«Οι αποφάσεις της ΕΕ δεν θα επηρεάσουν την αποφασιστικότητα της Τουρκίας να συνεχίσει τις δραστηριότητες στην έρευνα για υδρογονάνθρακες στην Ανατολική Μεσόγειο»: με αυτή την περίπου αδιάφορη, τυπική δήλωση απάντησε το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας στα «μέτρα» που έλαβε εναντίον της η ΕΕ λόγω των παράνομων υποθαλάσσιων ερευνών της Αγκυρας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

 

Και, για να μην υπάρξει η παραμικρή παρεξήγηση για το πόση σημασία αποδίδει η τουρκική κυβέρνηση σε αυτές τις «κυρώσεις», λίγο μετά έσπευσε να ανακοινώσει την αποστολή ενός ακόμα σκάφους για συμμετοχή στις έρευνες. Εύκολα μπορεί να φανταστεί κανείς τον Ερντογάν να… κλαίει κλεισμένος στο παλάτι του στην Αγκυρα. Οχι όμως από ανησυχία, αλλά από τα γέλια…

Σε εντελώς διαφορετική ένταση ήταν η ανακοίνωση του ίδιου υπουργείου, λίγες ημέρες αργότερα, για την απόφαση του Λευκού Οίκου να παύσει την Τουρκία από τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα των μαχητικών αεροσκαφών JSF F35: «Αυτό το μονομερές μέτρο αντίκειται προς το πνεύμα της συμμαχίας και δεν βασίζεται σε θεμιτούς λόγους […].

Ο αποκλεισμός της Τουρκίας, ενός από τους εταίρους του προγράμματος F-35, είναι άδικος» είπαν οι Τούρκοι και ζήτησαν από τους Αμερικανούς να ανακαλέσουν την απόφασή τους που, όπως ανέφεραν, «θα πλήξει τους στρατηγικούς δεσμούς των δύο κρατών, συμμάχων στον Οργανισμό του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού».

Η ΕΕ έκανε αυτό που ξέρει να κάνει καλύτερα από τον καθένα: υποκρίθηκε ότι αντέδρασε, ενώ, στην πραγματικότητα, τα «μέτρα» που έλαβε ήταν απλώς γελοία. Ομως, τα F35 πόνεσαν την Αγκυρα.

Η Τουρκία είναι από την πρώτη ημέρα μία από τις ελάχιστες συμπαραγωγούς χώρες του νέου τύπου αεροσκάφους που η ένταξή του στον στόλο της θα ματαίωνε οριστικά οποιαδήποτε έννοια ισορροπίας στην αεροπορική ισχύ στο Αιγαίο. Ετσι, μέσα στη μεγαλομανία του ο Ερντογάν έκανε ένα τεράστιο δώρο στην Ελλάδα, αν πράγματι την απάλλαξε οριστικά από αυτόν τον κίνδυνο έναντι του οποίου δεν υπήρχε απάντηση. Ακόμα και να μη ληφθεί κανένα άλλο μέτρο από τις ΗΠΑ κατά της Τουρκίας για την υπόθεση των S400, αυτή εξελίσσεται ήδη σε από μηχανής θεό για την Ελλάδα. Τα «συν» από την απώλεια των F35 είναι ασύγκριτα για εμάς σε σχέση με τα «πλην» από την πρόσκτηση των S400.

Ο Ερντογάν έχει οργανώσει μία φρενίτιδα προπαγάνδας γύρω από τους ρωσικούς πυραύλους. Σε συγκεντρώσεις δεκάδων χιλιάδων οπαδών του που αλαλάζουν ρητορεύει πως η Τουρκία είναι πλέον μία από τις πιο ισχυρές χώρες στον κόσμο.

Εικόνες όπως αυτή ενός παλιού αυτοκινήτου που, φορτωμένο με τέσσερις μακρείς πλαστικούς σωλήνες σε θέση «εκτόξευσης» με την τουρκική σημαία να τους σκεπάζει, γυρνά κορνάροντας στους δρόμους της Αγκυρας δείχνουν την παράνοια που επικρατεί. Ευτυχώς για την Ελλάδα. Και μακάρι ο τούρκος πρόεδρος να μην αρκεστεί σε αυτά. Μακάρι να κάνει και το επόμενο βήμα που όλο συχνότερα απειλεί: να βγάλει την Τουρκία από το ΝΑΤΟ.

πηγή:in.gr