29/03/2024

Οι μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ ανακάλυψαν ιρανούς “πράκτορες” στο Facebook

 

Γράφει ο Αλέξανδρος Νίκλαν
Σύμβουλος Θεμάτων Ασφαλείας

Η Υπηρεσία Γενικής Ασφάλειας του Ισραήλ Shabak, σε συνεργασία με την ισραηλινή αστυνομία και άλλες δυνάμεις ασφαλείας της χώρας, ανακάλυψε και εξάρθρωσε δίκτυο δραστηριοτήτων στρατολόγησης του Ιράν για τη δημιουργία ενός δικτύου κατασκόπων στο Ισραήλ.

Το Ιράν φαίνεται πώς έκανε χρήση των κοινωνικών δικτύων για να στρατολογήσει ανθρώπους στο Ισραήλ, στην περιοχή της Ιουδαίας, στην περιοχή Σαμαρία (Δυτική Όχθη) και στη Λωρίδα της Γάζας με στόχο να αποκομίσει πληροφορίες, φωτογραφίες και άλλα στοιχεία για την αμυντική ικανότητα του Ισραήλ. Η προσέγγιση γινόταν κυρίως σε Παλαιστίνους και Άραβες που ζούσαν εντός του Ισραήλ. Μόλις γινόταν η πρώτη επαφή τους προσέγγιζαν μέσω εφαρμογών chat/messenger. Το δίκτυο των “στρατολογημένων” προφίλ είχε ως οδηγό/επικεφαλή τον Ali Kadura  που εμφανιζόταν ως πολίτης της Συρίας.

 

Η όλη επιχείρηση ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2019, για να καταλήξει σε μια “σκούπα συλλήψεων” κατά δεκάδων Ισραηλινών πολιτών και κατοίκων που βρέθηκαν με κατηγορία εσχάτης προδοσίας υπέρ τρίτης χώρας κατά του Ισραήλ. Πολλοί εξ αυτών ήταν ήδη σε στάδιο κλιμάκωσης για διενέργεια τρομοκρατικών επιθέσεων κατά νοσοκομείων, σχολείων και άλλων σημαντικών στόχων στο Ισραήλ.

 

Η μέθοδος χρήσης των κοινωνικών δικτύων για την δημιουργίας υποστηρικτών/συνεργατών/πηγών είναι γνωστή από καιρό στις μυστικές υπηρεσίες δαφόρων χωρών και χρησιμοποιείται ενεργά από διάφορες οργανώσεις όπως η Χαμάς και η Χεζμπολάχ για την στρατολόγηση/πρόσληψη ακτιβιστών ανά τον πλανήτη.

Στις φωτογραφίες είναι προφίλ ατόμων που συνελλήφθησαν αλλά και ψεύτικα προφίλ στρατολόγησης από το Ιράν.

 

Αλέξανδρος Νίκλαν για το Geopolitics

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024