20/04/2024

G2O: Δηλώσεις των πολιτικών και παραλειπόμενα

Ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ HΠΑ και Κίνας, αλλά και η κλιμακούμενη ένταση με το Ιράν αναμένεται να κυριαρχήσουν στη Σύνοδο Κορυφής των G20, που ξεκίνησε σήμερα Παρασκευή (28/6) στην Οσάκα της Ιαπωνίας. Ακολουθούν οι δηλώσεις των ηγετών αναλυτικά και παραλειπόμενα της Συνόδου

Έκκληση του Σίνζο Άμπε για υποστήριξη του ελεύθερου εμπορίου

U.S President Donald Trump, Japan’s Prime Minister Shinzo Abe and India’s Prime Minister Narendra Modi take part in a trilateral meeting on the first day of the G20 summit on June 28, 2019 in Osaka, Japan. Carl Court/Pool via REUTERS

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε προέτρεψε τους ηγέτες των χωρών μελών της ομάδας των είκοσι πιο βιομηχανικά ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων οικονομιών του πλανήτη να στείλουν ένα ισχυρό μήνυμα υποστήριξης του «ελεύθερου», «δίκαιου» εμπορίου «χωρίς διακρίσεις» και εξέφρασε «βαθιά ανησυχία» για το σημερινό τοπίο ως προς το διεθνές εμπόριο.

Οπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠε, κατά την έναρξη της διήμερης συνόδου της G20 στην Οσάκα, ο Άμπε ανέφερε ότι η Ιαπωνία, σημαιοφόρος του ελεύθερου εμπορίου, όπως είπε, θα ταχθεί σθεναρά υπέρ της βελτίωσης του πολυμερούς εμπορικού συστήματος και θα προωθήσει τις διαπραγματεύσεις για την επίτευξη συμφωνιών για τη συνεργασία στο πεδίο της οικονομίας.

«Σήμερα, θέλω να συζητήσουμε με τους ηγέτες μέτρα για να αυξηθεί κι άλλο η ορμή προκειμένου να προωθηθούν μεταρρυθμίσεις στον ΠΟΕ», τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, πρόσθεσε.

Η σύνοδος άρχισε επίσημα λίγο νωρίτερα με την παραδοσιακή λεγόμενη «οικογενειακή» φωτογραφία, με τον Άμπε πλαισιωμένο από τον Ντόναλντ Τραμπ και τον Σι Τζινπίνγκ, το δίδυμο των πρωταγωνιστών του διημέρου.

Η σύνοδος, στην οποία διακυβεύονται πολλά, ξεκίνησε με φόντο τις ρήξεις μεταξύ των ηγετών των μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη, ειδικά για το εμπόριο και για το κλίμα.

Σι Τζινπίνγκ: Ο προστατευτισμός καταστρέφει την παγκόσμια εμπορική τάξη

Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ στηλίτευσε το γεγονός ότι ορισμένες ανεπτυγμένες χώρες λαμβάνουν μέτρα προστατευτισμού, τα οποία οδηγούν σε διενέξεις για το εμπόριο και σε οικονομικούς αποκλεισμούς, κάτι που θεωρεί ότι αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την παγκόσμια οικονομία και ότι αυξάνει την αστάθειά της.

«Όλα αυτά καταστρέφουν την παγκόσμια εμπορική τάξη (…). Πλήττουν επίσης κοινά συμφέροντα των χωρών μας, επισκιάζουν την ειρήνη και τη σταθερότητα σε παγκόσμιο επίπεδο», επέμεινε ο κινέζος ηγέτης κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης των ηγετών της ομάδας BRICS στο περιθώριο της συνόδου της G20 στην Οσάκα της Ιαπωνίας.

Σε αυτές τις συνθήκες, συμπλήρωσε ο Σι, οι χώρες της ομάδας BRICS πρέπει να «αυξήσουν την ανθεκτικότητά τους και τη δυνατότητά τους να αντιμετωπίζουν εξωτερικούς κινδύνους».

Ως προς τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, τόνισε ότι η περιοχή του Κόλπου έχει εισέλθει σε πολύ ευαίσθητη φάση, «στέκει μπροστά στο σταυροδρόμι του πολέμου και της ειρήνης».

