24/04/2024

Η πιο μεγάλη και πιο κρίσιμη ώρα είναι τώρα

Γράφει ο Βαγγέλης Θάνος
Δημοσιογράφος

Οι ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου ίσως είναι από τις πιο κομβικές που έχουν διεξαχθεί ποτέ. Τα κόμματα της εσωτερικης σκηνής προσπαθούν να προσδώσουν χαρακτήρα εθνικών εκλογών αλλά θεωρώ πως ο κοσμος πρεπει αφενός να ενεργοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό και αφετέρου να σκεφτεί πιο ευρωπαϊκα και να δει τη μεγάλη εικόνα.

Είναι γεγονός πως οι πολιτικές των προηγούμενων χρόνων απογοήτευσαν σε μεγάλο βαθμό τους πολιτες της ΕΕ. Και αυτό αποτυπώνεται στην άνοδο, κυρίως, της ακροδεξίας αλλά όχι μόνο. Οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών έχουν κλείσει τα αυτιά τους και χαράζουν πολιτικές με γνώμονα μόνο τους αριθμούς. Και οπου ευημερούν οι αριθμοί (συνήθως) δυστυχούν οι άνθρωποι.

Οι πολίτες φυσικά το αντιλήφθηκαν αυτό, το βίωσαν και το ένιωσαν με αποτέλεσμα μια στροφή σε αντιδημοκρατικές δυνάμεις.

Η επόμενη Ευρωβουλή θα έρθει αντιμέτωπη με μεγάλα προβλήματα-ζητήματα, που κατα πάσα πιθανότητα θα επηρεάσουν τις ζωές μας για πολλά χρόνια. Ανεργία, οικονομική κρίση, καταστροφή του περιβάλλοντος, μεταναστευτικό, Brexit, γεωπολιτικές εξελίξεις και έλλειψη αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας είναι μερικά από τα προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει και να λύσει η νέα σύνθεση της Ευρωβουλής.

Πρέπει, λοιπόν, και επιβάλλεται να σκεφτούμε πιο ευρωπαϊκά. Σε μια ήπειρο που έχει ξεκινήσει δύο Παγκόσμιους Πολέμους και έχει γεμίσει, κυριολεκτικά, ποτάμια με αίμα. Σε μια ήπειρο που γερμανο-κατευθύνεται πρέπει να βρεθεί η φόρμουλα να μην υπάρχουν χώρες δύο και τριών ταχυτήτων.

Οφείλουμε να πάμε στην κάλπη με τη μεγάλη εικόνα και όχι με τη μικρή, κοιτώντας μόνο την εσωτερική πολιτική σκηνή.

ΥΓ1: Είναι δεδομένο ότι πολλοί συμπολίτες μας θα ριξουν ψήφο διαμαρτυρίας και αυτό δημιουργεί φόβους για ”τέρατα”…

ΥΓ2: Σίγουρα λέμε ναι στην Ευρώπη αλλά όχι με αυτήν την πολιτική, με αυτήν την φιλοσοφία και μακρυά απο τους πολίτες.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024