19/04/2024

Forbes: Η Βρετανία σε πολιτικό χάος και η May στη σκηνή τεχνολογικής εκδήλωσης

Του Alex Wood
Forbes 

H πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Theresa May ήταν η παρουσία-έκπληξη κατά την έναρξη της Εβδομάδας Τεχνολογίας που διοργανώνεται στο Λονδίνο παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει λίγες μόνο ημέρες μετά την παραίτησή της από την ηγεσία του ίδιου της του κόμματος.

Αφήνει τώρα το Ην. Βασίλειο σε μια πολιτική δίνη, διατηρώντας την πρωθυπουργία την ώρα που οι συνάδελφοί της δίνουν αγώνα για να γίνουν ο επόμενος ηγέτης του Συντηρητικού Κόμματος και ο επόμενος πρωθυπουργός της Βρετανίας.

Εν αναμονή περισσότερων από 55.000 επισκεπτών, η Εβδομάδα Τεχνολογίας του Λονδίνου είναι το μεγαλύτερο φεστιβάλ της Ευρώπης για τον κλάδο της τεχνολογίας. Κατά την έναρξη της εκδήλωσης στο Ολυμπιακό Πάρκο του Λονδίνου, πολλοί από τους παρευρισκόμενους εξεπλάγησαν βλέποντας την May να πλησιάζει στη σκηνή.

Απορροφημένη από το Brexit, η κυβέρνηση της May ήταν στην καλύτερη περίπτωση διχασμένη απέναντι στον τεχνολογικό κλάδο, δήλωσε στο Forbes ένας από τους συμμετέχοντες. Με τον επόμενο πρωθυπουργό της Βρετανίας να μην έχει αποφασιστεί, πολλοί φοβούνται να εκφράσουν δημόσια ισχυρές απόψεις, παρά την απογοήτευση που αισθάνονται από την κυβέρνηση της May.

“Σήμερα, καθώς βρισκόμαστε στο μεταίχμιο της επόμενης μεγάλης βιομηχανικής επανάστασης, έχουμε την ευκαιρία να συνεργαστούμε και να διασφαλίσουμε ότι η πρόοδος που βλέπουμε μεταμορφώνει τον κόσμο μας προς το καλύτερο και προς όφελος όλων. Η κυβέρνηση θα σας υποστηρίξει σε όλη τη διαδρομή”, είπε η May απευθυνόμενη σε ένα χλιαρό πλήθος.

Η κακή σχέση της May με τον βρετανικό τεχνολογικό κλάδο πηγαίνει πίσω στο 2010. Ως υπουργός Εσωτερικών, πρότεινε μια σειρά από μη δημοφιλείς περιορισμούς για τους μετανάστες με υψηλή ειδίκευση στο πλαίσιο μιας ευρύτερης καταστολής της μετανάστευσης.

Αυτό ήρθε σε έντονη αντίθεση με τον πρώην πρωθυπουργό David Cameron και την ατζέντα της κυβέρνησής του, η οποία άνοιγε τακτικά τις πόρτες του αριθμού 10 της Downing Street σε τεχνολογικούς ηγέτες.

Οι αλλαγές της May στη μετανάστευση είχαν καταστροφικές συνέπειες για πολλούς επιχειρηματίες που είχαν επιλέξει να αποκαλέσουν στο Λονδίνο σπίτι τους. Κάποιοι έμειναν εκτός χώρας, αναγκασμένοι να διαχειρίζονται τις startups τους από απόσταση, ενώ προσπαθούσαν να ξεπεράσουν τη βρετανική γραφειοκρατία για βίζα.

Άλλοι δυσκολεύτηκαν ιδιαίτερα να προσελκύσουν τα αναγκαία ταλέντα στη μηχανική, ένα πρόβλημα που επιδεινώθηκε από την απόφαση-σοκ της Βρετανίας να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση. Κατά τη διάρκεια της δεκάλεπτης ομιλίας της Theresa May, η οποία ήταν γεμάτη με τετριμμένους τεχνολογικούς όρους και κομπιάσματα, δεν υπήρξε ούτε μία αναφορά στο Brexit, τον “ελέφαντα στο δωμάτιο”.

Παρά τον βροχερό καιρό στο Λονδίνο την πρώτη ημέρα της εκδήλωσης, υπήρχαν κάποιοι καλοί λόγοι για θετική σκέψη.

Σύμφωνα με νέα στοιχεία της Dealroom, το 2019 πιθανώς να αποτελέσει έτος-ρεκόρ για επενδύσεις VC στο Λονδίνο και στον τομέα της τεχνολογίας της Βρετανίας. Το ορόσημο αυτό επετεύχθη με την ανακοίνωση κυβερνητικής χρηματοδότησης ύψους 153 εκατομμυρίων λιρών στερλινών, μαζί με κονδύλια ιδιωτικού τομέα ύψους 205 εκατομμυρίων στερλινών, για την “απελευθέρωση του δυναμικού των κβαντικών τεχνολογιών”.

Ακόμη και με τo Brexit να αναγκάζει τη χώρα σε πολιτική παράλυση, από την άποψη των επενδύσεων και του αριθμού των startups αξίας τουλάχιστον 1 δισ. δολαρίων, το Λονδίνο και ο βρετανικός τεχνολογικός κλάδος εξακολουθούν να ξεπερνούν κατά πολύ τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.

Τώρα όλα τα βλέμματα θα είναι στραμμένα στο ποιος θα γίνει ο επόμενος Πρωθυπουργός, και πόσο φιλικός θα είναι προς τον κλάδο.

Καθώς η May κατέβαινε από τη σκηνή, ένας συμμετέχοντας είπε “ας ελπίσουμε ότι ο επόμενος ηγέτης θα αντιστρέψει τα λάθη της”.

πηγή: Capital.gr 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024