Η Κίνα πάντα επιδιώκει ειρήνη και εναντιώνεται στον πόλεμο, τόνισε ο Σι στον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες στο περιθώριο της συνόδου της G20.

Πούτιν: Αντιπαραγωγικές οι προσπάθειες να καταστραφεί ο ΠΟΕ

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι οι απόπειρες να μειωθεί ο ρόλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΕ) ή ακόμη και να καταστραφεί τελείως είναι απαράδεκτες και αντιπαραγωγικές.

«Είναι ξεκάθαρο ότι (το εμπόριο σε παγκόσμιο επίπεδο) πρέπει να προσαρμοστεί στις σημερινές εξελίξεις», όμως «θεωρούμε αντιπαραγωγικές τις προσπάθειες να καταστραφεί ο ΠΟΕ ή να υποβαθμιστεί ο ρόλος του», τόνισε ο Πούτιν στη συνάντηση των ηγετών της ομάδας BRICS.

Ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας συμπλήρωσε εξάλλου ότι η τρέχουσα κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας είναι ανησυχητική, διότι το διεθνές εμπόριο πλήττεται από τον «προστατευτισμό» και από «περιορισμούς με πολιτικά κίνητρα».

ΕΕ: Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας πλήττει την παγκόσμια οικονομία

Νωρίτερα, οι ηγέτες της ΕΕ προειδοποίησαν εναντίον της ζημίας που προκαλούν στην παγκόσμια οικονομία οι τριβές των ΗΠΑ και της Κίνας για το εμπόριο.

Οι εμπορικές σχέσεις της Ουάσινγκτον με το Πεκίνο είναι «τεταμένες» και συμβάλλουν στην επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας, υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Λουξεμβουργιανός Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Επισήμανε ακόμη ότι η ΕΕ συνεργάζεται στενά με τις ΗΠΑ, την Κίνα και την Ιαπωνία για τη μεταρρύθμιση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ).

Τραμπ: Καμία πίεση για το Ιράν

Εν τω μεταξύ, ο αμερικανός πρόεδρος έκρινε σήμερα ότι «τίποτε δεν πιέζει» για να διευθετηθεί η ένταση μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν, που εγείρει φόβους για ανάφλεξη στην περιοχή του Κόλπου.

«Έχουμε άφθονο χρόνο. Τίποτε δεν πιέζει, μπορούν να πάρουν το χρόνο τους. Δεν είναι διόλου επείγουσα η κατάσταση», υποστήριξε ο Τραμπ, έπειτα από μια σειρά επεισοδίων, ανταλλαγής απειλών και ύβρεων μεταξύ Τεχεράνης και Ουάσινγκτον.

«Ας ελπίζουμε ότι αυτό θα τελειώσει, ότι θα τακτοποιηθεί. Αν επιλυθεί, υπέροχα, αν όχι, θα ακούσετε να μιλούν γι’ αυτό», πρόσθεσε πριν από την κατ’ ιδίαν συζήτησή του με τον πρωθυπουργό της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι στο περιθώριο της G20.

Οι δηλώσεις του φάνηκαν αισθητά πιο συγκρατημένες από τον πολεμοχαρή τόνο του Ρεπουμπλικάνου τις προηγούμενες ημέρες.

Την Τετάρτη, ο πρόεδρος των ΗΠΑ αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο ενός σύντομου πολέμου με το Ιράν. «Είμαστε σε πολύ ισχυρή θέση, και δεν θα διαρκέσει πολύ, μπορώ να το πω. Και δεν μιλάω για χερσαία στρατεύματα», ανέφερε.

Η ιδέα του «”σύντομου πολέμου” με το Ιράν είναι αυταπάτη», ήταν η αντίδραση του ιρανού ΥΠΕΞ Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, που έκρινε ότι οι ΗΠΑ «απειλούν την ειρήνη».

