Η Χριστιανική Ενωση κόμμα των συνταξιούχων, των γυναικών και των ελεύθερων επαγγελματιών, οι Πράσινοι κόμμα των επιστημόνων και της νεολαίας.

 

Τα επιμέρους στοιχεία της ψήφου των Γερμανών αναδεικνύουν ενδιαφέρουσες παραμέτρους για την εκλογική συμπεριφορά των ψηφοφόρων με κριτήριο την ηλικία, το μορφωτικό επίπεδο, το επάγγελμα και το φύλο.

 

Στιγμιότυπο από τη διαδικασία της ψηφοφορίας σε εκλογικό τμήμα της Γερμανίας (EPA)

Οι ηλικίες

Το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) και η Χριστιανοκοινωνική Ενωση (CSU) αντλούν σε μεγάλο βαθμό την εκλογική τους δύναμη από τις παλαιότερες γενιές.

Στους ψηφοφόρους κάτω των 60 ετών η Χριστιανική Ενωση συγκεντρώνει 39%, αλλά στις ηλικίες 18-29 περιορίζεται στο 13%.

Σε αυτή την κατηγορία, η ισχυρότερη δύναμη είναι οι Πράσινοι με 33%, οι οποίοι και στην ηλικιακή ομάδα 30-44 κερδίζουν 25%, έναντι 23% της Χριστιανικής Ενωσης. Στους άνω των 60 ετών, οι Πράσινοι κερδίζουν μόλις 13%, ενώ το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) φθάνει στο 22% και μόλις στο 12% στις ηλικίες 18-60 ετών.

Το φύλο

Σε ό,τι αφορά την κατανομή των ψήφων σε σχέση με το φύλο, την Χριστιανική Ενωση επέλεξε το 28% των γυναικών ψηφοφόρων, ενώ το 26% ψήφισε τους Πράσινους, το 16% το SPD, το 6% την Αριστερά και την AfD και το 5% το FDP.

Το 28% των ανδρών επέλεξε τη Χριστιανική Ενωση, το 20% τους Πράσινους, το 15% το SPD και το 11% την AfD.

Τα επαγγέλματα

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η επιλογή των ψηφοφόρων σε σχέση με το επάγγελμά τους. Τα κόμματα της Χριστιανικής Ενωσης επέλεξε ακόμη το 33% των ελεύθερων επαγγελματιών και το 32% των δημοσίων υπαλλήλων.

Οι Πράσινοι ψηφίστηκαν από το 28% των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά και από το 25% των ιδιωτικών υπαλλήλων και των ελεύθερων επαγγελματιών.

Το SPD έπεισε κυρίως τους εργάτες (19%), τους δημόσιους υπάλληλους (18%) και τους ιδιωτικούς υπάλληλους. Η Αριστερά προσέλκυσε το 7% των εργατών, ενώ η AfD το 15%.

Το FDP αντλεί σημαντικό μέρος της δύναμής του από τους ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι το επέλεξαν σε ποσοστό 9%.

Το μορφωτικό επίπεδο

Με κριτήριο το μορφωτικό επίπεδο, το 40% των αποφοίτων της τεχνολογικής μέσης εκπαίδευσης επιλέγει τα κόμματα της Χριστιανικής Ενωσης, ενώ το 24% το SPD, με το 33% των πτυχιούχων και το 31% των αποφοίτων του γενικού λυκείου να προτιμά τους Πράσινους.

Πηγή: ΑΠΕ,in.gr