τον λαό της Λιβύης.
Η Κοινωνία των Αδελφών Μουσουλμάνων, γνωστή ως Μουσουλμανική Αδερφότητα ιδρύθηκε στην Αίγυπτο το 1928 από τον μουσουλμάνο λόγιο και δάσκαλο Hassan Muhammed al-Banna. Το σύνθημα της Αδελφότητας ήταν παραδοσιακά «Πιστοί αλλά Αδελφοί». Αυτό το σύνθημα επεκτάθηκε σε πέντε μέρη: «Ο Αλλάχ είναι ο στόχος μας, Το Κοράνι είναι το Σύνταγμα, Ο Προφήτης είναι ο ηγέτης μας, Τζιχάντ είναι ο δρόμος μας, Θάνατος για χάρη του Αλλάχ είναι η επιθυμία μας». Ο Banna ίδρυσε τη Μουσουλμανική Αδελφότητα στην πόλη Ισμαηλία το Μάρτιο του 1928, μαζί με έξι εργάτες της Εταιρείας της Διώρυγας του Σουέζ, ως πανισλαμικό, θρησκευτικό, πολιτικό και κοινωνικό κίνημα, ενώ γρήγορα εξαπλώθηκε και σε άλλες μουσουλμανικές χώρες.
Μετά την Αιγυπτιακή Επανάσταση του 2011, είχε την πρώτη μεγάλη επιτυχία. Δημιούργησε ένα πολιτικό κόμμα, την Ελευθερία και Δικαιοσύνη, το οποίο συμμετείχε στις εκλογές, ενώ διακύρησε πως έχει «την ίδια αποστολή και στόχους, αλλά διαφορετικούς ρόλους» από την Αδελφότητα, δεσμευόμενο να τηρήσει τις διεθνείς συμφωνίες της Αιγύπτου. Το κόμμα κέρδισε σχεδόν το ήμισυ των εδρών στις βουλευτικές εκλογές του 2011-12, και ο υποψήφιός του, Mohamed Morsi, κέρδισε τις προεδρικές εκλογές του Ιουνίου του 2012. Ωστόσο ο Μorsi ανετράπη μετά από μαζικές διαδηλώσεις μέσα σε ένα χρόνο και την καταστολή που ακολούθησε, με ορισμένους να αναφέρουν πως υπήρξε περισσότερο επιζήμιος για την Αίγυπτο από οτιδήοτε μέσα «σε οκτώ δεκαετίες». Εκατοντάδες μέλη της σκοτώθηκαν, και εκατοντάδες, συμπεριλαμβανομένου του Μόρσι και του μεγαλύτερου μέρους της ηγεσίας της Αδελφότητας, φυλακίστηκαν. Μεταξύ του πληθυσμού της Αιγύπτου, μια «τεράστια εχθρότητα» έγινε αισθητή προς τη Μουσουλμανική Αδελφότητα. Τον Σεπτέμβριο του 2013, το αιγυπτιακό δικαστήριο έθεσε εκτός νόμου την Αδελφότητα και τις ενώσεις της, ενώ διέταξε να κατασχεθούν τα περιουσιακά της στοιχεία.Το Δεκέμβριο η υποστηριζόμενη από το στρατό προσωρινή κυβέρνηση, κήρυξε το κίνημα μια τρομοκρατική ομάδα, μετά τους βομβαρδισμούς του κτιρίου της Διεύθυνσης Ασφαλείας στη Μανσούρα.
Ο Τούρκος Πρόεδρος Erdogan έχει υιοθετήσει πολλές φορές σε δημόσιες εμφανίσεις του τον χαιρετισμό της Μουσουλμανικής Αδερφότητας «ραμπιά».
Ο χαιρετισμός τους είχε μία τριπλή σημειολογία: 1- Ο Μόρσι ήταν ο τέταρτος πρόεδρος της χώρας, μετά τον Νάσερ, τον Σαντάντ και τον Μουμπάρακ. 2- Θύμιζε την πλατεία Ραμπιάτουλ Αντεβιγέ, κεντρικό σημείο συγκέντρωσης των οπαδών του Μόρσι, ίσως πιο εμβληματικό και από την γνωστή ανά την υφήλιο πλατεία Ταχρίρ. 3- Χρησιμοποιήθηκε σε αντιπαραβολή προς το γνωστό σήμα της νίκης (V) που έκαναν οι οπαδοί του στρατηγού Αμπντούλ Φατάχ αλ-Σίσι και θεωρήθηκε δυτική επιρροή.