28/03/2024

Σπόνσορας της στρατηγικής προσέγγισης Μόσχας – Πεκίνου είναι οι ΗΠΑ

Γράφει ο Γιωργος Καπόπουλος

Πρέπει να επισηµανθεί ότι την ώρα που Μόσχα και Πεκίνο εµβαθύνουν τη διµερή τους σχέση, η διατλαντική σχέση δοκιµάζεται σκληρά

Στις αρχές του 20ού αιώνα οι δύο µεγάλες σε παγκόσµια κλίµακα αντιπαλότητες ήταν ο ανταγωνισµός Βρετανίας – Γαλλίας για την κυριαρχία στην Αφρική και ο αγώνας δρόµου Βρετανίας – Ρωσίας για τον έλεγχο της Κεντρικής Ασίας, που ονοµάσθηκε µεγάλο παιχνίδι.

Πολύ σύντοµα Βρετανία, Γαλλία και Ρωσία συµµάχησαν παραµερίζοντας τους παραπάνω ανταγωνισµούς για να αντιµετωπίσουν τις ευρωπαϊκές και παγκόσµιες ηγεµονικές φιλοδοξίες της Γερµανίας. Σήµερα, Ρωσία και Κίνα έρχονται ολοένα και πιο κοντά παρά τους φόβους και τις ανησυχίες της Μόσχας από τη δυναµική ενίσχυσης της θέσης του Πεκίνου στους διµερείς συσχετισµούς, µια πορεία συνεχής και σταθερή, που επιβεβαιώθηκε πανηγυρικά από τη συνάντηση των ηγετών των δύο χωρών στη ρωσική πρωτεύουσα. Σπόνσορας της στρατηγικής προσέγγισης Μόσχας – Πεκίνου είναι οι ΗΠΑ, που αµφισβητούν και εναντιώνονται στην επικυριαρχία της Ρωσίας και της Κίνας σε δυο κρίσιµα για τη θέση τους στους παγκόσµιους συσχετισµούς µέτωπα:

Στις πρώην Σοβιετικές ∆ηµοκρατίες, τις οποίες η Μόσχα αποκαλεί «πρόσω εξωτερικό», ενώ η Ουάσιγκτον τις αντιµετωπίζει όπως την υπόλοιπη Ανατολική Ευρώπη, ως χώρες δηλαδή που έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ. Στην Ταϊβάν, όπου το Πεκίνο προωθεί την πολιτική µιας σταδιακής ειρηνικής ενσωµάτωσης κατά το µοντέλο του Χονγκ Κογκ, µια στόχευση η οποία εισπράττεται από τις ΗΠΑ και τους συµµάχους τους στην περιοχή ως απροκάλυπτος επεκτατισµός, ως πρώτο βήµα στην πορεία για την κυριαρχία στην περιοχή Ασίας – Ειρηνικού. Η πολιτική της ταυτόχρονης εναντίωσης αντιπαράθεσης των ΗΠΑ µε τις γεωπολιτικές-γεωστρατηγικές φιλοδοξίες της Ρωσίας και της Κίνας έχει ήδη εδώ και καιρό διαµορφώσει αδράνειες που δυσκολεύουν την όποια µελλοντική διόρθωση πορείας: δύο οµάδες χωρών στην Ανατολική Ευρώπη από τη µία και στην περιοχή Ασίας – Ειρηνικού από την άλλη, που επενδύουν στη συνέχιση της ψυχροπολεµικής αντιπαράθεσης της Ουάσιγκτον µε τη Μόσχα και το Πεκίνο. Τέλος, πρέπει να επισηµανθεί ότι την ώρα που Μόσχα και Πεκίνο εµβαθύνουν τη διµερή τους σχέση, η διατλαντική σχέση δοκιµάζεται σκληρά.

πηγή:Έθνος

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024