Θέματα ασφαλείας και απολογισμός της κυβερνητικής θητείας
Γράφει ο Αλέξανδρος Νίκλαν
Σύμβουλος Θεμάτων Ασφαλείας
Kαθώς οδεύουμε σε εθνικές εκλογές, μια αστραπιαία και λιτή ανασκόπηση, καθαρά πάνω σε θέματα εθνικής ασφάλειας (εντός και εκτός) για την παρούσα (σύντομα τέως) κυβέρνηση.
1.Φυλακές και Νόμος Παρασκευόπουλου: Ξεκινάμε φυσικά με το νόμο Παρασκευόπουλου που κατήργησε τις φυλακές υψίστης ασφαλείας, εδραίωσε τις άδειες χωρίς ουσιαστικά να εκτίει κάποιος πραγματική ποινή (το 1/3 δεν είναι έκτιση ποινής, διακοπές είναι). Αυτό ξετίναξε κάθε έννοια ασφάλειας στη χώρα.
2. Σημαντικές υποδομές με ανύπαρκτη φύλαξη: Με την είσοδο τους ως κυβέρνηση, ο Ρουβίκωνας μπήκε στη Βουλή ανενόχλητος και επεστράφη με ταξί της ΓΑΔΑ σπίτι του. Με διαταγή της κυβέρνησης παρακαλώ. Ακολούθησαν μετά και άλλα σκηνικά, με εισβολές αυτοκινήτων και πρόσφατα εικαστική παρέμβαση με 5κιλα κόκκινης μπογιάς. Προηγήθηκε φυσικά η εισβολή στο ΥΕΘΑ, όπου πραγματικά είναι απορίας άξιο τί θα είχε γίνει αν γινόταν αντίστοιχη εισβολή από τον οποιονδήποτε σε αντίστοιχες υποδομές στο εξωτερικό.
3. Στήριξη τρομοκρατών με δηλώσεις στελεχών ΣΥΡΙΖΑ: Πότε ότι η 17Ν είχε ανθρώπινο ιδεώδες, πότε πώς οι τρομοκράτες, ακόμα και αν δεν έχουν μετανοήσει, δικαιούνται αδείας και άλλα. Μην το αναπτύξω διότι πραγματικά είναι κεφάλαιο ολόκληρο πώς κατάφερε η κυβέρνηση ουσιαστικά να αγκαλιάσει τρομοκράτες και παραβατικά στοιχεία κάθε είδους.
4. Παραβατικά στοιχεία: Ξεκινώ από τη διάλυση της ΔΕΛΤΑ, τη διάλυση της ΕΛΑΣ γενικότερα, και την άποψη πώς οι εγκληματίες έχουν περισσσότερα δικαιώματα από τα θύματα τους και τον αστυνομικό. Περιπτώσεις ναρκομανών εισβολέων, γύφτων με παραβατικό χαρακτήρα, παράνομων μεταναστών που ακόμα και τώρα λυμαίνονται τα αστικά κέντρα και άλλα παρόμοια. Σ’ όλα αυτά τα παραβατικά στοιχεία η αντιμετώπιση υπήρξε φιλική, ενώ ήταν ιδιαιτέρως εχθρική προς τους πολίτες. Εδώ ας μη ξεχάσω και το μόνιμο ραντεβού κάθε ΠΣΚ στο κέντρο της Αθήνας για ανταλλαγή μολότωφ και πετρών με τα ΜΑΤ και φυσικά τα σπήλαια Νταβέλη που έχουν μεταμορφωθεί τα ΑΕΙ μας.
5. Πυροσβεστική:Έχοντας εικόνα από πεδίο, ως εθελοντής δασοπυροσβέστης, μπορώ να γράψω τεράστια κεφάλαια για το πώς αποτελείωσαν τη Πυροσβεστικοί οι σημερινοί (ήδη είχε σοβαρά προβλήματα από προηγούμενες κυβερνήσεις). Από την περίπτωση Frapport, την δέσμευση χιλιάδων εποχικών και πενταετών, την απαξίωση εξοπλισμού και δυναμικού διά στόματος Τόσκα και άλλα πολλά.
6. Ένοπλες δυνάμεις: Λίγο πριν αναλάβει η συγκεκριμένη κυβέρνηση τα ηνία της χώρας, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις που είχαν δει το φως της δημοσιότητας, οι θεσμοί που απολάμβαναν πλήρη αποδοχή ήταν ΠΡΩΤΑ οι ένοπλες δυνάμεις και μετά οι υπόλοιποι. Αμέσως με την ανάληψη τους, διελύθη η δυναμική τους, όταν ο κύριος Καμμένος ως Υπουργός Άμυνας συνετέλεσε στη καταστροφή, μετατρέποντας τις ΕΔ σε καμαριέρες των παράνομων μεταναστών και τις δομές του ΣΞ σε ξενοδοχεία για εισβολείς εποικιστές.
Σε δεύτερο χρόνο είδαμε τραγικές εμφανίσεις του ΥΠΕΘΑ, με τις οποίες πραγματικά γελούσε ο κόσμος (ούτε θεατρικό βεστιάριο τόσες στολές) ενώ είδαμε σοβαρές ελλείψεις σε δράσεις απέναντι στην περίπτωση της σύλληψης/απαγωγής των στρατιωτικών στον Έβρο που παρέμειναν έρμαιο πολιτικής ανταλλαγής και αντικείμενο πλέον χλευασμού για το αξιόμαχο των Ελληνικών Ε.Δ.
