Πτώση της τουρκικής λίρας μετά την καθαίρεση του κεντρικού τραπεζίτη
Του Κώστα Ράπτη
Στο μονολιθικό πολιτειακό σύστημα που έχει οικοδομήσει στην Τουρκία ο Ταγίπ Ερντογάν δεν νοούνται φορείς εξουσίας ανεξάρτητοι από την προεδρία. Αυτό επιβεβαιώθηκε το Σάββατο και σε ό,τι αφορά την κεντρική τράπεζα.
Ο Μουράτ Τσετίνκαγια ο οποίος είχε αναλάβει την θέση του κεντρικού τραπεζίτη το 2016, με θητεία η οποία προβλεπόταν να λήξει το 2020, απομακρύνθηκε με προεδρικό διάταγμα από τα καθήκοντά του και αντικαταστάθηκε από τον υποδιοικητή της Τράπεζας της Τουρκίας, Μουράτ Οϊσάλ, ο οποίος έχει φήμη νομισματικής “περιστεράς”.
Οι αγορές αντέδρασαν σήμερα Δευτέρα καταλλήλως. Στις 10 π.μ (ώρα Κωνσταντινούπολης) η συναλλαγματική ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος υποχωρούσε κατά 2,5%, στις 5,76 λίρες ανά δολάριο, ήτοι στο χαμηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Μάρτιο, τερματίζοντας την ανοδική πορεία του τελευταίου διμήνου.
Σύμφωνα με τον Timothy Ash της BlueBay Asset Management του Λονδίνου οι τουρκικές κρατικές τράπεζες αναμένεται να προχωρήσουν σε πωλήσεις ξένου συναλλάγματος.
Όταν ανέλαβε ο Τσετίνκαγια, το βασικό επιτόκιο της τράπεζας διαμορφωνόταν στο 7,5% – σήμερα βρίσκεται στο 24%. Έχοντας αντιμετωπίσει πολλές επικρίσεις για αργή αντίδραση στην κατάρρευση της λίρας τον Αύγουστο του 2018, ο τότε κεντρικός τραπεζίτης προχώρησε έναν μήνα αργότερα σε αύξηση του επιτοκίου κατά 625 μονάδες βάσης – και έκτοτε δεν υπήρξε αποκλιμάκωση.
Το γεγονός προκάλεσε την οργή του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος δεν το κρύβει ότι επιθυμεί να θέσει πλήρως υπό τον έλεγχό του την οικονομική πολιτική, όπως καταδεικνύει και ο διορισμός του γαμπρού του Μπεράτ Αλμπαϊράκ σε θέση “τσάρου της οικονομίας”.