Εκρέμ Ιμάμογλου. Ο μεγαλύτερος «εφιάλτης» του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η πρώτη ουσιαστική απειλή της προεδρίας του. Τον αποκάλεσαν «σχέδιο». Τον αποκάλεσαν «Πόντιο», «Ρωμιό». Τον αποκάλεσαν ακόμα και δάκτυλο των εχθρών της Τουρκίας. Τον αποκάλεσαν υποστηρικτή της τρομοκρατίας. Η δική του απάντηση ήταν «όλα θα γίνουν πολύ ωραία». Και αυτή η απάντηση έπεισε – όπως φάνηκε εκ του αποτελέσματος – εκατομμύρια ψηφοφόρους της Κωνσταντινούπολης.

 

Από το βράδυ της Κυριακής 23 Ιουνίου 2019 ο Εκρέμ Ιμάμογλου είναι ο νέος δήμαρχος του μητροπολιτικού δήμου της Κωνσταντινούπολης. Με διαφορά πάνω από 9% και πάνω από 800.000 ψήφους στις επαναληπτικές εκλογές έναντι της διαφοράς των 13.729 ψήφων στην πρώτη αναμέτρηση του Μαρτίου που ακυρώθηκε από τον Ερντογάν.

Ο Ιμάμογλου μετέτρεψε την προσπάθεια του Ερντογάν για ρεβάνς στην Κωνσταντινούπολη σε Βατερλώ.

Έκανε τις εκλογές για το Δήμο, κάτι πολύ μεγαλύτερο, που έφτασε να αγγίζει τα όρια ενός δημοψηφίσματος για τη Δημοκρατία.

Η Κωνσταντινούπολη ήταν επί σειρά ετών το προπύργιο του Ερντογάν. Ήταν η πολιτική μήτρα που τον γέννησε και τον ανέδειξε σε πολιτική προσωπικότητα και τον ίδιο. Για πολλούς είναι η πολιτική μήτρα που θα αναδείξει και τον Ιμάμογλου.

Θέλω να σας ζητήσω να πιάσετε το χέρι του φίλου σας, του συντρόφου σας, του γείτονα σας, του διπλανού σας και μαζί να σηκώσετε τις ενωμένες γροθιές σας ψηλά. Ζήτω η Κωνσταντινούπολη. Αφήστε πίσω ότι σας χώρισε μέχρι χθες. Ήρθαμε για να μονιάσουμε, να συζητήσουμε, να αγαπήσουμε ο ένας τον άλλο. Νίκησε η αγάπη.

Ενωτικός

Ο Ιμάμογλου εμφανίστηκε ενωτικός, δήλωσε ότι θα είναι δήμαρχος για όλους τους πολίτες, χωρίς διακρίσεις, τούρκους, σουνίτες, αλεβίτες, συριακής καταγωγής, κουρδικής καταγωγής, ρωμιούς, αρμένιους…

Δήλωσε σεβασμό και πίστη στον άνθρωπο. Εμείς ήρθαμε για όλους, είπε…

Ήρθαμε να τους αγκαλιάσουμε όλους. Δήλωσε σεβασμό στην ιστορία, υποσχέθηκε δημοκρατία και δικαιοσύνη.

Εμείς είμαστε το μέλλον είπε…

Υποσχέθηκε μία νέα εποχή για την Πόλη. Την Πόλη των δύο ηπείρων…

Αλήθεια μπορεί ο Ιμάμογλου να γίνει η απάντηση του CHP των κεμαλιστών, των εκπρόσωπων του κοσμικού κράτους, των σοσιαλδημοκρατών (όπως θα λέγαμε με ευρωπαϊκούς όρους) στον Ερντογάν; Η αλήθεια είναι ότι το κόμμα του τον αναζητούσε για πολλά χρόνια.

Και αυτός απέδειξε ότι μπορεί να ενώσει ακόμα και τους θρησκευόμενους μουσουλμάνους.

Κατάγεται από την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, της Τραπεζούντας. Ο Ιμάμογλου εντάχθηκε στο CHP μετά τις σπουδές του, όπου ήρθε σε επαφή με πιο «προοδευτικές» πολιτικές δυνάμεις.

Το 2014 εξελέγη δήμαρχος της περιφέρειας Μπεϊλίκντουζου της Κωνσταντινούπολης και άρχισε να κερδίζει τη φήμη που τελικά του έδωσε το χρίσμα του CHP για τη διεκδίκηση του μητροπολιτικού δήμου.

Έκανε προεκλογική εκστρατεία σε ένα άκρως αρνητικό μιντιακό περιβάλλον, με δεδομένο ότι τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ είναι τα κυρίαρχα.

