Τεράστια ζημιά η οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης
Το άριστο για την Ελλάδα είναι να εκδιώξει ο Χαφτάρ τους ισλαμιστές της Τρίπολης, πριν υπογραφούν οι συμφωνίες μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης.
Εργασίες για ανακήρυξη της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Τουρκίας στην Μεσόγειο, διεξάγουν το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών μαζί με το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας, ενώ γίνονται βήματα και για συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη στο θέμα της ΑΟΖ, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Γενί Σαφάκ.
Η ερντογανική εφημερίδα, της οποίας το ρεπορτάζ μεταφέρει ο Φιλελεύθερος Λευκωσίας, αναφέρει ότι την περασμένη βδομάδα ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό της Λιβύης Φαγιέζ ελ Σαρράζ.
Ο τίτλος του σχετικού δημοσιεύματος της Γενί Σαφάκ είναι “Σύντομα ανακήρυξη ΑΟΖ”: «Γι’ αυτό το θέμα το Υπουργείο Εξωτερικών κάνει εργασίες μαζί με τον Υπουργείο Άμυνας. Για την ανακήρυξη του χάρτη ΑΟΖ της Τουρκίας φαίνεται να είναι σημαντική η συμφωνία που θα γίνει με τη Λιβύη», αναφέρει η Γενί Σαφάκ.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η κυβέρνηση της Τρίπολης με τη στήριξη της Τουρκίας αναχαίτισε τις επιθέσεις του στρατηγού Χαλίφα Χαφτάρ, ο οποίος στηρίζεται από τις ΗΠΑ, προσθέτοντας ότι δημιουργείται μια σημαντική ευκαιρία για συμφωνία Τουρκίας με τη Λιβύη για τις φυσικές πηγές της Μεσογείου.
Μάλιστα, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, ο Πρωθυπουργός της Λιβύης Φαγιέζ αλ Σαράζ, ο οποίος αναγνωρίζεται από τα Ηνωμένα Έθνη, είχε την περασμένη βδομάδα συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο στην Κωνσταντινούπολη. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές το τουρκικό ΥΠΕΞ θα υποβάλει τις εργασίες του γι’ αυτό το θέμα στον Ταγίπ Ερντογάν και μετά θα γίνουν τα απαραίτητα βήματα.
Ποια είναι τα επόμενα βήματα που μπορεί να κάνει η Ελλάδα, η οποία στηρίχθηκε στην εισήγηση του κ. Ροζάκη-Ροζενστάιν και απέφυγε να πάρει η ίδια την πρωτοβουλία; Καμιά συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ δεν αναγνωρίζεται, αν δεν συμφωνούν οι παρακείμενες χώρες, επί του προκειμένου η Ελλάδα, η Κύπρος και η Αίγυπτος.
Πώς μπορούν να αντιδράσουν; Είτε δυναμικά, που δεν πρόκειται να συμβεί, είτε με προσφυγή στα Διεθνή Δικαστήρια. Αυτό υποστηρίζουν διπλωματικές πηγές του ελληνικού ΥΠΕΞ, από αυτές που το πρώτιστο ενδιαφέρον τους είναι να έχουν την ησυχία τους. Ποιος μας βεβαιώνει, ότι η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου θα είναι ευνοϊκή για μας, όταν έχω γράψει προ καιρού ότι υπάρχουν δυο διαφορετικές αποφάσεις, σχετικές με το Καστελόριζο, από το Δικαστήριο της Χάγης και το Δικαστήριο της Θάλασσας του Αμβούργου;
Αν εμείς οριοθετούσαμε την ΑΟΖ, αφού παρασκηνιακά αναθέταμε σε μεγάλη εταιρία την έρευνα και εξόρυξη κοντά στο Καστελόριζο, ας πήγαινε η Τουρκία στα Δικαστήρια. Όταν δημιουργηθούν δεδικασμένα, κερδισμένος είναι ο κατέχων. Όπως πράττει πάντα η Τουρκία.
Το πρόβλημα μ’ εμάς είναι ότι δυσκολευόμαστε να συνεννοηθούμε με τους Λίβυους. Την αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Τρίπολης, που τοποθέτησαν Ομπάμα και Κλίντον, αποτελούν ηγετικά στελέχη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, άμεσης επιρροής του Ερντογάν. Ο στρατηγός Χαφτάρ, που διοικεί την ανατολική Λιβύη από την Βεγγάζη, μόλις τώρα απέκτησε την αφανή υποστήριξη των ΗΠΑ, έπειτα από παρέμβαση του στρατηγού αλ Σίσι της Αιγύπτου.
Το άριστο για την Ελλάδα είναι να εκδιώξει ο Χαφτάρ τους ισλαμιστές της Τρίπολης, πριν υπογραφούν οι συμφωνίες μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης. Βεβαίως, σε πιθανή επικράτηση του Χαφτάρ, εφ’ όλης της Λιβύης, οιαδήποτε συμφωνία μπορεί να ανατραπεί. Αλλά, τα ανωτέρω δεν είναι βέβαιο ότι θα συμβούν. Η δε Ελλάδα, είναι υποχρεωμένη εμφανώς να υποστηρίζει τους ισλαμιστές του Ερντογάν.
Αυτά όλα συμβαίνουν, όταν το ΥΠΕΞ, εδώ και χρόνια, έχει καταντήσει υπουργείο δεξιώσεων, βολέματος και ταξιδιών.
πηγή φωτογραφίας: sofokleousin.gr