Νωρίτερα σήμερα στην Οσάκα, ο Τραμπ, ο οικοδεσπότης της G20 ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε, και ο πρωθυπουργός της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι άρχισαν την τριμερή συνάντησή τους με έναν πρωτότυπο χαιρετισμό, ενώνοντας τις γροθιές τους αντί να ανταλλάξουν χειραψίες. Ο αμερικανός πρόεδρος, που είχε την ιδέα, αστειεύτηκε ότι σε διαφορετική περίπτωση θα δημιουργείτο πρόβλημα με «το ποιος θα έσφιγγε το χέρι ποιου πρώτος». Χαρακτήρισε τους δύο πρωθυπουργούς «καλούς φίλους» και τους συνεχάρη για τις πρόσφατες εκλογικές τους επιτυχίες.

Η συζήτηση θα επικεντρωνόταν στο εμπόριο και στο Ιράν, είπε ο Τραμπ, ο οποίος απέφυγε να απαντήσει όταν ερωτήθηκε αν θα επιβάλλει δασμούς στα εισαγόμενα ιαπωνικά αυτοκίνητα και περιορίστηκε να προεξοφλήσει ότι η έκβαση των συνομιλιών θα είναι «θετική».

Στην κατ’ ιδίαν συνάντησή του με τον Μόντι, ο Τραμπ ανήγγειλε ότι θα έθιγε το ζήτημα του εμπορίου, μετά την επιβολή δασμών από το Νέο Δελχί που ο μεγιστάνας χαρακτήρισε «απαράδεκτους» και απαίτησε να καταργηθούν πριν φθάσει στην Οσάκα, αφήνοντας να διαφανεί η ένταση κάτω από την επιφάνεια.

Οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία και η Ινδία θεωρείται από ορισμένους αναλυτές ότι θα μπορούσαν να συμμαχήσουν ώστε να αντιμετωπίσουν την Κίνα.

Στην κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχε με τον Τραμπ, ο Σίνζο Άμπε του έδωσε έναν χάρτη με τις ιαπωνικές επενδύσεις στις ΗΠΑ, την αξία τους και τον αριθμό των θέσεων εργασίας που δημιουργούνται. Ανάμεσά τους είναι μια νέα μεγάλη ιαπωνική επένδυση στο Μίσιγκαν, μια Πολιτεία όπου προβλέπεται να δοθεί σκληρή μάχη στις επόμενες εκλογές, κάτι για το οποίο ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος εξέφρασε ιδιαίτερη ικανοποίηση.

Το «αστείο» του Τραμπ στον Πούτιν

Την ώρα που καθόταν δίπλα στον Βλαντίμιρ Πούτιν, στο πλαίσιο της συνάντησής τους κατά την σύνοδο των G20 στην Ιαπωνία, ο Ντόναλντ Τραμπ ρωτήθηκε αν θα ζητήσει από τον Ρώσο πρόεδρο να μην εμπλακεί στις αμερικανικές εκλογές του 2020. «Φυσικά», απάντησε ο Τραμπ και στη συνέχεια χαμογελώντας και με διάθεση να κάνει πλάκα και να «παίξει» με τις κάμερες, απευθύνθηκε στον Πούτιν:  «Μην ανακατευτείτε με τις εκλογές πρόεδρε», είπε στον Πούτιν.

 

Με φανερά εύθυμη διάθεση να διασκεδάσει λίγο ακόμα με τη στιγμή, ο Τραμπ σήκωσε κοροϊδευτικά το δάχτυλό του και επανέλαβε προς τον Πούτιν: «Μην ανακατευτείτε με τις εκλογές».

Στο πλαίσιο της συνάντησης των δύο ο Τραμπ είπε ότι ήταν «μεγάλη τιμή» να συναντήσει τον Ρώσο πρόεδρο.

«Πολλά θετικά μπορούν να προκύψουν από τη μεταξύ μας σχέση. Γι’ αυτό Βλαντίμιρ, σε ευχαριστώ πολύ», είπε ο Τραμπ.

Πρόκειται για την πρώτη συνάντηση Τραμπ- Πούτιν μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης Μάλερ αναφορικά με τη ρωσική εμπλοκή στις αμερικανικές εκλογές του 2016.

Νωρίτερα ο Αμερικανός και ο Ρώσος πρόεδρος πήγαν μαζί για να βγάλουν την «οικογενειακή φωτογραφία» των ηγετών που συμμετέχουν στη σύνοδο των G20. Mάλιστα, πριν «χωριστούν» ο Τραμπ χτύπησε τον Πούτιν φιλικά στην πλάτη.

