19/04/2024

Πολλαπλασιαστής ήττας…

Γράφει ο Γιώργος Καπόπουλος
Το ερώτηµα που τίθεται είναι εάν οι Ερντογάν και Ιµάµογλου µπορούν να συγκατοικήσουν -υπό όρους στοιχειώδους δηµοκρατικής κανονικότητας- σε ένα θεσµικό πλαίσιο κοµµένο και ραµµένο για µια «σουλτανική» προεδρία

H επιλογή του Ερντογάν να επιβάλει την ακύρωση των δηµοτικών εκλογών της 31ης Μαρτίου στον Μητροπολιτικό ∆ήµο της Κωνσταντινούπολης λειτούργησε στη λογική της αυτοεκπληρούµενης προφητείας, καθώς επέσπευσε µια δυναµική εξελίξεων που ήθελε να αποτρέψει. ∆ίχως υπερβολή, η επαναληπτική εκλογή στην Κωνσταντινούπολη λειτούργησε σαν πολλαπλασιαστής ήττας των Ερντογάν – ΑΚΡ:

Πρώτον, έδωσε στον Ιµάµογλου καθαρή, µη αµφισβητήσιµη νίκη, αντί του οριακού προβαδίσµατος που είχε καταγράψει στις 31/3.

∆εύτερον, κατέδειξε τη χειραφέτηση του εκλογικού σώµατος, καθώς η προσπάθεια του Ερντογάν να αποτρέψει µέσω της παρέµβασης Οτσαλάν τους Κούρδους ψηφοφόρους να ψηφίσουν τον Ιµάµογλου έπεσε στο κενό. Ο συµβολισµός της ήττας Ερντογάν είναι βαρύς, καθώς το ΑΚΡ χάνει την Κωνσταντινούπολη έπειτα από 25 χρόνια διακυβέρνησης της µεγαλύτερης πόλης της χώρας, µε τον σηµερινό πρόεδρο να ξεκινά την πορεία του για την εξουσία από το αξίωµα του δηµάρχου.

Το ερώτηµα που τίθεται είναι εάν οι Ερντογάν και Ιµάµογλου µπορούν να συγκατοικήσουν -υπό όρους στοιχειώδους δηµοκρατικής κανονικότητας- σε ένα θεσµικό πλαίσιο κοµµένο και ραµµένο για µια «σουλτανική» προεδρία. Πρώτη προτεραιότητα του Ερντογάν θα είναι ο έλεγχος του κυβερνώντος κόµµατος ΑΚΡ, ώστε να µην ανοίξει και µέτωπο εσωκοµµατικής αµφισβήτησης, µια εξέλιξη πολύ πιο επικίνδυνη από την προσδοκώµενη -και σε κάθε περίπτωση καθυστερηµένη- δηµόσια διαφοροποίηση των «βαρόνων» της παλαιάς φρουράς Γκιουλ, Νταβούτογλου και Μπαµπατζάν.

Η ήττα στην Κωνσταντινούπολη κατέδειξε και την κρίση αξιοπιστίας του κεντρικού αφηγήµατος του Ερντογάν ότι είναι στο στόχαστρο των «σταυροφόρων» της ∆ύσης επειδή προσπάθησε να δώσει στην Τουρκία γεωπολιτική ισχύ και εµβέλεια αντίστοιχη της ανάδειξής της σε µία από τις είκοσι µεγαλύτερες οικονοµίες του πλανήτη. Ο Ερντογάν έχει ως µονόδροµο µια συνολική αναδίπλωση εντός και εκτός συνόρων ως προαπαιτούµενο για τη σταθεροποίηση της οικονοµίας. Μια αναδίπλωση η διαχείριση της οποίας επικοινωνιακά είναι δύσκολη, ώστε να µην εισπραχθεί από τους αντιπάλους του ως άτακτη υποχώρηση. Πρώτη δοκιµασία µετά την ήττα, η συνάντηση του Ερντογάν µε τον Τραµπ στο τέλος της εβδοµάδας στην Οσάκα.

Πηγή:Έθνος

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024