11/12/2024

Πόσο αξία έχει η δήλωση Ζιρινόφσκι για ΝΑΤΟ και Τουρκία

Untitled

 


Γράφει η Γιώτα Χουλιάρα

Παρατηρώ ότι από τα ελληνικά ΜΜΕ αναπαράγεται η δήλωση του ηγέτη του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος της Ρωσίας (LDPR), Βλαντίμιρ Ζιρινόφσκι, ο οποίος σε συνέντευξη του δήλωσε πως ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη διάρκεια συνάντησής τους, του είχε εκμυστηρευθεί πως ήταν έτοιμος να βγάλει τη χώρα του από το ΝΑΤΟ.

Πιο συγκεκριμένα, ο Ζιρινόφσκι αναφέρει χαρακτηριστικά: «Δύο φορές που συναντήθηκα με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μου είπε προσωπικά ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να βγει από το ΝΑΤΟ. Αυτό θα ήταν ένα φοβερό πλήγμα για το ΝΑΤΟ καθώς η Τουρκία προστατεύει τη νότια πλευρά του ΝΑΤΟ ».

Όπως επίσης τόνισε, η Τουρκία προσπαθεί να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά δεν είναι αποδεκτή ακόμη και όταν πλησιάζει στην εκπλήρωση όλων των όρων. Υπενθυμίζουμε πως η  Τουρκία εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ το 1952 και έχει υποβάλει αίτηση για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση από το 1999. Κατά τον Ζιρινόφσκι , η Τουρκία έγινε ουσιαστικά δεκτή στο ΝΑΤΟ επειδή η επικράτειά της ήταν κατάλληλη για δράση εναντίον της Ρωσίας. 

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Ρώσος πολιτικός κάνει παρόμοια δήλωση. Τον Σεπτεμβριο του 2018 σε δήλωσή του στη ρωσική έκδοση του Sputnik είπε ότι ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προτιμά να είναι με τη Ρωσία αντί να περιμένει στην ουρά για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

 

Aπό τη ρωσική έκδοση του Sputnik τo 2018

Ο Ζιρινόφσκι υποστήριξε τότε ότι η Ρωσία θα πρέπει άμεσα να ξεκινήσει συνεργασία με το Ιράν και την Τουρκία, ώστε να μπορεί να χρησιμοποιεί τις αεροπορικές και ναυτικές βάσεις στα εδάφη τους. Μάλιστα είχε φτάσει στο σημείο να υποστηρίξει ότι η αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ, βάση του ΝΑΤΟ, θα μπορούσε να μετατραπεί σε ρωσική.

Παρόμοιες δηλώσεις είχε επαναλάβει και το Φεβρουάριο του 2017 όταν πάλι είχε αποκαλύψει ότι η Τουρκία θα αποχωρούσε από το ΝΑΤΟ σε ομιλία του στην Κρατική Δούμα. « Μίλησα με τον Πρόεδρο Ερντογάν, μου είπε προσωπικά ότι η Τουρκία θα βγει από το ΝΑΤΟ στο μέλλον » ήταν οι δηλώσεις του.

Ποιος είναι όμως ο Ζιρινόφσκι που δεν κρύβει την φιλία του με τον Ερντογάν και συχνά κάνει παρόμοιες δηλώσεις γα την Τουρκία;

Ο Βλαντίμιρ Βόλφοβιτς Ζιρινόφσκι είναι Ρώσος πολιτικός, συνταγματάρχης του ρωσικού στρατού, ιδρυτής και ηγέτης του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος της Ρωσίας (LDPR), αντιπρόεδρος της Ρωσικής Κρατικής Δούμας και μέλος της κοινοβουλευτικής συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης. Παρά το όνομά του, το LDPR, θεωρείται στη Ρωσία ως ένα ριζοσπαστικό πολιτικό κόμμα. Προβάλεται από τα ΜΜΕ εξίσου με τα αλλά κόμματα, συναντάται συχνά με αντιπροσωπείες άλλων κομμάτων ενώ του έχει ζητηθεί και η συμμετοχή σε κυβερνήσεις συνεργασίας.

