20/04/2024

Έγκλημα με χρήση μαχαιριών – Knife crimes

Γράφει ο Αλέξανδρος Νίκλαν
Σύμβουλος Θεμάτων Ασφαλείας 

Καθώς το φαινόμενο έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις παγκοσμίως, θα έλεγα πώς ίσως καλό θα είναι και στην Ελλάδα να έχουν οι Αρχές μια επαγρύπνηση στο ζήτημα αυτό κυρίως σε τουριστικές περιοχές και ειδικά στη Κρήτη ( λόγω της παράδοσης σε κατασκευές ωραιότατων λεπίδων ).

Ειδικότερα, παρατηρείται ένας “αυξανόμενος εθισμός” της παγκόσμιας νεολαίας να λύνει διαφορές με χρήση μαχαιριών που ήδη στο ΗΒ για παράδειγμα έχει γίνει τεράστιο ζήτημα, ενώ στη Σκωτία τέθηκε ολόκληρος μηχανισμός γύρω από αυτό, έτσι ώστε να μπορέσει να καταπολεμηθεί. Μάλιστα, στη δεύτερη έχει γίνει ολόκληρη μελέτη με χρήση θεωριών από τρίτες χώρες (π.χ.  στη Βοστώνη των ΗΠΑ operation ceasefire) και φαίνεται να αρχίζει να δείχνει αποτελέσματα μετά από κάποιο διάστημα.

Για την χώρα μας, ειδικά σε περιοχές όπου έχει περάσει το μήνυμα πώς βασιλεύει το “κάνω ό,τι γουστάρω χωρίς πρόβλημα” θα πρέπει να δοθεί μήνυμα στις αστυνομικές αρχές κατά τόπους, καθώς οι νεαροί τουρίστες, αλλά και αλλοδαποί που εισήρθαν παράνομα, φαίνεται να έχουν αρχίσει να το εμφανίζουν ως τεχνική (π.χ. η επίθεση πρόσφατα στη Καλλιθέα αλλά και η ληστεία στο Σύνταγμα, Δυτική Αχαΐα  και πρόσφατη απαγωγή κ.α.).

Η χρήση μαχαιριού δεν είναι διόλου εύκολο να αντιμετωπιστεί ακόμα και αν φέρεις όπλο (αν δεν το έχεις οπλισμένο και ανά χείρας) και συνήθως είναι επίθεση που θα καταφέρει σοβαρό τραυματισμό. Παράλληλα, η ευκολία μεταφοράς ενός τέτοιου αντικειμένου καθώς και η ευκολία προμήθειας του ακόμα και από την κουζίνα ενός σπιτιού, δείχνει πόσο δύσκολο είναι να αντιμετωπιστεί.

Oλοκληρώνοντας, έχει σημασία να τονισθεί πώς η χώρα μας έχει τονχαμηλότερο δείκτη όλων στο ζήτημα αυτό. Φυσικά αυτό δεν οδηγεί σε χαλαρότητα, αλλά σίγουρα δείχνει πώς η εγκληματικότητα με χρήση όποιου μέσου για όπλο, δεν είναι ζήτημα απαγόρευσης αλλά ζήτημα παιδείας.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024