10/10/2024

Εθνικές εκλογές – Πάλι δεν θα ψηφίσουν οι Έλληνες του εξωτερικού

 Γράφει ο Μιχάλης Αράπης* – LLB, LLM – Νομικός

 

Την Δευτέρα 10 Ιουνίου προκηρύχθηκαν Εθνικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 7 Ιουλίου. Δυστυχώς παρά τις συζητήσεις και τις υποσχέσεις εδώ και ένα περίπου χρόνο, πάλι δεν θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής οι Έλληνες πολίτες που θα βρίσκονται στο εξωτερικό.

Συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα

Πρέπει να καταστεί σαφές και να γίνει συνείδηση σε όλους ότι το δικαίωμα ψήφου για τους πολίτες της Ελληνικής Δημοκρατίας που διαβιούν στο εξωτερικό δεν είναι απλά αίτημα αλλά είναι Συνταγματικώς κατοχυρωμένο δικαίωμα. Σύμφωνα με το Ελληνικό Σύνταγμα, Αναθεώρηση του 2001 (άρθρο 51 § 4), προβλέπεται, ότι οι Έλληνες πολίτες που βρίσκονται εκτός της Ελληνικής Επικράτειας (της χώρας δηλαδή), δεν αποκλείονται αυτομάτως από την εκλογική διαδικασία αλλά μπορούν να ασκήσουν τα εκλογικό τους δικαίωμα υπό προυποθέσεις. Το προαναφερθέν άρθρο ορίζει ότι για να εξασκηθεί το δικαίωμα, πρέπει να υιοθετηθεί από το Κοινοβούλιο, σχετικό εκτελεστικό νόμο του Συντάγματος με αυξημένη πλειοψηφία, δηλαδή τα 2/3 των βουλευτών (200).

“Έλληνες του εξωτερικού”

Με τον όρο “δικαίωμα ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού” εννοούμε το δικαίωμα ψήφου μόνο για όσους είναι πολίτες της Ελληνικής Δημοκρατίας και επομένως είναι εγγεγραμμένοι σε εκλογικούς καταλόγους. Όσοι δηλαδή θα μπορούσαν να ψηφίσουν κανονικά αν βρίσκονταν την ημέρα των Εθνικών εκλογών στην Ελλάδα. Σύμφωνα με έρευνες υπολογίζεται ότι κατά την δεκαετία της κρίσης μετοίκησε στο εξωτερικό περίπου μισό εκατομμύριο Ελλήνων πολιτών. Πρόκειται για νέες και νέους, επιστήμονες επί το πλείστον, που έφυγαν προς αναζήτηση εργασίας και ενός αξιοπρεπούς βιοτικού επιπέδου. Άρα το μεγάλο ζήτημα είναι η στέρηση των δικαιωμάτων από περίπου μισό εκατομμύριο Ελλήνων πολιτών που έφυγαν τα χρόνια της κρίσης και μετοίκησαν σε κάποια άλλη χώρα (κυρίως εντός της Ευρωπαικής Ένωσης (Ε.Ε.)). Αυτοί οι συμπολίτες μας εξασκούσαν κανονικά το εκλογικό τους δικαίωμα όταν κατοικούσαν στη χώρα μας. Έτσι, πέραν των άλλων δυσκολιών, καλούνται να αγωνιστούν για να αποκτήσουν εκ νέου ένα αυτονόητο δικαίωμα, το ύψιστο δημοκρατικό δικαίωμα της ψήφου, που το είχαν κανονικά πρίν αναχωρήσουν από την πατρίδα μας. Αυτό το αυτονόητο δικαίωμα ισχύει ήδη για τους πολίτες σχεδόν όλων των άλλων κρατών μελών της Ε.Ε., συγκεκριμένα εφαρμόζεται από τις 26 από τις 28 συνολικά χώρες της Ε.Ε.

Ευρωεκλογές

Η ανάγκη αυτή έγινε πρόδηλη με την συμμετοχή στις Ευρωεκλογές, (25/05/2019) την μοναδική φορά που Έλληνες πολίτες, που ζούν στο εξωτερικό μπορούν να ψηφίσουν σε εκλογές για την Πατρίδα τους. Παρά τις δυσκολίες που αναλύθηκαν σε προηγούμενο άρθρο (Ελευθερία, 06/06/2019), η συμμετοχή ήταν μεγάλη και απεδείχθη το ενδιαφέρον των συμπατριωτών μας για τα τεκταινόμενα και το μέλλον της χώρας μας. Παρ’ότι δικαίωμα ψήφου είχαν μόνο οι Έλληνες που ζουν σε κράτη μέλη της Ε.Ε., αποτελεί πρόκριμα για το μέλλον. Η επιτυχημένη διεξαγωγή της διαδικασίας δείχνει ότι δεν είναι λογικό το Ελληνικό κράτος να μπορεί να διοργανώσει Ευρωεκλογές σε μια χώρα αλλά να μην μπορεί να διοργανώσει Εθνικές εκλογές στις οποίες θα ψήφιζαν οι ίδιοι άνθρωποι, στο ίδιο μέρος, με την ίδια διαδικασία. Κοινώς δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι ευσταθεί συνταγματικά, ηθικά και λογικά ότι ενώ μπορούσαμε (και το πράξαμε), να ψηφίσουμε στο Λονδίνο του Ηνωμένου Βασιλείου για τις Ευρωεκλογές, δεν θα μπορούσαμε να ψηφίσουμε και πάλι στο Λονδίνο για τις Εθνικές εκλογές στις 7 Ιουλίου.

Δημοκρατική υποχρέωση

Το διαχρονικό αυτό πρόβλημα πρέπει να λυθεί άμεσα και δια παντός για λόγους δημοκρατίας και ισονομίας των πολιτών. Είναι θλιβερό και άδικο που παρ’ότι οι συμπατριώτες μας βρέθηκαν σε αυτή τη δύσκολη θέση, που αποχωρίστηκαν την οικογένεια τους, τους φίλους τους, το σπίτι τους, την ίδια τους τη ζωή, έχουν να αντιμετωπίσουν και τον κρατικό αμοραλισμό και εμπαιγμό. Δυστυχώς και σε αυτές τις εκλογές δεν θα μπορέσουμε να ψηφίσουμε. Το ζητούμενο όμως είναι ότι το ελληνικό κράτος οφείλει και πρέπει να σεβαστεί, τον ανώτατο του νόμο – το Σύνταγμα. Εν κατακλείδι, το επόμενο Κοινοβούλιο που θα προκύψει από τις εκλογές πρέπει να προχωρήσει άμεσα στις διαδικασίες που απαιτούνται ώστε να μπορέσουν οι Ελληνες πολίτες που ζούν στο εξωτερικό να έχουν δικαίωμα ψήφου στις μεθεπόμενες εθνικές εκλογές στον τόπο διαμονής τους.

 

 

 

*Νομικός με μεταπτυχιακό στο Διεθνές Εμπορικό Δίκαιο και ερευνητής στον τομέα του ηλεκτρονικού εγκλήματος και της τρομοκρατιάς στον Κυβερνοχώρο. Αντιπρόεδρος Ελληνορθοδόξου Κοινότητος Κάρντιφ και Νοτίου Ουαλίας.

Σημείωση: Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Ελευθερία ( Ανεξάρτητη Εβδομαδαία Ελληνική Εφημερίδα του Λονδίνου). Ολόκληρη την εφημερίδα μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024