Δύσκολο εγχείρημα Ελλάδας- Κύπρου για επιβολή κυρώσεων στην Άγκυρα από την Ε.Ε
Της Νίκης Ζορμπά
“Φωτιά” έχει πάρει η διπλωματία μετά την “φωτιά” που έχει ανάψει στην Ανατολική Μεσόγειο με τις κλιμακούμενες προκλήσεις του Ταγίπ Ερντογάν στην Κυπριακή ΑΟΖ.
Ελλάδα και Κύπρος έχουν συντονίσει απολύτως τα βήματά τους απέναντι στις πρωτοβουλίες της Άγκυρας, εν τω μέσω φημών ότι ο “πορθητής” έχει ήδη ξεκινήσει γεωτρήσεις.
Σε συναγερμό βρίσκονται Υπουργείο Εξωτερικών και Εθνικής Αμύνης ενώ η επιδίωξη της ελληνικής και κυπριακής ηγεσίας είναι να αποσπάσουν στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής των αρχηγών κρατών της Ε.Ε την Πέμπτη, όχι μόνον μια ρητή καταδικαστική δήλωση για τις μεθοδεύσεις του Ταγίπ Ερντογάν αλλά και κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας.
Τη δυσκολία του εγχειρήματος αναγνώρισε ο υπουργός Εθνικής Αμύνης Ευάγγελος Αποστολάκης σε χθεσινή του συνέντευξη (ΑΝΤ1).
Εάν η Τουρκία δεν σταματήσει τις παράνομες ενέργειες θα υπάρξουν περαιτέρω ενέργειες και αυτή είναι η προσπάθεια που καταβάλλουν ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας, και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης. “Θα προσπαθήσουμε να επιβληθούν κυρώσεις. Δεν φαίνεται εύκολο, αλλά θα δοθεί μία μάχη και μία προσπάθεια μήπως καταφέρουν να πείσουν όλη την Ευρώπη να γίνουν αυτά”, είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.
Πρωτοβουλίες εν όψει της Συνόδου Κορυφής
Πριν από την Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης , τετ α τετ θα πραγματοποιήσουν ο Αλέξης Τσίπρας με τον Νίκο Αναστασιάδη, ενώ είναι πολύ πιθανό, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας να επιδιώξει επαφές με υψηλόβαθμους ευρωπαίους αξιωματούχους, σε Βερολίνο και Παρίσι.
Εν όψει της Συνόδου Κορυφής της Πέμπτης “καμπανάκια” αναμένεται να χτυπήσουν οι “28” στην Τουρκία στη δήλωση που συντάσσεται στο πλαίσιο της συνεδρίασης του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της Ε.Ε που συνέρχεται στο Λουξεμβούργο.
Βάσει διαρροών, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε αναμένεται να καταδικάσουν τις δραστηριότητες της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο και να απευθύνουν προειδοποίηση ότι “δεν προβλέπεται να υπάρξει περαιτέρω εργασία προς την κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού της τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας”.
Η επιβολή κυρώσεων πάντως στην Τουρκία από τους 28 είναι μια εξόχως περίπλοκη υπόθεση σε διπλωματικό επίπεδο και σε κάθε περίπτωση, δεν αναμένεται να θέσουν σε διακινδύνευση την εύθραυστη συμφωνία Ε.Ε- Τουρκίας για το Προσφυγικό.
Ανησυχία για Καστελόριζο
Το “θερμόμετρο” στα ελληνοτουρκικά ανεβάζει έτι περαιτέρω και η έκδοση τουρκικής NAVTEX για έρευνες που περιλαμβάνει και την θαλάσσια περιοχή του Καστελόριζου.
Καθησυχαστικός επιχείρησε να εμφανιστεί επ αυτού ο έλληνας υπουργός Εθνικής Άμυνας:
“Οι πιθανότητες να προκύψει ένα θερμό επεισόδιο υπάρχουν πάντα. Η άποψή μου είναι πως δεν είναι τόσο πιθανό, γιατί αυτά που πρέπει να αντιμετωπίσουν οι Τούρκοι είναι πάρα πολλά και δεν θέλουν να προσθέσουν κάτι άλλο”, είπε, παραδοεχόμενος ωστόσο:
“Η όλη προσπάθεια είναι να σταματήσουν οι προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας εδώ που είναι τώρα” είπε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας και πρόσθεσε: “Υπάρχουν σχέδια, έχουν γίνει πάρα πολλές συζητήσεις για το πώς θα αντιδράσουμε, υπάρχει ετοιμότητα. Η ευχή είναι να μην φτάσουμε σ` αυτό το σημείο. Και η δική μου θέση, αυτή ήταν στις ΗΠΑ, να γίνει ό,τι χρειάζεται, για να μην φτάσουμε εκεί. Γιατί τότε τα πράγματα γίνονται πάρα πολύ δύσκολα”.
πηγή:Capital.gr