Η επέτειος της απόσχισης του Κοσσυφοπεδίου. Το πρόβλημα της Ελλάδας
Το ενδιαφέρον στοιχείο για την Ελλάδα, είναι ότι θα της ασκηθεί πίεση για αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου. Ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ μάς προετοιμάζει.
Τα 20 χρόνια από την απόσπαση του Κοσσυφοπεδίου, επαρχίας της Σερβίας, εορτάστηκαν στην Πρίστινα, με την παρουσία των πρωταγωνιστών του τεμαχισμού, του τότε προέδρου των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον, της ΥΠΕΞ Μαντλίν Ολμπράιτ και του στρατηγού Κλαρκ. Αυτών δηλαδή που αποφάσισαν και εκτέλεσαν την σμίκρυνση της Σερβίας – επιχείρηση που δεν ολοκληρώθηκε ακόμη.
Υπενθυμίζω κείμενο που έγραψα παλαιότερα σ’ αυτήν την στήλη, αναφέροντας ότι η Μαντλίν Ολμπράιτ και ο αρχηγός των στρατευμάτων που βομβάρδισαν την Γιουγκοσλαβία, Γουέσλι Κλάρκ, εμφανίστηκαν στο Κοσσυφοπέδιο, μόλις αποσχίστηκε, ως εκπρόσωποι εταιριών για τις σχετικές επενδύσεις. Δεν κρατήθηκαν δηλαδή, ούτε τα προσχήματα.
Η Μαντλίν Ολμπράιτ, η οποία πρωτοστάτησε στις ένοπλες συγκρούσεις, σε συνεργασία με τον αδελφό του Προέδρου Χασίμ Θάτσι, συνέστησε αμερικανοτουρκική κοινοπραξία, η οποία επενδύει σε έργα υποδομών σε όλο το κατεχόμενο Κοσσυφοπέδιο, με μοχλό την εταιρεία “Odeteljon”. Ο δε στρατηγός Γουέσλι Κλάρκ και την εταιρία “Envidity Energy”, την οποία διευθύνει, κατέθεσε πρόταση ενδιαφέροντος για την εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου του Κοσσυφοπεδίου.
Οι Κοσοβάροι ξεχύθηκαν στους δρόμους με αλβανικές και αμερικανικές σημαίες, ενώ με αναρτήσεις τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εκφράζουν την ευγνωμοσύνη τους για την προσφορά του Κλίντον στην ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου. Προ δέκα ετών στήθηκε ανδριάντας του Κλίντον στην Πρίστινα, και με λεωφόρο να φέρει το όνομά του, ενώ τώρα η Ολμπράιτ κλήθηκε στην επέτειο αυτή για να δει την προτομή που της έχουν φτιάξει για την υποστήριξή της προς το αλβανικό στοιχείο του Κοσσυφοπεδίου.
Τα αποκαλυπτήρια της προτομής έγιναν από τον πρόεδρο του Κοσόβου Χάσιμ Θάτσι, σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στο προεδρικό μέγαρο, όπου και παρασημοφόρησε τον Κλίντον με το “παράσημο της ελευθερίας” που αποτελεί την ανώτατη τιμητική διάκριση για ξένους ηγέτες.
Είναι προφανές, ότι κανείς εκ των παρευρισκομένων τιμηθέντων, δεν θυμήθηκε την διακήρυξη 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που ψηφίστηκε στις 10 Ιουνίου του 1999, η οποία τυπικά βρίσκεται ακόμη σε ισχύ, και αναφέρει μεταξύ άλλων ότι το Κόσοβο αποτελεί τμήμα της Σερβίας.
Παραλλήλως, προέβλεπε και τη σταδιακή επιστροφή στο Κόσοβο, 999 Σέρβων στρατιωτών ή αστυνομικών, που θα έφεραν ελαφρύ οπλισμό. Η επιστροφή της προβλεπόμενης σερβικής στρατιωτικής δύναμης δεν επετράπη ποτέ ενώ, με την ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου το 2008, καταπατήθηκε και η αρχή που ορίζει την περιοχή ως τμήμα της Σερβίας.
Το ενδιαφέρον στοιχείο για την Ελλάδα, είναι ότι θα της ασκηθεί πίεση για αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου, επειδή οι ισχυροί δεν ενδιαφέρονται φυσικά για τις επιπτώσεις που θα έχει αυτό στην χώρα μας. Όπως δεν ενδιαφέρθηκαν και για τα προβλήματα που δημιουργεί η επαίσχυντη Συμφωνία των Πρεσπών. Ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ, Κρίστοφερ Χιλ, πρέσβης στα Σκόπια από το 1996 ως το 1999 και Ειδικός Απεσταλμένος στο Κοσσυφοπέδιο το 1998 και 1999, μας προετοιμάζει γι’ αυτό.
Πιστεύει ότι έχει έρθει η ώρα της Ευρώπης για το Κοσσυφοπέδιο. «Λυπάμαι που το 2019 εξακολουθούν να υπάρχουν πέντε ευρωπαϊκές χώρες που δεν αναγνωρίζουν το Κοσσυφοπέδιο. Ξέρετε, επειδή καθεμία από αυτές τις χώρες έχει το δικό της Κοσσυφοπέδιο. Όχι μόνο η Ισπανία, αλλά υπάρχουν και οι άλλες χώρες που έχουν παρόμοιες καταστάσεις. Δεν καταλαβαίνω πως συνέβη αυτό. Θα ήθελα να δω ένα ανεξάρτητο Κοσσυφοπέδιο, που προέκυψε ως ανεξάρτητο, επειδή οι άνθρωποι ήθελαν να είναι ανεξάρτητο. Αλλά, θα πρέπει να γίνει αποδεκτό αυτό από τους γείτονες και όλη την Ευρώπη. Πρέπει να κάνουμε ακόμη πολλά».
Ακούγεται ειρωνικό, ότι δεν καταλαβαίνει γιατί οι πέντε χώρες αρνούνται -ακόμη- να αναγνωρίσουν το Κοσσυφοπέδιο. Ως προς την Ελλάδα, αν το πράξει, με ποιο επιχείρημα θα αρνηθεί στους τουρκόφρονες να διεξάγουν δημοψήφισμα για απόσχιση στους δυο νομούς της Θράκης; Η πρώτη που τοποθετήθηκε σ’ αυτό, επισημαίνοντας τις επιπτώσεις, ήταν η Γ.Γ. του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.