Πριν από την αναχώρησή του από τον Λευκό Οίκο την Τετάτρη ο Αμερικανός πρόεδρος αρνήθηκε να απαντήσει αναφορικά με το αν θα προειδοποιήσει τον Πούτιν να μην αναμειχθεί στις επόμενες προεδρικές εκλογές. «Θα έχω μια πολύ ωραία συζήτηση μαζί του. Το τί θα του πω δεν σας αφορά», είπε ο Τραμπ.

Ψυχρή χειραψία Μέι Πούτιν στον απόηχο της δολοφονίας Σεργκέι Σκριπάλ

Ψυχρή, ελαφρώς δύσκαμπτη και εντελώς απρόθυμη για οποιαδήποτε οικειότητα ήταν η Τερέζα Μέι στη συνάντησή της με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, στη σύνοδο των G20 στην Οζάκα.

Τα όχι και τόσο θετικά συναισθήματα της πρωθυπουργού της Μεγάλης Βρετανίας αποτυπώθηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια της εθιμοτυπικής φωτογραφίας, πριν τη διμερή της συνάντηση με τον Ρώσο πρόεδρο, που περιορίστηκε σε ένα μειδίαμα, την ώρα που η Μέι δεν έκρυβε τα… ευγενή της αισθήματα προς το πρόσωπό του.

 

Αιτία του ψυχροπολεμικού κλίματος ανάμεσα στους δύο αρχηγούς κρατών ήταν η απόπειρα δολοφονίας κατά του Ρώσου, πρώην διπλού πράκτορα, Σεργκέι Σκριπάλι, στο Σάλσμπερι της Μεγάλης Βρετανίας, που προκάλεσε το πάγωμα των σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες.

Η Μέι είχε επιμείνει πριν τη συνάντηση ότι οι σχέσεις Βρετανίας – Ρωσίας δεν μπορούσαν να επιστρέψουν στην κανονικότητα, ενώ οι ύποπτοι για την επίθεση κατά του Σκριπάλ παραμένουν ασύλληπτοι κι ενώ η Μόσχα συνεχίζει να παραπληροφορεί και να προκαλεί κυβερνοεπιθέσεις.«Εμείς στη Βρετανία έχουμε δει τη χρήση νευροτοξικού παράγοντα, ενός χημικού όπλου, στους δρόμους του Σαλίσμπουρι. Αλλά βλέπουμε και άλλη Ρωσική δραστηριότητα στην κόσμο – βλέπουμε τη χρήση παραπληροφόρησης, κυβερνοεπιθέσεων και χρειάζεται να δούμε τη Ρωσία να απέχει από αυτή τη δραστηριότητα», είπε η Μέι σε συνέντευξή της στο ITV, πριν τη συνάντησή της.

Από την πλευρά του, ο Βλαντιμίρ Πούτιν εκτός του ότι επιτίθεται στον φιλελευθερισμό, απορρίπτει κάθε εμπλοκή της Ρωσίας στην υπόθεση Σκριπάλ.

 

Σύμφωνα με την Ντάουνινγκ Στριτ, η Μέι είχε πει στον Ρώσο πρόεδρο ότι δεν μπορεί να επέλθει κανονικότητα των διμερών σχέσεων μέχρι η Μόσχα να σταματήσει την ανεύθυνη και αποσταθεροποιητική δραστηριότητα που απειλεί το Ηνωμένο Βασίλειο και τους συμμάχους του, συμπεριλαμβανομένων εχθρικών παρεμβάσεων σε άλλες χώρες.

Στη φωτογραφία παραπάνω, οι ηγέτες των χωρών BRICS σε μια αναμνηστική φωτογραφία κατά την διάρκεια των εργασιών της συνόδου.

Χαρακτηριστική επίσης είναι και η φωτογραφία του Σι Τζινπίνγκ με τους ηγέτες των χωρών της Αφρικής και τον Αλ Σίσι της Αιγύπτου δίπλα του

GEOPOLITICS EDITORIAL TEAM (με πληροφορίες από ΑΠΕ, in.gr, Πρώτο Θέμα – Φωτογραφίες twitter hashtag #g20)

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024