Ο Βλαντίμιρ Ζιρινόφσκι γεννήθηκε στις 25 Απριλίου του 1946 με το όνομα Βλαντίμιρ Βόλφοβιτς Εϊντελστέιν στην Αλμάτι (πρώην Άλμα-Άτα), πρωτεύουσα του Καζακστάν. Ο πατέρας του ήταν Εβραϊκής καταγωγής. Το 1964, σε ηλικία 18 χρονών μετακόμισε στη Μόσχα για να ξεκινήσει τις σπουδές του στο Τμήμα Τουρκικών Σπουδών, Ίδρυμα Σπουδών Ασίας και Αφρικής του Κρατικού Πανεπιστημίου. Το 1969, σε ηλικία 23 χρονών, τελείωσε τις σπουδές του και εντάχθηκε στις ένοπλες δυνάμεις της Ε.Σ.Σ.Δ στην πρωτεύουσα της Γεωργίας, Τιφλίδα. Το 1990, ένα χρόνο πριν την διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, ο Βλαντίμιρ Ζιρινόφσκι μαζί με τον Βλαντίμιρ Μπογκατσιόφ ίδρυσε το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα της Ρωσίας, το οποίο έγινε το δεύτερο, σε όλη την ιστορία της Ε.Σ.Σ.Δ (μετά το Κομμουνιστικό Κόμμα Σοβιετικής Ένωσης, ΚΚΣΕ), πολιτικό κόμμα της Σοβιετικής Ένωσης και το πρώτο κόμμα της αντιπολίτευσης. Αλλά σύμφωνα με τον Αλεξάντρ Νικολάγεβιτς Γιάκοβλεφ*, το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα ήταν σχέδιο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Σοβιετικής Ένωσης, της τότε ηγεσίας (πρόεδρος, τότε, ήταν ο Μιχαήλ Γκορμπατσώφ) και της KGB. Επίσης ο Αλεξάντρ Γιάκοβλεφ υποστήριξε ότι ο Βλαντίμιρ Χριουτσιόφ χρησιμοποίησε το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα ως μαριονέτα στον Μιχαήλ Γκορμπατσώφ και ότι το όνομα του κόμματος το εφηύρε ο Φιλίπ Μπομπκόφ, ο οποίος ήταν μυστικός πράκτορας της KGB.

Μετά την διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, ο Βλαντίμιρ Ζιρινόφσκι έθεσε υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές της Ρωσίας, τον Ιούνιο του 1991 και συγκέντρωσε 13.000.000. ψήφους (17,81% όλων των ψήφων). Στην συνέχεια, το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα της Ρωσίας πήρε την φήμη ενός αναποτελεσματικού κόμματος της αντιπολίτευσης κατά της σοβιετικής και μετέπειτα ρωσικής κυβέρνησης. Κάποιες φήμες έλεγαν, αν και ο Βλαντίμιρ Ζιρινόφσκι πάντα το αρνιόταν, ότι  ήταν μυστικός πράκτορας της KGB και ότι το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα ήταν μια γελοία δημιουργία για να αποσπάσει η κυβέρνηση την προσοχή των πολιτών, που εκείνη την περίοδο ενδιαφέρονταν για το πώς θα σώσουν τις ζωές τους από την τρομερή πείνα που προκλήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Αυτό γίνεται μέχρι την διάλυσης της Σοβιετικής Ένωσης το 1991. Μετά από αυτό το Κομμουνιστικό Κόμμα της Σοβιετικής Ένωσης, που ήταν και το ηγετικό κόμμα, διαλύεται για να δημιουργηθεί το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας το οποίο έγινε και αυτό κόμμα της αντιπολίτευσης.

