23/04/2024

Η Ιταλία στηρίζει τις λιβυκές αρχές στο προσφυγικό

Οι ιταλικές αρχές ανακοίνωσαν ότι θα διαθέσουν στην ακτοφυλακή της Λιβύης επιπλέον τεχνικό εξοπλισμό αλλά και τεχνογνωσία. Στόχος η μείωση των προσφυγικών ροών. Τριβές στην κυβέρνηση. 

«Στο μεταναστευτικό δεν μπορούμε να τα καταφέρουμε μόνοι μας», λέει ο ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε σε σημερινή του συνέντευξη στην εφημερίδα του Μιλάνου Κοριέρε Ντέλα Σέρα. Και προσθέτει: «οι επαναπατρισμοί των παράτυπων μεταναστών πρέπει να αυξηθούν».

Αυτό είναι το αποτέλεσμα της χθεσινοβραδινής σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο κυβερνητικό μέγαρο Παλάτσο Κίτζι, με θέμα το μεταναστευτικό. Στο μεταξύ, η υπουργός άμυνας Ελιζαμπέτα Τρέντα, η οποία ανήκει στα Πέντε Αστέρια, έκανε σαφές ότι το πολεμικό ναυτικό εξαρτάται από το υπουργείο της και όχι από εκείνο των εσωτερικών. Διαψεύδοντας, ουσιαστικά, τον Ματέο Σαλβίνι, ο οποίος είχε ανακοινώσει ότι πολεμικό ναυτικό και οικονομική αστυνομία θα μπλοκάρουν τα πλοία που μεταφέρουν μετανάστες, για να μην μπαίνουν, πλέον, στα ιταλικά λιμάνια.

Προβλήματα στην κυβέρνηση

Συγχρόνως, η Ιταλία αυξάνει την συνεργασία της με την Λιβύη και δωρίζει δέκα ταχύπλοα στην ακτοφυλακή της κυβέρνησης της Τρίπολης. Παράλληλα, ξεκινά διαπραγμάτευση με την Τυνησία, με στόχο τον επαναπατρισμό παράτυπων μεταναστών. Είναι σαφές όμως, ότι τα Πέντε Αστέρια δεν θέλουν να ταυτιστούν με τις ακραίες θέσεις του Σαλβίνι. Γι΄αυτό και ο συντονισμός των διαφόρων κινήσεων και το όλο κλίμα μέσα στην κυβέρνηση παρουσιάζουν εμφανή προβλήματα. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα δεν θέλει να απομονωθεί άλλο, η χώρα του, σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Και στην φάση αυτή, ο αρχηγός των πεντάστερων, Λουίτζι Ντι Μάιο, δεν επιθυμεί να έλθει σε σύγκρουση με την βούληση του ιταλού προέδρου.

Στο μεταξύ, ο αμερικανικός ιστότοπος Buzzfeed ανήρτησε στο διαδίκτυο ηχητικό  ντοκουμέντο, στο οποίο συνεργάτες του Σαλβίνι (όπως αναφέρεται στην ανάρτηση) ακούγονται να συζητούν με τρεις ρώσους την δυνατότητα έμμεσης χρηματοδότησης της Λέγκα, μέσω της εισαγωγής πετρελαίου της Μόσχας στην Ιταλία. Στην όλη αυτή κίνηση, φέρεται να έπρεπε να εμπλακεί και ο ιταλικός οργανισμός υδρογονανθράκων Eni. Στην «διαπραγμάτευση» αυτή, είχε ήδη αναφερθεί με πρωτοσέλιδό του, τους περασμένους μήνες, το ιταλικό περιοδικό L’ Espresso. Από την ιταλική δικαιοσύνη, όμως, δεν υπήρξε καμία αντίδραση, σχετικά με τυχόν αξιόποινες πράξεις. Και ο Ματέο Σαλβίνι, τώρα  απαντά : «διαψεύδω τα πάντα. Από την Ρωσία δεν πήρα ποτέ ένα ευρώ, δολάριο ή ρούβλι, αλλά ούτε και ένα λίτρο βότκα».

Θεόδωρος Ανδρεάδης Συγγελλάκης, Ρώμη

ΠΗΓΉ:DW     

 

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024