24/05/2024

Πώς παρακολουθεί η Άγκυρα τους Τούρκους της Γερμανίας

Η τουρκική εθνική υπηρεσία πληροφοριών έχει εντείνει τις δραστηριότητες της στη Γερμανία με νέα εφαρμογή που χρησιμοποιείται για την παρακολούθηση των αντιφρονούντων πολιτών που εγκατέλειψαν τη χώρα, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση που δημοσιεύθηκε από τις μυστικές υπηρεσίες της Γερμανίας.

 

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία για την Προστασία του Συντάγματος (BFV) εξέδωσε έκθεση για το νοτιο-δυτικό κρατίδιο της Βάδης- Βυρτεμβέργης για το 2018, στην οποία αναφέρεται η καταγραφή στη χώρα των δραστηριοτήτων των μυστικών υπηρεσιών της Τουρκίας, της Κίνας, του Ιράν και της Ρωσίας.

Ποιοί παρακολουθούνται

Σύμφωνα με την Deutsche Welle στην τουρκική, η αύξηση της δραστηριότητας των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών έγινε ιδιαίτερα αισθητή μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία τον Ιούλιο του 2016.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι τουρκικές δραστηριότητες των υπηρεσιών πληροφοριών επικεντρώθηκαν κυρίως στην παρακολούθηση των υπόπτων μελών και υποστηρικτών του Κινήματος Γκιουλέν, ο οποίος κατηγορείται από το κυβερνητικό κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKParti) ότι βρίσκεται πίσω από την οργάνωση του πραξικοπήματος.

Επιπλέον, οι ειδικές υπηρεσίες της Τουρκίας παρακολουθούν και αυτούς που συνδέονται με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), την απαγορευμένη ομάδα που καθοδηγεί τον πόλεμο για αυτονομία κατά της τουρκικής κυβέρνησης από το 1984, ιδιαίτερα μετά τη συνέχιση των σφοδρών συγκρούσεων με τις τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας, μετά τη λήξη των ειρηνευτικών συνομιλιών το 2015.

Δεν γνωρίζουν ότι είναι αντικείμενα παρατήρησης

Σύμφωνα με την έκθεση, η Κεντρική Διεύθυνση Ασφαλείας της Τουρκίας έχει αναπτύξει εφαρμογή η οποία χρησιμοποιείται για τη συλλογή δεδομένων σχετικά με τους κατοίκους της Γερμανίας που είναι ύποπτοι για σχέσεις τους με φορείς απαγορευμένους στην Τουρκία.

Παρακολουθούνται άτομα από τις τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας, τα οποία δεν συνειδητοποιούν ότι είναι αντικείμενα παρατήρησης, μέχρι να επιστρέψουν στην Τουρκία, αναφέρει η έκθεση.

Στη Γερμανία υπάρχουν περισσότερα από 3 εκατομμύρια άνθρωποι τουρκικής καταγωγής, με περίπου 508 χιλιάδες από αυτούς να ζουν στη Βάδη – Βυρτεμβέργη.

Η έκθεση σημειώνει ότι τα άτομα της τουρκο-γερμανικής κοινότητας τα οποία παρακολουθούνται εν αγνοία τους, ανήκουν σε ευρύ φάσμα πολιτικών και θρησκευτικών ομάδων.

Ο ρόλος της τουρκικής-ισλαμικής ένωσης

Οπως συμβαίνει με τις δραστηριότητες ακροδεξιών και δεξιών οργανώσεων ή ακροαριστερών (DHKP-C, PKK, TKP / MLCP κ.λπ.)

Μεγάλος πληροφοριοδότης των τουρκικών αρχών είναι η τουρκική-ισλαμική ένωση θρησκευτικών υποθέσεων (DİTİB) που επιβλέπει τις εκατοντάδες των τζαμιών και των θρησκευτικών ενώσεων στη Γερμανία.

«Γνωρίζουμε ότι η DİTİB διεξάγει δραστηριότητες συλλογής πληροφοριών και στέλνει πληροφορίες που συλλέγει στις τουρκικές αρχές», δήλωσε τον Μάιο ο πρώην επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών της Γερμανίας Χανς Γκεόργκ Μάασεν, σύμφωνα με την DW.

Πηγή: echedoros-a.gr

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024