15/06/2024

Οδεύοντας στην αυριανή κάλπη

Οδεύοντας στην αυριανή κάλπη
Σενάρια- εκτιμήσεις- συμπεράσματα
 
Γράφει η Γιώτα Χουλιάρα

 

Λιγότερο από 24 ώρες έμειναν και το εκλογοχώρι πάει στις κάλπες. Συγνώμη για τον χαρακτηρισμό εκλογοχώρι, αλλά αυτό νιώθω το τελευταίο διάστημα, ότι ζω σ΄ένα τεράστιο εκλογοχώρι όπου όλοι ασχολούνται με τις εκλογές και τους υποψήφιους, αλλά κανείς με την επόμενη ημέρα. Λες και ο σκοπός μας είναι οι πανηγυρισμοί για τους νικητές και η στεναχώρια για τους ηττημένους το βράδυ της Κυριακής. Και μετά το τέλος ή ακόμη χειρότερα βλέποντας και κάνοντας κατά την πάγια ελληνική τακτική των τελευταίων ετών όπου όλα κινούνται χωρίς σχέδιο και, ενίοτε, στον αυτόματο.

 

Αλλά για να μην πείτε ότι γκρινιάζω προεκλογικά και χαλάω το κλίμα της αναμονής, θα σταματήσω εδώ και θα περάσω σε σχολιασμό των σεναρίων που διακινούνται ιδιαίτερα τις τελευταίες ώρες. Βλέπετε η χθεσινή δήλωση του Αλέξη Τσίπρα που άφησε να εννοηθεί ότι δεν αποκλείονται εκλογές πυροδότησε τις συζητήσεις. Θα μου επιτρέψετε να θεωρήσω τη συγκεκριμένη δήλωση καθαρά επικοινωνιακή και με στόχο να συσπειρώσει τους κεντροαριστερούς που δεν επιθυμούν τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν θέλουν και τη ΝΔ. Εκεί ακριβώς στόχευε ο Αλέξης Τσίπρας προκειμένου να τους πείσει να μην απέχουν και πηγαίνοντας στις κάλπες, να ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ ώστε να μην πάμε σε εθνικές εκλογές και έρθει η ΝΔ. Επομένως, το σενάριο που είχε εκπονήσει εξ αρχής το Μέγαρο Μαξίμου για εκλογές τον Οκτώβριο (13 ή 20 Οκτωβρίου οι ημερομηνίες) παραμένει ενεργό και για μένα είναι το επικρατέστερο.

 

Τα τρία σενάρια
 
Από χθες διακινούνται τρία σενάρια, τα οποία και μεταφέρω.
 
Πρώτο σενάριο: Η διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ από τη ΝΔ (πρώτο κόμμα) να ξεπεράσει τις 8 μονάδες γεγονός που θα οδηγήσει τον Αλέξη Τσίπρα σε εθνικές εκλογές.
 
Προσωπική εκτιμήση: Θεωρώ πολύ δύσκολο με βάση τις τελευταίες δημοσκοπήσεις να είναι η διαφορά των δυο κομμάτων 8 με 10 μονάδες. Αυτή η διαφορά υπήρχε στις αρχές του χειμώνα, αμέσως μετά την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών αλλά στην πορεία εξανεμίστηκε, καθώς οι Έλληνες έχουμε κοντή μνήμη (χρυσόψαρου θα έλεγα) και τα δωράκια της 13ης σύνταξης και της ρύθμισης των 120 δόσεων όπως ανακοινώθηκαν από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και την Έφη Αχτσιόγλου έκαναν κάποιους να ξεχάσουν τα προηγούμενα. Σ΄αυτό βοήθησαν και κάποιες γκάφες του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος υπήρξαν στιγμές που έμοιαζε να προσπαθεί να μειώσει τη διαφορά με το ΣΥΡΙΖΑ εναντίον της ΝΔ.

