29/03/2024

Stratfor: Ποιες ευρωπαϊκές χώρες είναι πιο πολιτικά κατακερματισμένες

Σε όλη την Ευρώπη υπάρχει μια ευρύτερη αίσθηση πως οι παραδοσιακές πολιτικές δυνάμεις έχουν χάσει την επαφή με την πραγματικότητα εκατομμυρίων οικογενειών. H οικονομική κρίση, το μεταναστευτικό και η στροφή σε αντισυστημικές δυνάμεις.

Το αποτέλεσμα των πρόσφατων Ισπανικών εκλογών επιβεβαιώνει αυτό που το Stratfor παρακολουθεί εδώ και καιρό: την τάση πολιτικού κατακερματισμού στην Ευρώπη.Όπως σημείωνε το Statfor, σε όλη την Ευρώπη υπάρχει μια ευρύτερη αίσθηση πως οι παραδοσιακές πολιτικές δυνάμεις έχουν χάσει την επαφή με την πραγματικότητα εκατομμυρίων οικογενειών, και οι ψηφοφόροι αναζητούν νέες επιλογές. Η οικονομική κρίση της δεκαετίας του 2010 ζημίωσε τη δημοφιλία των πολιτικών κομμάτων του κατεστημένου και συνέβαλε στην ανάδυση νέων, ορισμένες φορές αντισυστημικών, πολιτικών δυνάμεων στην Δεξιά και στην Αριστερά.

Η μεταναστευτική κρίση επίσης συνέβαλε στην ανάδυση εθνικιστικών και αντιμεταναστευτικών κομμάτων σε όλη την Ευρώπη. Η ανάδυση περισσότερων ακραίων κομμάτων έχει αναγκάσει τα κεντρώα κόμματα να κινηθούν προς τα Δεξιά ή προς τα Αριστερά για να ανταγωνιστούν, βαθαίνοντας την πόλωση σε πολλές χώρες.

Αυτό το φαινόμενο δεν αφορά αποκλειστικά την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στη Νορβηγία, που δεν είναι μέλος της ΕΕ, τα δεδομένα δείχνουν πως το πολιτικό σκηνικό έχει γίνει πιο κατακερματισμένο.

Οι συνέπειες του πολιτικού κατακερματισμού της Ευρώπης είναι ήδη εμφανείς σε αρκετές χώρες. Τα επόμενα χρόνια, οι κοινωνικές, οικονομικές και πολιτικές επιπτώσεις των τάσεων αυτών είναι πιθανό να συνεχιστούν ή και να αυξηθούν, ιδιαίτερα καθώς πολλές από τις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρώπης αρχίζουν να «κατεβάζουν ταχύτητα». (Η Ιταλία βρίσκεται σε ύφεση, ενώ η Γερμανία πρόσφατα υποβάθμισε την πρόβλεψή της για τον ρυθμό ανάπτυξης του 2019.)

Στην Ευρώπη, το πολιτικό ρίσκο και η στενή σχέση του με το οικονομικό ρίσκο, ήρθαν για να μείνουν.

πηγή:Euro2day.gr

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024