29/03/2024

Το κύριο µέτωπο

Γράφει ο Γιώργος Καπόπουλος 

Kύριο µέτωπο αντιπαράθεσης των ΗΠΑ µε την Τουρκία δεν είναι το ρωσικό πυραυλικό σύστηµα S-400, αλλά ο έλεγχος της Ζώνης Ασφαλείας που θα δηµιουργηθεί νοτίως της τουρκοσυριακής µεθορίου επί συριακού εδάφους. Παρά τις πληροφορίες που κάνουν λόγο για συµφωνία, η ολοκλήρωσή της φαίνεται ότι θα είναι το κύριο ζητούµενο της συνάντησης Τραµπ – Ερντογάν στην Οζάκα στα τέλη του µήνα.

Τι θα είναι η Ζώνη Ασφαλείας; Ασπίδα προστασίας της Νοτιοανατολικής Τουρκίας ή εφαλτήριο ευρείας κλίµακας τουρκικής εκστρατείας κατά των Κούρδων στη Βορειοανατολική Συρία µελλοντικά; Το «κλειδί» για την απάντηση βρίσκεται στην παρουσία και στον ρόλο των αµερικανικών στρατιωτικών δυνάµεων που θα παραµείνουν στην περιοχή. Τα παραπάνω νοµιµοποιούν το ερώτηµα για την αξιοπιστία της ρητορικής αδιαλλαξίας Ερντογάν, που επιµένει ότι η παραλαβή των S-400 θα γίνει εντός Ιουλίου.

Τι νόηµα έχει µια πυρετώδης διαπραγµάτευση ΗΠΑ – Τουρκίας για τη Ζώνη Ασφαλείας, µε τη συµφωνία να παραπέµπεται στο ανώτερο δυνατό επίπεδο, αν η µετωπική σύγκρουση των δύο χωρών για τους S-400 ήταν δεδοµένη και µη αντιστρέψιµη; Ο Τραµπ εξαναγκάσθηκε από το Πεντάγωνο και το Στέιτ Ντιπάρτµεντ να ακυρώσει την αποχώρηση των στρατιωτικών δυνάµεων των ΗΠΑ από τη Βορειοανατολική Συρία, όπως είχε εξαγγείλει στις 19 ∆εκεµβρίου 2018, έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία του µε τον Ερντογάν. Προφανώς, αν η αποχώρηση είχε υλοποιηθεί, το επόµενο βήµα θα ήταν η µαταίωση της παραγγελίας των S-400 από την Αγκυρα.

Ο Τραµπ δεν πάει στην Οζάκα για ακόµη µία επίδειξη προσωπικής διπλωµατίας που θα τον φέρει σε σύγκρουση µε τους µηχανισµούς διαµόρφωσης της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ. Πάει για να διευκολύνει την αποδοχή από τον Ερντογάν µιας συµβιβαστικής φόρµουλας για τη Ζώνη Ασφαλείας µεταξύ της Νοτιοανατολικής Τουρκίας και της κουρδικής Συρίας.

Πηγή:Έθνος 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024