Βρήκε τη λύση να ξεπεράσει τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, από όπου μπόρεσε να αναμεταδίδει ζωντανά τις επισκέψεις του στις αγορές, τις συναντήσεις του με πολίτες. Επιχείρησε να έρθει κοντά και με ψηφοφόρους του ΑΚΡ επιδεικνύοντας πρόθεση για ενότητα, ακολουθώντας αντίθετο δρόμο από το φόβο και τον διχασμό που επέλεξε η πλευρά Ερντογάν.

Καμιά επίθεση

Δεν άσκησε κριτική ούτε επιτέθηκε στον Ερντογάν, κατά την προεκλογική του εκστρατεία, μη θέλοντας να προκαλέσει τους οπαδούς του ακόμα δημοφιλούς προέδρου.

Αντίθετα αν και κεμαλιστής απέδειξε ότι μπορεί να είναι και θρησκευόμενος. Αξιοποίησε ακόμη όσα είχε μάθει για το Ισλάμ στην παιδική του ηλικία. Προσευχήθηκε, απήγγειλε στίχους από το Κοράνι. Έδειξε ότι δεν φοβάται τίποτα και δεν έχει στερεότυπα.

Επέλεξε να βγει από το κλασικό κοστούμι του πολιτικού του CHP. Έδειξε ότι δεν είναι εχθρός του azan – του κηρύγματος των ιμάμηδων για προσευχή- , ούτε ως εχθρός της θρησκείας, που ήταν λόγοι αποφυγής του CHP από τους θρησκευόμενους ψηφοφόρους. Αντίθετα έδειξε ότι είναι  θρησκευόμενος μουσουλμάνος ο οποίος όμως δεν επιτίθεται στις άλλες θρησκείες.

Εκτός από το θρησκευτικό του υπόβαθρο σύμμαχοι του Ιμάμογλου στάθηκαν τα βαθιά προβλήματα της τουρκικής οικονομίας και η νομισματική κρίση με την εκτόξευση στα ύψη των τιμών των τροφίμων και την υψηλή ανεργία, που οδήγησαν σε έκρηξη των ψηφοφόρων ενάντια στον Ερντογάν, και πολύ περισσότερο σε μεγαλουπόλεις όπως η Κωνσταντινούπολη, που τα προβλήματα είναι πολύ πιο έντονα.

Στο πλευρό του στάθηκαν και οι Κούρδοι καθώς το φιλοκουρδικό HDP με το ένα εκατομμύριο ψηφοφόρων στην Κωνσταντινούπολη, δεν κατέβασε υποψήφιο και αποδείχθηκε αποφασιστικής σημασίας για τον Ιμάμογλου.

Ο Ιμάμογλου είναι από την Κυριακή η ελπίδα της τουρκικής αντιπολίτευσης. Απέδειξε ότι ο Ερντογάν θα έπρεπε να έχει σκεφτεί δύο φορές πριν πει ότι όποιος κερδίζει την Κωνσταντινούπολη, κερδίζει την Τουρκία.

Είναι ο αντίπαλος;

Ο Ερντογάν έχει ήδη προαναγγείλει ότι θα διεκδικήσει την προεδρία και το 2023, χρονιά που συμπληρώνεται ένας αιώνας από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας. Και πολλοί είναι αυτοί που ήδη κάνουν συγκρίσεις και αναρωτιούνται αν θα μπορούσε ο Ιμάμογλου να σταθεί απέναντι του και να τον κερδίσει σε προεδρικές εκλογές. Κανείς δεν μπορεί να απαντήσει με βεβαιότητα αυτή τη στιγμή, ούτε να πει ότι ο Ερντογάν αποκαθηλώνεται από το θρόνο του. Αν το CHP  θέλει να αποτελέσει μια αξιόπιστη εναλλακτική στον Ερντογάν θα πρέπει να μπορέσει να ενώσει όλους όσους τον αντιπολιτεύονται, μεταξύ αυτών και τους Κούρδους.

Σε κάθε περίπτωση όμως η νίκη Ιμάμογλου μεταφράζεται ως ένα μήνυμα στον Ερντογάν. Ένα μήνυμα δημοκρατίας, που μετέτρεψε σε αυτοκαταστροφική την κίνηση του Ερντογάν να επιβάλλει την επανάληψη των εκλογών.

Η ηχηρή ήττα Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη αναμένεται να τον κάνει πιο «νευρικό». Άλλωστε θα μπορούσε να είναι μια αρχή πριν αποκαλυφθεί ότι ο «σουλτάνος» στέκεται σε πήλινα πόδια…

πηγή:in.gr