19/04/2024

Διπλής κατεύθυνσης η βελτίωση των σχέσεων ΗΠΑ-Τουρκίας

Γράφει ο Γιώργος Καπόπουλος

Σε επικοινωνιακό επίπεδο, αντί της αναµενόµενης αναδίπλωσης Ερντογάν, καταγράφεται η αναδίπλωση Τραµπ

Σύµφωνα µε τον Τραµπ η βελτίωση των διµερών σχέσεων ΗΠΑ-Τουρκίας είναι ένας δρόµος διπλής κατεύθυνσης. Με την επίρριψη της ευθύνης της αγοράς των ρωσικών πύραυλων S-400 από την Τουρκία στον Οµπάµα που αρνήθηκε την πώληση πυραύλων Patriot στον νατοϊκό του εταίρο ο Τραµπ έκανε την απαιτούµενη διαδροµή στη δική του κατεύθυνση µε ζητούµενο πλέον τη διαδροµή που θα κάνει ο Ερντογάν από την άλλη κατεύθυνση του δρόµου.

Ενα είναι βέβαιο, ότι η επίσκεψη Τραµπ στην Αγκυρα, εντός του Ιουλίου, για τον Ερντογάν και κάποια στιγµή σύµφωνα µε τον πρόεδρο των ΗΠΑ, όταν και εάν πραγµατοποιηθεί, θα επισφραγίσει µια συνολική εξοµάλυνση των διµερών σχέσεων. Σε επικοινωνιακό επίπεδο αντί της αναµενόµενης αναδίπλωσης Ερντογάν καταγράφεται η αναδίπλωση Τραµπ, που ξεχρεώνει µέχρι στιγµής τον Ερντογάν από την ευθύνη της υπόθεσης της αγοράς των S-400.

 

Είσαι φίλος µας, δεν σου φερθήκαµε όπως αρµόζει σε σύµµαχο, σε αναγκάσαµε να στραφείς προς τη Μόσχα, αλλά µε τους S-400 έχουµε πρόβληµα, είναι το δηµόσιο µήνυµα Τραµπ προς τον Ερντογάν. Είναι φανερό ότι παρασκηνιακά αναζητούνται εναλλακτικές λύσεις που να οδηγήσουν σε κάποια συµβιβαστική φόρµουλα τις δύο πλευρές. Σε καµιά περίπτωση ο Τραµπ δεν θα διακινδύνευε µια σύγκρουση µε το Κογκρέσο για να προστατεύσει την Τουρκία από την επιβολή κυρώσεων.

Οι Δηµοκρατικοί, που ελέγχουν τη Βουλή των Αντιπροσώπων και που προβληµατίζονται αν πρέπει να κινηθούν προς την απαγγελία κατηγορίας κατά του Τραµπ για παρεµπόδιση του έργου της ∆ικαιοσύνης, θα κατέγραφαν κάθε προσπάθεια του Λευκού Οίκου να αποτρέψει την επιβολή κυρώσεων στην Αγκυρα σαν προµήνυµα χαλάρωσης των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία.

Ο Ερντογάν πήρε τη µεγαλύτερη δυνατή επικοινωνιακή διευκόλυνση για να αναδιπλωθεί απέναντι στην πολιτική των ΗΠΑ στην Ευρύτερη Μέση Ανατολή αρχής γενοµένης από τη σύναψη συµφωνίας Αγκυρας-Ουάσιγκτον για τη δηµιουργία ζώνης ασφαλείας µεταξύ Νοτιοανατολικής Τουρκίας και Βορειοανατολικής Συρίας, που ελέγχεται από τους Κούρδους και τις αµερικανικές ειδικές δυνάµεις.

πηγή:Έθνος

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024