25/04/2024

Πυρηνικά όπλα σε όλο τον κόσμο

 

Γράφει η Γιώτα Χουλιάρα 

Η παγκόσμια απογραφή των πυρηνικών κεφαλών μειώνεται από τα μέσα της δεκαετίας του ’80. Ακόμα, υπάρχουν χιλιάδες κεφαλές που αναπτύσσονται και αποθηκεύονται σε όλο τον κόσμο, και μόνο δύο χώρες αντιπροσωπεύουν το 90 τοις εκατό αυτών.

Να τονίσουμε εδώ πως η σύμβαση για τα πυρηνικά όπλα, η οποία σχεδιάστηκε κατά κύριο λόγο για να μειωθεί ο κίνδυνος πυρηνικού πολέμου στην Ευρώπη, πρόκειται να λήξει τον επόμενο μήνα εάν οι Ρώσοι και οι Αμερικανοί  δεν καταφέρουν να τη διασώσουν.

Η Συνθήκη INF (Intermediate-Range Nuclear Forces) που υπεγράφη στις 8 Δεκεμβρίου 1987 από τον Πρόεδρο Ρήγκαν και τον Σοβιετικό ομόλογό του Μιχαήλ Γκορμπατσόφ απαγόρευε την ανάπτυξη βαλλιστικών πυραύλων με βεληνεκές από 500 έως 5.500 χλμ, οδηγώντας ουσιαστικά στην εξάλειψη πυρηνικών πυραύλων μέσου βεληνεκούς όπως τους αμερικανικους Pershing 2 και τους σοβιετικούς SS-20 Saber (РСД-10 ‘Пионер’) από την Ευρώπη. Ήταν μια συμφωνία ιστορικής σημασίας και δικαίως χαρακτηρίσθηκε τότε ως ακρογωνιαίος λίθος στρατηγικής σταθερότητας.

Η Ουάσινγκτον και η Μόσχα όμως αλληλοκατηγορούνται εδώ και χρόνια για παραβιάσεις της συνθήκης. 

Τον Φεβρουάριο του 2019, η Ουάσιγκτον είχε ανακοινώσει τη μονομερή απόσυρση από τη Συνθήκη Πυρηνικών Όπλων Μέσου Βεληνεκούς σε βάθος έξι μηνών (σ.σ. 2 Αυγούστου).

Ο Λευκός Οίκος επιχειρώντας να δικαιολογήσει την απόφασή του, κατηγόρησε τη Μόσχα ότι παραβιάζει τους όρους της συμφωνίας. Στις 3 Ιουλίου, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε το νομοσχέδιο αναστολής της ισχύος της Συνθήκης Πυρηνικών Όπλων Μέσου Βεληνεκούς.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προέτρεψε τη Ρωσία να επιστρέψει στη συμμόρφωση σύμφωνα με δηλώσεις της Φεντερίκα Μογκερίνι, ενώ παρόμοια έκκληση είχε απευθύνει και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ. Το Κρεμλίνο, από την πλευρά του, έχει απορρίψει τους αμερικανικούς ισχυρισμούς, επισημαίνοντας ότι η Ουάσιγκτον είναι αυτή που παραβιάζει την πυρηνική συμφωνία.

 

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024