29/03/2024

Για λόγους υγείας…

Γράφει ο Γιώργος Καπόπουλος 

Τι συµβαίνει µε την υγεία της Μέρκελ; Το ερώτηµα είναι πρώτιστα πολιτικό και χρειάζεται επαναδιατύπωση: Για πόσο χρονικό διάστηµα µπορεί να αντέξει ο εύθραυστος µεγάλος συνασπισµός Χριστιανοδηµοκρατών – Σοσιαλδηµοκρατών την αβεβαιότητα ως προς τη δυνατότητα της καγκελαρίου να ασκεί τα καθήκοντά της;

Οπως εύστοχα τονίζει το «Politico» σε χθεσινή του ανάλυση, τίποτε δεν εγγυάται µια οµαλή διαδοχή της Μέρκελ από τη διάδοχό της στην ηγεσία της Χριστιανοδηµοκρατίας, Κραµπ-Καρενµπάουερ: «∆εν υπάρχει καµία εγγύηση ότι ο κυβερνητικός συνασπισµός θα αντέξει, µε τις πρόωρες εκλογές, σύµφωνα µε τις δηµοσκοπήσεις, να ανατρέπουν το πολιτικό τοπίο στη Γερµανία µε βαρύνουσες επιπτώσεις για όλη την Ευρώπη». Ηδη η Κραµπ-Καρενµπάουερ κατέγραψε καταστροφική εκκίνηση στα ευρωπαϊκά θέµατα µε τη συνέντευξή της στις αρχές του έτους, όπου καλούσε τη Γαλλία να παραδώσει στην ΕΕ τη µόνιµη έδρα της στο Συµβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και τασσόταν υπέρ της κατάργησης του Στρασβούργου ως έδρας των ολοµελειών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου…

Ο πυρήνας του προβλήµατος είναι οι Σοσιαλδηµοκράτες, οι οποίοι µπορούν να αντέξουν µέχρι το τέλος του χρόνου τη συµµετοχή στον κυβερνητικό συνασπισµό υπό την ούτως ή άλλως δεσµευµένη να αποχωρήσει τον Σεπτέµβριο του 2021 Μέρκελ, αλλά δεν θέλουν να πληρώσουν µε περαιτέρω δηµοσκοπική συρρίκνωση τη στήριξη µιας αδύνατης µε τα σηµερινά δεδοµένα αλλαγής φρουράς στην καγκελαρία. Αν η Μέρκελ δεν θέλει και δεν µπορεί να συνεχίσει την άσκηση των καθηκόντων της, τίποτε δεν είναι δεδοµένο για τη Γερµανία.

Αν γίνουν προβολές και αναγωγές των σηµερινών δηµοσκοπικών καταγραφών, δύο είναι τα πιθανότερα µετεκλογικά σενάρια:

Νέα κυβέρνηση µεγάλου συνασπισµού, αυτήν τη φορά µε τους Πράσινους ως µείζονα εταίρο και τους Χριστιανοδηµοκράτες ως ήσσονα.

∆εύτερο και λιγότερο πιθανό, µε το άθροισµα των σηµερινών δηµοσκοπικών καταγραφών, σενάριο είναι ένας συνασπισµός Πρασίνων, Σοσιαλδηµοκρατών και Αριστεράς. Ποτέ άλλοτε η υγεία ενός ηγέτη δεν ήταν άµεσα συνδεδεµένη µε τη δυναµική πολιτικών ανατροπών.

πηγή:Έθνος 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024