Εδώ θα πρέπει να θυμηθούμε και τις περιπτώσεις που το πρωθυπουργικό αεροσκάφος είτε υποχρεωνόταν σε αναδρομολόγηση (μέχρι και πάνω από τρίτες χώρες πέρασε σε κυκλική πορεία για να φτάσει στον προορισμό του όταν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επισκέφτηκε το Ιράν) είτε δεχόταν σφοδρή παρενόχληση από οπλισμένα τουρκικά αεροσκάφη.
7. Θέματα ηγεσίας στις ΕΔ, στα σώματα ασφαλείας και στη δικαιοσύνη: Νομίζω πώς δεν χρειάζεται να επεκταθώ. Τα έχουμε δει όλοι, γνωρίζουμε πώς κινούνται. Ακόμα και σήμερα προσπαθούν να επιβάλλουν απίστευτα πράγματα με άμεση παρέμβαση στη δικαιοσύνη ενώ είναι στην έξοδο ήδη. Κουβερνάντες τα στελέχη των υπουργείων και η φυσική ηγεσία των σωμάτων αυτών. Μέχρι και ψώνια και ομπρέλες κρατάνε πλέον στους τσαρλατάνους της κυβέρνησης. Ενίοτε κάνουν και συγκεντρώσεις κομματικές. Άμεσο ξήλωμα θέλουν και έξοδο μαζί με τους προϊστάμενους τους.
8. Ασφάλεια πολίτη: Ό,τι και αν λένε, δεν πείθουν. Τα νούμερα είναι αμείλικτα. Τόσο τα ποιοτικά στοιχεία που αφορούν τα εγκλήματα με βλάβες κατά ακεραιότητας όσο και η μικροεγκληματικότητα έχουν αυξηθεί. Ειδικά σε αστικά κέντρα αλλά και σε περιοχές που “φιλοξενούνται” παράνομοι μετανάστες. Τόσο ο πρώην υπουργός όσο και οι νυν υφυπουργοί, αντί να πράξουν, λοιδωρούν και κοροϊδεύουν τον κόσμο. Κάντε ό,τι κοιμάστε, το δόγμα ασφαλείας.
9. Μεταναστευτικό: Απίστευτες καταστάσεις, απίστευτα κονδύλια και τρελό παντελόνιασμα από ΜΚΟ βιτρίνα για συμφέροντα. Ακόμα και σήμερα. Η χώρα μας επίσης βρέθηκε να είναι αποθήκη ανθρώπων που ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΕΙΣΒΑΛΑΝ ενώ παράλληλα η κυβέρνηση θεωρεί ακροδεξιό όποιον διαμαρτύρεται (το 65-70% του λαού δηλαδή).
10. Εθνικά θέματα Πρέσπες – Αιγαίο – Β. Ηπειρος: Είναι θέματα ασφαλείας πολύ απλά διότι οι λανθασμένοι χειρισμοί της κυβέρνησης τόσο στη δολοφονία του ομογενή Κωνσταντίνου Κατσίφα, όσο και στην περίπτωση της συμφωνίας των Πρεσπών καθώς και στο δόγμα ” η θάλασσα δεν έχει σύνορα” (Αιγαίο), οδηγούν μαθηματικά την χώρα σε διαμελισμό.
Πρόκειται για πακέτο εθνικής μειοδοσίας που έχει συγκεκριμένα ονοματεπώνυμα ως υπεύθυνους από την κυβέρνηση.
Τα εθνικά θέματα, όπως έχουν εξελιχθεί, φοβάμαι πώς θέλουν ειδικούς χειρισμούς για να μην έχουμε τουλάχιστον και άλλες απώλειες και όχι για να επιστρέψουν στο προηγούμενο status quo. Αυτό φοβάμαι πως δεν μπορεί να γίνει.
Αφήνω τελευταίο το θέμα των συμμαχιών γιατί το προβάλλουν ως επιτυχία τους. Να θυμίσω εδώ πώς όλες οι συμμαχίες ξεκίνησαν το 2013 με πρώτο τον Αβραμόπουλο να έχει πάει σε όλη την Αραβική χερσόνησο, ενώ έκανε και τις πρώτες επαφές με το Ισραήλ. Ακολούθησε ο Σαμαράς που υπέγραψε την πρώτη αμυντική εξοπλιστική συμφωνία το 2014 στην Αίγυπτο, ενώ το ενεργειακό τετράγωνο (Ισραήλ, Κύπρος, Αίγυπτος, Ελλάδα) είχε ήδη σχηματιστεί κατά τα τέλη του 2013, αφού η Noble είχε κάνει τις πρώτες κρούσεις για τα ενεργειακά στην περιοχή.
Επίλογος: Οι συγκεκριμένοι στην κυβέρνηση επιτέλεσαν έργο καταστροφικό όσον αφορά την ασφάλεια και αποτελούν ό,τι χειρότερο έχω δει στη χώρα μετά την μεταπολίτευση. Θεωρώ ότι θα πρέπει να δημιουργηθούν ειδικά δικαστήρια για περιπτώσεις όπως αυτή της συμφωνίας των Πρεσπών αλλά και για ειδικά θέματα εσωτερικής ασφάλειας που δείχνουν διασυνδέσεις με τρομοκρατικούς κύκλους.Δεν ξέρω τι θα πράξουν οι επόμενοι και δεν μπορώ να το κρίνω εκ των προτέρων. Αλλά τα παραπάνω αποτελούν περιπτώσεις υψηλού ρισκου που επιβάλλεται να αντιμετωπίσουν άμεσα, ειδάλλως θα έχουν και εκείνοι την ίδια πορεία με τους σημερινούς, ίσως και σε πιο γρήγορο χρόνο.