28/03/2024

«Αδαής» ο Ντόναλντ Τραμπ;

Πρωτοφανείς διαρροές διαβαθμισμένων εγγράφων φτάνουν μέχρι την εφημερίδα Sunday Mail: ο Βρετανός πρεσβευτής στην Ουάσιγκτον φέρεται να αποκαλεί «αδαή» και «ανασφαλή» τον Αμερικανό πρόεδρο.

Σε μια πρωτοφανή για τα βρετανικά δεδομένα διαρροή των μυστικών διπλωματικών μηνυμάτων στην Mail της Κυριακής ο πρεσβευτής του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ουάσινγκτον, Σερ Κιμ Ντάροκ, περιγρἀφει με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς τον Ντόναλντ Τραμπ. Συγκεκριμένα, στα διπλωματικά μηνύματα προς την πρωθυπουργό και τον επικεφαλής επί θεμάτων ασφαλείας της κυβέρνησης, ο ανώτατος όλων των Βρετανών διπλωματών χαρακτηρίζει τον Αμερικανό πρόεδρο “αδαή, ανασφαλή και ανίκανο”.

Επίσης, περιγρἀφει με κάθε λεπτομέρεια τον μυστικό πόλεμο που μαίνεται στον Λευκό Οίκο, προειδοποιεί ότι η οικονομική πολιτική του Ντόναλντ Τράμπ θα καταστρέψει το παγκόσμιο εμπορικό σύστημα, ενώ εκφράζει φόβους για ενδεχόμενη επίθεση εναντίον του Ιράν. Ο Βρετανός διπλωμάτης κάνει λόγο για «τραγικές επιπτώσεις» μιας δεύτερης θητείας του Τράμπ στην παγκόσμια ειρήνη, ενώ θεωρεί δεδομένη την επανεκλογή του. «Θα ήταν τραγικό λάθος να τον διαγρἀψετε», προειδοποιεί το πολιτικό σύστημα ο Βρετανός διπλωμάτης.

Γνώστης και θιασώτης της ΕΕ ο Βρετανός πρεσβευτής

Πριν αναλάβει την πρεσβεία στην Ουάσιγκτον, το 2017, ο Σερ Κίμ Ντἀροκ υπηρέτησε ως πρεσβευτής της Βρετανίας στην Ευρωπαική Ένωση. Αποδεδειγμένα φίλος της Ευρώπης και οπαδός του Remain, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την ἀνοδο του αμερικανικού εθνικισμού που εκπροσωπεί ο Τραμπ και συνοψίζεται στο σύνθημα “Πρώτα η Αμερική”.

Τἐλος, ο Βρετανός διπλωμάτης συνιστά στην πρωθυπουργό Τερέζα Μέι να διατηρεί σταθερή επικοινωνία με τον πρόεδρο Τραμπ ώστε να γνωρίζει τις μελλοντικές του προθέσεις και να τον κολακεύει. Και αυτό επειδή, όπως αναφἐρει, η κολακεία είναι το μόνο μέσο για να εισακουστεί κάποιος από τον Ντόναλντ Τράμπ.

Μαρία Καστρισιανάκη, Λονδίνο
πηγή:DW

 

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024