 Βέβαια, στην περίπτωση που είναι η διαφορά στις 8 ή και 10 μονάδες, ο ΣΥΡΙΖΑ θα χρησιμοποιήσει το επόμενο διάστημα ώστε να στοχεύσει τη ΝΔ και τις τακτικές της. Επικοινωνιακά, θα στραφεί πιο κοντά στο κεντρώο ακροατήριο ώστε να αντλήσει ψηφοφόρους και θα κοιτάξει να ανεβάσει το δόγμα της δήθεν ακροδεξιάς ΝΔ ώστε να παρουσιαστεί ως η λύση στην άνοδο της ακροδεξιάς σε όλη την Ευρώπη.

 

Δεύτερο σενάριο: Η διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ από τη ΝΔ είναι κάτω από τις 5 μονάδες, με εκτίμηση στις 3 με 4, οπότε ο ΣΥΡΙΖΑ πάει σε εκλογές ζητώντας καθαρή νίκη για να συνεχίσει να βγάζει τη χώρα από τα μνημόνια.
 
Προσωπική εκτίμηση: Θεωρώ δύσκολο να είναι κάτω από 5 μονάδες η διαφορά. Εκτιμώ ότι θα είναι γύρω στις 5 με 6 μονάδες. Αλλά ακόμη κι αν είναι μικρή η διαφορά, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει λόγο να πάει τώρα σε εκλογές. Θα θριαμβολογήσει, θα τάξει κι άλλα επιδόματα και θα πάει σε εκλογές τον Οκτώβριο πάλι στοχεύοντας στο κέντρο.
 
Τρίτο σενάριο: Η διαφορά ανάμεσα στα δυο κόμματα με πρώτη τη ΝΔ είναι στις 5 με 6 μονάδες και οι εκλογές θα γίνουν τον Οκτώβριο.
 

Προσωπική εκτίμηση: Το θεωρώ ως το πιο πιθανό σενάριο, όπως φαίνεται και από τις παραπάνω εκτιμήσεις μου.

 

Συμπεράσματα:
1. Ήταν μια εκλογική αναμέτρηση μονομαχία δυο πολιτικών αρχηγών (Τσίπρα Μητσοτάκη) στην οποία μόνο η Γεννηματά προσπάθησε να μπει σφήνα.
 
2. Ο Τσίπρας πήρε επάνω του το παιχνίδι εξαφανίζοντας Πολάκη και λοιπά στελέχη της Κουμουνδούρου (με τα οποία είναι σε ρήξη όπως μαθαίνω).
 
3. Ο Μητσοτάκης θα έχει σοβαρό πρόβλημα στο εσωτερικό της ΝΔ αν η διαφορά από τις 10 μονάδες που ήταν στις αρχές του χειμώνα, πέσει στις 5 μονάδες.
 
4. Στο Κίνημα Αλλαγής πάλεψαν με νύχια και με δόντια για να σταθεροποιηθούν στη τρίτη θέση ώστε να αποδείξουν ότι η τακτική ΣΥΡΙΖΑ να αντλήσει από το κέντρο δεν πέτυχε. Αν το καταφέρουν, θα φανεί αύριο.
 
5. Μέχρι τις εθνικές εκλογές, οι οποίες εκτιμώ, ότι θα γίνουν τον Οκτώβριο, το κλίμα θα πολωθεί κι άλλο, δίνοντας βάση στο εσωτερικό της χώρας, ενώ από το εξωτερικό (Δύση κι Ανατολή) έρχεται τσουνάμι γεωπολιτικών εξελίξεων.
 
6. Προσωπικά, απογοητεύτηκα πλήρως από την συγκεκριμένη περίοδο όπου κυριάρχησε το οπαδικό στοιχείο, ενώ μέλημα μας θα έπρεπε να είναι η εκλογή των σωστών Ευρωβουλευτών, οι οποίοι θα προωθήσουν τα Εθνικά Θέματα στο Ευρωκοινοβούλιο και η εκλογή σωστών και εργατικών ανθρώπων στη τοπική αυτοδιοίκηση.
Τελειώνοντας, να θυμίσω τη ρήση του 16ου προέδρου των ΗΠΑ, Αβραάμ Λίνκολν, ο οποίος είχε πει: Η ψήφος είναι πιο δυνατή από τη σφαίρα. Με τη σφαίρα μπορεί να σκοτώσεις τον εχθρό σου. Με την ψήφο μπορεί να σκοτώσεις το μέλλον των παιδιών σου.
 

Καλό βόλι!

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024