24/04/2024

Οριακή επικύρωση

Γράφει ο Γιώργος Καπόπουλος


Με 383 ψήφους υπέρ, εννέα ψήφους από το όριο των 374 που απαιτούνται για τη διαµόρφωση πλειοψηφίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η Λάιεν εξελέγη προχθές πρόεδρος της Κοµισιόν για την επόµενη πενταετία. Η οριακή επικύρωση της υποψηφιότητας Λάιεν καταδεικνύει τη σχέση συγκοινωνούντων δοχείων που υπάρχει πλέον ανάµεσα στις εθνικές πολιτικές σκηνές και το Ευρωκοινοβούλιο.

∆εν υπάρχει αµφιβολία ότι ο σκληρός πυρήνας της αµφισβήτησης της υποψηφιότητας Λάιεν ήταν οι Γερµανοί Σοσιαλδηµοκράτες, καθώς είδαν τη ρήξη µε τη Μέρκελ στο Στρασβούργο ως πρελούδιο της διάλυσης του µεγάλου συνασπισµού στο Βερολίνο. Για εννέα ψήφους η ΕΕ και η Γερµανία απέφυγαν προχθές µια πρωτόγνωρη ταυτόχρονη κρίση αποσταθεροποίησης, όχι όµως χωρίς κόστος.

Παρά την ευρωπαϊκά πολιτικά ορθή οµιλία της Λάιεν στην ολοµέλεια του Ευρωκοινοβουλίου πριν από την ψηφοφορία είναι βέβαιο, όπως επισηµαίνει η ιστοσελίδα Eurointelligence, ότι η πλειοψηφία των 383 δεν θα είχε σχηµατιστεί χωρίς τη βοήθεια του πολωνικού PiS, του Fidesz του Ορµπαν και του Κινήµατος Πέντε Αστέρων του Γκρίλο. Οι επιφυλάξεις απέναντι στη Λάιεν δεν ήταν απλά και µόνο αγωνία διαφοροποίησης κυρίως των Γερµανών Σοσιαλδηµοκρατών. Ηταν κυρίως άρνηση αποδοχής µιας υποψηφίου µε άγνωστες θέσεις για τις σχέσεις της ΕΕ µε τις ΗΠΑ, την Κίνα, τη διεύρυνση, τη µεταρρύθµιση της Ευρωζώνης, αλλά και τη διαχείριση του Brexit.

Στη σκληρή πολιτική πραγµατικότητα οι θέσεις της µέχρι χθες υπουργού Αµυνας της Γερµανίας δεν µπορεί να θεωρούνται άγνωστες, καθώς προφανώς ταυτίζονται µε τη γραµµή πλεύσης στην ΕΕ-Ευρωζώνη που έχουν διαµορφώσει η Μέρκελ και ο µεγάλος συνασπισµός Χριστιανοδηµοκρατών και Σοσιαλδηµοκρατών εδώ και µία δεκαετία. Επόµενο ραντεβού στο Στρασβούργο η έγκριση των µελών της νέας Κοµισιόν που θα επιλέξει η Λάιεν έπειτα από διαβουλεύσεις µε τις κυβερνήσεις των χωρών-µελών. Ηδη η επιλογή των επιτρόπων χωρών όπως η Πολωνία, η Ουγγαρία και η Ιταλία εγγυάται την επανάληψη του ψυχοδράµατος της αµφισβήτησης της υποψηφιότητας της Λάιεν.

 

πηγή:Έθνος

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024