29/03/2024

Μοντέλο Σάντσεθ

Γράφει ο Γιώργος Καπόπουλος


Σε λιγότερο από µία εβδοµάδα, στις 22- 23/7, η κυβέρνηση Σάντσεθ στην Ισπανία θα ζητήσει την εµπιστοσύνη της Βουλής. Μέχρι σήµερα, µε δεδοµένη τη µη επίτευξη συµφωνίας µε τους Podemos για τη συµµετοχή τους στην κυβέρνηση, ο Σάντσεθ φαίνεται ότι παραχωρεί στον Ιγκλέσιας µόνο ήσσονος σηµασίας αξιώµατα.

Ο Σάντσεθ συµπεριφέρεται ως κυρίαρχος του παιχνιδιού παρά το γεγονός ότι η Κοινοβουλευτική Οµάδα των Σοσιαλιστών µε 123 µέλη βρίσκεται πολύ µακριά από τον µαγικό αριθµό των 176 εδρών που διασφαλίζει την αυτοδυναµία. Ο Σάντσεθ, που έδωσε σκληρό αγώνα για να µη συνεργαστούν οι Σοσιαλιστές µε το Λαϊκό Κόµµα, αντιµετωπίζει µε δυναµισµό και µε αισιοδοξία τις τρεις πιθανές επιλογές: – Κυβέρνηση συνασπισµού µε τους Podemos αλλά και κάποιες µετριοπαθείς πολιτικές δυνάµεις από την Καταλονία και τη Χώρα των Βάσκων για να υπάρξει κοινοβουλευτική αυτοδυναµία. – Κυβέρνηση µειοψηφίας ή σχετικής πλειοψηφίας που προϋποθέτει την αποχή κάποιων βουλευτών. – Στην περίπτωση που δεν συγκεντρώνει ούτε την απόλυτη ούτε τη σχετική πλειοψηφία, προσφυγή στις κάλπες τον Νοέµβριο.

Η απειλή µιας τέταρτης µέσα σε τέσσερα χρόνια εκλογικής αναµέτρησης θα ασκήσει σκληρή πίεση τόσο στους Podemos όσο και σε άλλους δηµοκρατικούς πολιτικούς σχηµατισµούς, αν όχι να συγκυβερνήσουν τουλάχιστον να επιτρέψουν στους Σοσιαλιστές να κυβερνήσουν. Περισσότερο από τους Podemos το ενδεχόµενο πρόωρων εκλογών το φοβάται η µέχρι πέρυσι κυβερνώσα ∆εξιά, το Λαϊκό Κόµµα, καθώς πιέζεται τόσο από την Κεντροδεξιά, τους Ciudadanos, όσο και από την ακροδεξιά της Vox. Τούτων λεχθέντων, η σταθερότητα του δικοµµατισµού Σοσιαλιστών – Λαϊκού Κόµµατος ανήκει στο παρελθόν, ενώ η πολυδιάσπαση της πολιτικής σκηνής που καταγράφηκε στις εκλογές του 2015, του 2016 και του 2019 δεν έχει δηµιουργήσει δυναµική προγραµµατικών συγκλίσεων, που είναι το προαπαιτούµενο για τη συγκρότηση κυβερνήσεων συνασπισµού.

Η ηγεµονία των Σοσιαλιστών στον χώρο της Κεντροαριστεράς είναι αδιαµφισβήτητη, ενώ µένει να δούµε πώς θα διαµορφωθούν οι συσχετισµοί της λαϊκής ∆εξιάς µε τη φιλελεύθερη ∆εξιά, τους Ciudadanos.

πηγή:Έθνος

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024