22/07/2024

ΗΠΑ και η ασύμμετρη απειλή της Χεζμπολάχ

 

Γράφει ο Αλέξανδρος Νίκλαν
Σύμβουλος Θεμάτων Ασφαλείας

Σύμφωνα με διάφορες εκδοχές, αν προκύψει σύγκρουση στις ΗΠΑ, είναι πιθανό αυτές να υποστούν μεγάλες απώλειες και γι’ αυτό φαίνεται να μη θέλουν να προχωρήσουν σε δράσεις κατά της Τεχεράνης. Τουλάχιστον αυτό μεταδίδεται από διάφορα ΜΜΕ.

 


Η συγκεκριμένη εκτίμηση έχει κάποια σημεία αλήθειας. Οι στρατιωτικές δυνάμεις του Ιράν σε κανένα επίπεδο δεν αποτελούν φόβητρο για τις ΗΠΑ. Ούτε το ναυτικό τους, ούτε φυσικά οι στρατιωτικές χερσαίες δυνάμεις του  έχουν δυνατότητα να αντιμετωπίσουν τις αμερικανικές. Αν προστεθεί και η δυναμική της Π.Α. των ΗΠΑ, καθώς και πιθανόν αυτή του Ισραήλ, ενώ δεν υπάρχει και δυνατότητα από την Τεχεράνη να προμηθευτεί s300-s400 όπως θα ήθελε, προφανώς η πλάστιγγα γέρνει πολύ υπέρ της Ουάσιγκτον.

Εκείνο όμως που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί εύκολα είναι η ασύμμετρη απειλή της Χεζμπολάχ και των φίλιων προς αυτήν οργανώσεων που ήδη βρίσκονται στις ΗΠΑ σε αδρανείς πυρήνες, ενώ έχουν και αρκετά τμήματα σε χώρες με αυξημένη αμερικανική παρουσία. Αυτό σημαίνει πώς σε μια πιθανή εμπλοκή, μπορεί οι βαλλιστικοί πύραλοι να μην μπορούν να φτάσουν το αμερικανικό έδαφος, όμως σίγουρα θα μπορούν τρομοκρατικές επιθέσεις, ακόμα και στις μεγάλες αμερικανικές πόλεις να αποτελέσουν ένα εφιαλτικό σενάριο που θα προκαλέσει πολλές απώλειες. Ειδικά, αν τελικά οι δυνάμεις αυτές καταφέρουν και φτιάξουν μια βρώμικη βόμβα έστω και με καίσιο ως ραδιενεργό στοιχείο (χαμηλό ίχνος και εύκολο να βρεθεί).

Τέτοια χτυπήματα να διευκρινιστεί πώς ήδη έχουν ανακοινώσει οι Ιρανοί αν απειληθούν, ενώ σίγουρα θα βρουν και προσωρινούς συμμάχους σε άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις Ισλαμιστών που εδώ και καιρό προσπαθούν να πετύχουν τέτοιου είδους επίθεση (υπάρχει δήλωση του Οσάμα από το 2003 για τέτοια επίθεση η οποία θεωρείται “ιερό καθήκον” ).

Αυτό είναι το κώλυμα μέχρι στιγμής των ΗΠΑ, τουλάχιστον σύμφωνα με τις αναφορές. Γι΄αυτό και προσπαθούν ήδη, πρώτον να εξαλείψουν κάθε δυνατότητα πυρηνικής απειλής από την Τεχεράνη, ενώ ταυτόχρονα έχουν περάσει σε διεθνή λίστα τρομοκρατών τόσο μονάδες του Ιρανικού στρατού και σχετικές υπηρεσίες του, όσο φυσικά και την Χεζμπολάχ αλλά και άλλες οργανώσεις, με σκοπό την απομόνωση και εξασθένιση τους. Παράλληλα, έχουν εξαπολύσει ένα σύνολο επιχειρήσεων στα σύνορα με το Μεξικό (ίσως και εντός αυτού, κάτι που δεν μπορεί να γνωρίζει κάποιος), για να εξαφανίσουν πιθανά στρατόπεδα εκπαίδευσης της Χεζμπολάχ εκεί (έχει ήδη αποδειχτεί η καταστροφή δύο τουλάχιστον στρατοπέδων στο Μεξικό όπου υπήρχαν στελέχη της οργάνωσης).

Το τι θα ακολουθήσει είναι δύσκολο κάποιος να το προβλέψει, όσο όμως το Ιράν συνεχίζει και λαμβάνει θέση προς διεκδίκηση πυρηνικών και ισχύος στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, οι ΗΠΑ θεωρώ πώς θα έρχονται όλο και πιο κοντά σε μια βίαιη και συντριπτική επίθεση εναντίον του.

Αλέξανδρος Νίκλαν για το Geopolitics

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024