 

 

Τα αποτελέσματα του Βλαντιμίρ Ζιρινόφσκι στις προεδρικές εκλογές από το 1991 έως το 2018

Σήμερα πλέον, ο Βλαντίμιρ Ζιρινόφσκι έχει τη φήμη του λαϊκιστή. Οι δυτικοί τον θεωρούν φασίστα ή νέο-φασίστα ενώ κάποιοι άλλοι τον θεωρούν ακραίο.Παρ’ όλα αυτά υπάρχουν αρκετοί που στηρίζουν τις θέσεις του και αυτό αποτυπώνεται στις διάφορες εκλογικές αναμετρήσεις.

Υπήρξε φίλος και θερμός υποστηρικτής του ιρακινού προέδρου, Σαντάμ Χουσεΐν. Κατά τον Πρώτο Περσικό Πόλεμο του Κόλπου, που έγινε το 1991, έστειλε στον Σαντάμ πολλούς ένοπλους εθελοντές από τα “Γεράκια του Ζιρινόφσκι“, όπως ονομάστηκε η έοπλη ομάδα υποστήριξης. Μετά τον πόλεμο του τέθηκαν καταγγελίες για παράνομη πώληση πετρελαίου στο Ιράκ.

Γενικότερα, ο Βλαντίμιρ Ζιρινόφσκι έχει θεωρηθεί persona non grata πολλές φορές. Έχει απελαθεί από την Βουλγαρία για προσβολή του προέδρου της χώρας και αποκλείστηκε από την είσοδο στη Γερμανία. Επίσης, είναι πρόσωπο μη ευπρόσδεκτο και στο Καζακστάν, λόγω της αμφιλεγόμενης ομιλίας του για την αλλαγή των συνόρων Ρωσίας-Καζακστάν, στην οποία αμφισβητεί την θέση των Καζάκων, πολιτών του Καζακστάν στην ιστορία της Ρωσίας. Η παλαιότερη δήλωση του  ότι ονειρεύεται μια μέρα που οι ρώσοι στρατιώτες θα πλένουν τις μπότες τους στα ζεστά νερά του Ινδικού Ωκεανού” αφού θα κατακτήσουν το Αφγανιστάν και την Τουρκία και θα μπορούν να αναπτυχθούν στον Ινδικό Ωκεανό και στην Μεσόγειο είχε συζητηθεί και είχε προκαλέσει πολλές αντιδράσεις στα δυτικά ΜΜΕ

Εκφραστής του ρωσικού εθνικισμού, έχει κάθε λόγο να στηρίζει τον Ερντογάν έναντι του ΝΑΤΟ και να στέκεται ενάντια στη Δύση, παρουσιάζοντας ένα σκληρό πρόσωπο. Το ερώτημα είναι αν αυτές οι δηλώσεις έγιναν όντως από τον Ερντογάν ή απλά είναι παιχνίδι ενός ανθρώπου που φαίνεται να γνωρίζει καλά την προπαγάνδα. Πάντως οφείλουμε εδώ να θυμηθούμε τη ρήση του Καραμανλή ότι στην πολιτική λέγονται πράγματα που δεν γίνονται και το αντίστροφο. Εξ΄άλλου ας μη λησμονούμε πως οι δυτικοί δεν έχουν καλές σχέσεις με τον Ερντογάν, η Τουρκία πάντα θα έχει για το ΝΑΤΟ σημασία.

Γιώτα Χουλιάρα για το Geopolitics

 

*ένας από τους διανοούμενους ιδεολόγους της περεστρόικα, του μεταρρυθμιστικού κινήματος του τέλους της δεκαετίας του 1980, που οδήγησε στη διάλυση της ΕΣΣΔ και στο τέλος του κομμουνισμού. Ο Γιάκοβλεφ ήταν  επίσης μέλος της Ακαδημίας Επιστημών από το 1984 και συγγραφέας πολλών βιβλίων. 

 

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Don`t copy text!