14/07/2024

Συνάντηση Τραμπ – Μακρόν με φόντο τη Noρμανδία

Ημέρα εκδηλώσεων σήμερα στη Μεγάλη Βρετανία και τη Γαλλία για τα 75 χρόνια από την Απόβαση στη Νορμανδία. Συνάντηση του Εμμανουέλ Μακρόν με τον Ντόναλντ Τραμπ σε μια περίοδο τεταμένων γαλλοαμερικανικών σχέσεων.

Λιτοί αλλά επιβλητικοί οι εορτασμοί χθες και σήμερα για τα 75 χρόνια από την Απόβαση στη Νορμανδία που ουσιαστικά έκρινε την έκβαση του Β´ Παγκοσμίου Πολέμου. Στη νότια Αγγλία είχαν συγκεντρωθεί χθες για να τιμήσουν την επέτειο βετεράνοι της απόβασης αλλά και ηγέτες από όλον τον κόσμο- μεταξύ αυτών η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ αλλά και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος. Σήμερα οι εορτασμοί συνεχίζονται στη γαλλική πλευρά.

«Οι ηγέτες παρέρχονται οι δεσμοί ανάμεσα στις χώρες παραμένουν». Με τα λόγια αυτά νωρίς σήμερα το πρωί, ο Εμμανουέλ Μακρόν τίμησε μαζί με την Τερέζα Μέι, την 75η επέτειο της Απόβασης στη Νορμανδία βάζοντας τον θεμέλιο λίθο του μνημείου που θα ανεγερθεί προς τιμή των κοντά 22.000 Βρετανών στρατιωτών που έχασαν τη ζωή τους στην Gold Beach μια από τις 5 παραλίες της Απόβασης της Νορμανδίας.

Μεγάλες οι διαφορές που χωρίζουν Μακρόν και Τραμπ

Οι εκδηλώσεις για την D-Day, την «Μεγάλη Μέρα», συνεχίσθηκαν με νορβηγικές και καναδικές τελετές και αποκορύφωμα την παρουσία του Ντόναλντ Τραμπ στο αμερικανικό κοιμητήριο της Colleville με τους 9.386 μαρμάρινους σταυρούς.

Μετά τους εορτασμούς Εμμανουέλ Μακρον και Ντόναλντ Τραμπ κατευθύνθηκαν στη Νομαρχία της πόλης Caen για επίσημο γεύμα. Μια συνάντηση εργασίας κάτω από την υψηλή παρακολούθηση των πολιτικών παρατηρητών, αφού είναι η πρώτη τους τετ-α-τετ συνάντηση, μετά τα οργισμένα τουίτ του Τραμπ τον περασμένο Νοέμβριο, ύστερα από τις κατηγορίες Μακρόν για εθνικισμό και τα σχέδιά του για τη δημιουργία ευρωπαϊκού στρατού.

Το «ειδύλλιο» των πρώτων ημερών μεταξύ των δύο ηγετών δεν υπάρχει πια και οι διαφορές για το κλίμα, το Ιράν και το εμπόριο όλο και μεγαλώνουν. Αυτό δε που εξοργίζει ιδιαίτερα τους Γάλλους είναι, οι απειλές για πρόστιμα στις εταιρείες που θα τολμούσαν να εμπορευτούν με το Ιράν. Θεωρούν ότι είναι καιρός να αμφισβητηθεί πια η ηγεμονία του δολάριου στις διεθνείς ανταλλαγές και να σταματήσει η Ευρώπη να διαμαρτύρεται χλιαρά, στα χαστούκια που τρώει.

Ολυμπία Τσίπηρα, Παρίσι

DW

 

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024