24/06/2024

Υπό διωγμό και οι διπλωμάτες στην Τουρκία: Καταγγέλλουν βασανιστήρια

Γράφει ο Γιώργος Σκαφιδάς

Πίσω από τις διώξεις φαίνεται να υπάρχει έντονο παρασκήνιο, καθώς κάποιοι καταγγέλλουν ότι το καθεστώς βάζει στο στόχαστρο διπλωμάτες που είχαν προσληφθεί όταν υπουργός Εξωτερικών ήταν ο Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος πλέον ασκεί κριτική στον Ερντογάν

«Στην χώρα του Ερντογάν, σήμερα, όλοι μπορούν να εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους. Κανείς δεν φοβάται», δήλωνε μόλις την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Σοϊλού, απευθυνόμενος σε πολίτες στην ευρωπαϊκή πλευρά της Κων/πολης.

Σε ανάλογο πνεύμα, ο ίδιος ο Ερντογάν θα ερχόταν λίγα 24ωρα αργότερα, την περασμένη Πέμπτη, να διακηρύξει ότι η χώρα του «έχει υιοθετήσει στάση μηδενικής ανοχής απέναντι στα βασανιστήρια».

Οι ειδήσεις, ωστόσο, από την Τουρκία αποτυπώνουν μια διαφορετική πραγματικότητα. Σε έκθεση που έδωσε προ ημερών στη δημοσιότητα ο Δικηγορικός Σύλλογος της Άγκυρας, καταγγέλλεται ότι περίπου 100 διπλωμάτες, που απομακρύνθηκαν από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών με έκτακτο διάταγμα, υποβλήθηκαν σε ξυλοδαρμούς, βασανιστήρια και κακοποίηση από ανθρώπους που τους συστήθηκαν ως υπάλληλοι της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών MİT. Ένας εκ των διπλωματών φέρεται, μάλιστα, να ξυλοκοπήθηκε μέχρι λιποθυμίας προτού τελικώς μεταφερθεί στο νοσοκομείο, όπου όμως οι ιατροί «δεν μπόρεσαν να δουν» σημάδια βασανισμού.

Είχε προηγηθεί, στα τέλη Μαΐου, η δημόσια καταγγελία του Ομέρ Φαρούκ Γκεργκερλίογλου, ενός βουλευτή του φιλοκουρδικού HDP, ο οποίος έκανε λόγο για διπλωμάτες που υπέστησαν όχι μόνο «βασανιστήρια» αλλά και «σεξουαλική κακοποίηση» (ακόμη και «βιασμό με κλομπ») ενώ τελούσαν υπό αστυνομική κράτηση.

Ο Τούρκος πρώην διπλωμάτης, Μπαχαντίρ Γκιουλέ, κάνει λόγο, με άρθρο του που δημοσιεύτηκε στον αμερικανικό ιστότοπο «Washington Examiner» στις 3 Ιουνίου, για «εκτεταμένες εκκαθαρίσεις» από το καθεστώς Ερντογάν, υποστηρίζοντας συγκεκριμένα ότι «πάνω από το ένα τρίτο των Τούρκων διπλωματών καριέρας εκδιώχθηκαν ως τρομοκράτες» μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016.

Στο ίδιο πνεύμα, ο Τούρκος πρώην διπλωμάτης, Χουσεϊν Κονούς, καταγγέλλει και εκείνος, μέσα από το λογαριασμό του στο Twitter, «εκκαθαρίσεις 550 διπλωματών» και «βασανιστήρια».

Και όλα αυτά, μόλις λίγες ημέρες αφότου η εισαγγελία της Άγκυρας διέταξε την περασμένη εβδομάδα τη σύλληψη 249 αποπεμφθέντων Τούρκων διπλωματών με την κατηγορία ότι εκείνοι είχαν «κλέψει» ή «αντιγράψει» στις εισαγωγικές εξετάσεις που έδωσαν στην αγγλική γλώσσα.

Και στο βάθος ο Νταβούτογλου

Πίσω από τις εν λόγω διώξεις φαίνεται να υπάρχει, ωστόσο, έντονο παρασκήνιο, παρασκήνιο που δεν έχει να κάνει με φερόμενους ως γκιουλενιστές αλλά αντιθέτως, με τους ανταγωνισμούς μεταξύ πρώην και νυν στελεχών του κυβερνώντος ισλαμοσυντηρητικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν.Κάποιοι υποστηρίζουν, χαρακτηριστικά, ότι το καθεστώς Ερντογάν πλέον βάζει στο στόχαστρο διπλωμάτες που είχαν προσληφθεί ή ανελιχθεί την περίοδο από το 2009 έως το 2014, όταν δηλαδή υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας ήταν ο Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος όμως πλέον ασκεί δημοσίως σκληρή κριτική στους «αντιδημοκρατικούς» χειρισμούς Ερντογάν. Σε κατακριτέους χειρισμούς όπως ήταν, για παράδειγμα, και η κίνηση του Τούρκου προέδρου να ζητήσει την ακύρωση των εκλογών της 31ης Μαρτίου στην Κων/πολη.Σημειώνεται ότι εδώ και καιρό κυκλοφορούν φήμες που θέλουν τον Νταβούτογλου να ετοιμάζεται να ιδρύσει το δικό του κόμμα στην Τουρκία. «Συμπτωματικά», ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας έτυχε να περάσει το τελευταίο Ραμαζάνι κάνοντας περιοδεία σε πόλεις και δίνοντας πολιτικές ομιλίες. Εάν, μάλιστα, ο Μπιναλί Γιλντιρίμ ηττηθεί εκ νέου στις 23 Ιουνίου στην Κων/πολη από τον Εκρέμ Ιμάμογλου, τότε ενδέχεται η δημιουργία ενός νέου κόμματος να επισπευσθεί χρονικά. Σε αυτό το πλαίσιο, η δίωξη διπλωματών που εμφανίζονται ως προσκείμενοι στον Νταβούτογλου θα μπορούσε ίσως να ερμηνευτεί και ως απόπειρα αποτροπής μιας τέτοιας εξέλιξης.

 

πηγή:Έθνος

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024