Το Κόμμα του Brexit του λαϊκιστή Νάιτζελ Φάρατζ, υποστηρικτή μιας ξεκάθαρης ρήξης με την ΕΕ, έρχεται πρώτο στις ευρωεκλογές που διεξήχθησαν στο Ηνωμένο Βασίλειο με 31,5% των ψήφων, σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα, ενισχύοντας το σενάριο μιας εξόδου χωρίς συμφωνία.

 

Τιμώρησαν το Συντηρητικό Κόμμα

Οι ψηφοφόροι τιμώρησαν σκληρά το Συντηρητικό Κόμμα της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, το οποίο κατέληξε στην πέμπτη θέση με 7,5% των ψήφων και πληρώνει την ανικανότητά του να θέσει σε εφαρμογή το Brexit, σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα που αφορούν πάνω από το 10% των ψήφων. Η Μέι αναγκάσθηκε να οργανώσει τις ευρωεκλογές πριν ανακοινώσει την Παρασκευή την παραίτησή της.

Παρηγοριά για τους φιλοευρωπαίους είναι το γεγονός ότι η ψηφοφορία έδωσε νέα πνοή στο Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα, το οποίο λαμβάνει 20,1% των ψήφων. Ομως δεν έχει τα μέσα για να επηρεάσει τις αποφάσεις σε εθνικό επίπεδο καθώς διαθέτει μικρή φούχτα βουλευτών.

Ο Νάιτζελ Φάρατζ δεν περίμενε τα αποτελέσματα για να προβλέψει «μεγάλη νίκη» για το κόμμα του, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Σαουθάμπτον, στη νότια Αγγλία.

Τραυματισμένο το Εργατικό Κόμμα

Το άλλο μεγάλο παραδοσιακό κόμμα, το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα, εξέρχεται επίσης τραυματισμένο από την ψηφοφορία, με 16,6% των ψήφων, πληρώνοντας από την πλευρά του την αμφίσημη στάση του για το Brexit.

Οσο για τους Πράσινους, κατάφεραν να κερδίσουν τους Συντηρητικούς με αξιοπρεπή επίδοση 11,6%.

Καθώς δημιουργήθηκε πριν από μόλις τέσσερις μήνες σε αντίδραση στις παλινωδίες του κοινοβουλίου σχετικά με την εφαρμογή του Brexit, το Κόμμα του Brexit δεν είχε άλλο πρόγραμμα σ’ αυτές τις εκλογές από την έξοδο από την ΕΕ. Κεφαλαιοποίησε τον θυμό των ψηφοφόρων για το ατελείωτο σίριαλ του Brexit.

Ο Νάιτζελ Φάρατζ, 55 ετών, πρώην χρηματιστής στο Σίτι, είχε κερδίσει ήδη το 2014 τις ευρωεκλογές, επικεφαλής τότε του ευρωφοβικού κόμματος UKIP που τασσόταν κατά της μετανάστευσης. Τάσσεται υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ πάση θυσία, ακόμη και χωρίς συμφωνία που θα απορροφούσε το σοκ.

«Θέλουμε ρόλο στις διαπραγματεύσεις»

«Για να τιμήσουμε τη δημοκρατική ψήφο του λαού και τις υποσχέσεις που δόθηκαν, το μόνο πράγμα που θα μπορούσαμε να κάνουμε είναι να βγούμε (από την ΕΕ) με τους όρους του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου» (ΠΟΕ), δήλωσε στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.

Δηλαδή, αποχωρώντας από την τελωνειακή ένωση και την ενιαία αγορά για εμπορικές σχέσεις που θα διέπονται από τον ΠΟΕ.

Το σενάριο αυτό φοβούνται οι επιχειρηματικοί κύκλοι ενώ οι Ευρωπαίοι δεν είναι πιο θετικοί σ’ αυτό. Το βρετανικό κοινοβούλιο είχε ψηφίσει κατά.

Ο Νάιτζελ Φάρατζ δήλωσε ήδη ότι θέλει η ομάδα του να έχει ρόλο στις διαπραγματεύσεις για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ και ότι ο ίδιος προετοιμάζεται για βουλευτικές εκλογές.

Βυθισμένοι στην άγρια μάχη της διαδοχής

«Θέλουμε να αποτελούμε μέρος της διαπραγματευτικής ομάδας», δήλωσε ο Φάρατζ από το Σάουθαμπτον, στη νότια Αγγλία.

«Αν δεν εγκαταλείψουμε στις 31 Οκτωβρίου τότε το αποτέλεσμα που είδατε σήμερα για το Κόμμα Brexit θα επαναληφθεί σε βουλευτικές εκλογές και ετοιμαζόμαστε γι’ αυτό», σημείωσε.

Επίσης, η νέα νίκη του Νάιτζελ Φάρατζ δεν μπορεί παρά να καθησυχάσει την ευρωφοβική πτέρυγα του Συντηρητικού Κόμματος, που υποστηρίζει ξεκάθαρη διακοπή των σχέσεων με την ΕΕ.

Οι Τόρις είναι πλέον βυθισμένοι σε άγρια μάχη για τη διαδοχή της Τερέζα Μέι, με ήδη οκτώ υποψήφιους διαδόχους στις τάξεις τους.

Το φαβορί, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον, 54 ετών, ο οποίος είχε διαδραματίσει ρόλο κλειδί στη διάρκεια της εκστρατείας του δημοψηφίσματος για το Brexit, βρίσκεται στην ίδια γραμμή με τον Νάιτζελ Φάρατζ και δηλώνει έτοιμος να εγκαταλείψει την ΕΕ χωρίς συμφωνία.

Πηγή: ΑΠΕ