24/04/2024

Έρχεται νέο κόμμα στην Τουρκία με στόχο να παρακάμψει τον Ερντογάν

Γράφει η Γιώτα Χουλιάρα

Ο Αλί Μπαμπατζάν (τουρκικά: Ali Babacan) παραιτήθηκε σήμερα από το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο Μπαμπατζάν είχε εκδηλώσει τη δυσφορία έντονα μετά την ήττα του κυβερνώντος κόμματος στο δήμο Κωνσταντινούπολης.
 
«Υπό τις παρούσες συνθήκες, η Τουρκία χρειάζεται ένα ολοκαίνουργιο όραμα για το μέλλον της. Υπάρχει ανάγκη για σωστές αναλύσεις σε κάθε τομέα, για νέες στρατηγικές, σχέδια και προγράμματα για τη χώρα μας», δήλωσε
 
Στις 29 Αυγούστου 2007 διορίστηκε Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας στη νέα, τότε, κυβέρνηση του Πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Στο πόστο αυτό διαδέχθηκε τον Αμπντουλάχ Γκιούλ, ο οποίος διετέλεσε στην συνέχεια πρόεδρος της χώρας. Πριν γίνει Υπουργός Εξωτερικών, ο Μπαμπατζάν είχε διατελέσει Υπουργός Οικονομίας. Από τις 28 Αυγούστου του 2007 κατέχει και το αξίωμα του Αναπλρωτή πρωθυπουργού της Τουρκίας.
 
Συμπεριλήφθη στη λίστα που εξέδωσε το περιοδικό Time για τα «Πρόσωπα με τη Μεγαλύτερη Επιρροή Παγκοσμίως» για το έτος 2012. Οι γνώστες της τουρκικής πολιτικής σκηνής γνωρίζουν ότι ο Μπαμπατζάν δεν αφήνει τίποτα στην τύχη και οι κινήσεις του είναι προσεκτικά μελετημένες.
 
Θεωρείται ιδιαίτερα αγαπητός στη Δύση καθώς είναι μετριοπαθής σε σχέση με τον Ερντογάν που παρουσιάζει ένα σκληρό νεο-οθωμανικό προφίλ. Οι πληροφορίες λένε ότι ενδεχομένως πίσω από το νέο κόμμα που έρχεται τον Σεπτέμβριο, βρίσκεται και ο Νταβούτογλου, η αλεπού της τουρκικής διπλωματίας. Το κόμμα φαίνεται ήδη να έχει την στήριξη της Δύσης και θα αποτελεί ένα βελούδινο και δημοκρατικό τρόπο αποδόμησης του Ερντογάν (αφού πλέον τα πραξικοπήματα, βελούδινα και μη, δεν μπορούν να φέρουν την πτώση του).
 
Η εξέλιξη είναι ιδιαίτερα κακή για την Ελλάδα καθώς ο Μπαμπατζάν φαίνεται ότι θα είναι αυτός που θα αποκαταστήσει τις σχέσεις της Τουρκίας με τη Δύση ακολουθώντας το κεμαλικό πρότυπο.
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024