19/09/2024

Τι να περιμένουμε από τον Boris Johnson και το Brexit

Του John Springford
Centre For European Reform

Είναι αποθαρρυντικό που το άτομο που οδήγησε την Βρετανία στο λαβύρινθο του Brexit, θα είναι τώρα επικεφαλής στο δρόμο προς την έξοδο. Εάν ο Boris Johnson και -σε μικρότερο βαθμό- ο Michael Gove δεν είχαν “προσφέρει” στην εκστρατεία υπέρ της Εξόδου το χάρισμα και την αξιοπρέπειά τους, είναι απίθανο ο λαός να ψήφιζε υπέρ του Brexit.

Ο Johnson, θα πρέπει να πάρει κάποιες αποφάσεις άμεσα που θα είναι εξαιρετικά αντί-λαϊκές, είτε με τη βάση του είτε με την πλειοψηφία του λαού. Το διακύβευμα δεν θα μπορούσε να είναι υψηλότερο: οι αποφάσεις που παίρνει ίσως καθορίσουν εάν το ίδιο το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεχίσει να υπάρχει. Ο υψηλός βαθμός αβεβαιότητας καθιστά δύσκολες τις προβλέψεις αλλά το θέμα της ανάλυσης είναι να προσπαθήσουμε να κάνουμε κάποιες καλές εικασίες αναφορικά με την απόφαση που θα λάβει ο Johnson.

Το τελεσίγραφο της 31ης Οκτωβρίου που επιβλήθηκε από την ΕΕ, σημαίνει ότι ο Johnson θα περάσει τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο κάνοντας τρία πράγματα.

Σχεδιασμός για την έξοδο από την ΕΕ χωρίς συμφωνία

Πρώτον, όπως έχει αφήσει να εννοηθεί ο ίδιος ο Johnson, θα προχωρήσει με την έξοδο χωρίς συμφωνία. Αυτό θα λειτουργήσει ως προσπάθεια τόσο για να αναγκάσει σε παραχωρήσεις την ΕΕ πείθοντάς τους ότι μιλάει σοβαρά πως η Βρετανία θα αποχωρήσει από την ΕΕ χωρίς συμφωνία, και για να μετριάσει την διαταραχή στο εμπόριο και στις επενδύσεις εάν συμβεί. Είναι πολύ απίθανο να πετύχει είτε τον έναν από τους δύο στόχους. Το κόστος της εξόδου χωρίς συμφωνία θα είναι τετραπλάσιο για το Ηνωμένο Βασίλειο από ό,τι για την ΕΕ των 27, διότι οι εξαγωγές στην ΕΕ αντιστοιχούν στο 13% του ΑΕΠ του Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ οι εξαγωγές προς το Ηνωμένο Βασίλειο αντιστοιχούν στο 2,5% του ΑΕΠ των 27 της ΕΕ. Και η ΕΕ εκτιμά πως το να κάνει παραχωρήσεις θα είναι σαν να πουλάει την Ιρλανδία, και θα στείλει ένα μήνυμα στις άλλες μικρές χώρες ότι δεν μπορεί να υπολογίζουν στην αλληλεγγύη της ΕΕ. Ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας, Leo Varadkar, δεν έχει δείξει προθυμία να παραιτηθεί από το backstop: η αντιπολίτευση του Fianna Fail, είναι τόσο δεσμευμένη στο backstop όσο και ο ίδιος, και η συντριπτική πλειοψηφία των Ιρλανδών ψηφοφόρων είναι υπέρ μιας αυστηρής γραμμής. Η υπόλοιπη ΕΕ φοβάται ότι οι παραχωρήσεις θα ενισχύσουν τους ευρωσκεπτικιστές της Ευρώπης να δοκιμάσουν την αποφασιστικότητα της ΕΕ σε άλλα επίμαχα ζητήματα.

Ο προγραμματισμός είναι απίθανο να κάνει πολλά για να μετριάσει τη βραχυπρόθεσμη αναταραχή μιας εξόδου από την ΕΕ χωρίς συμφωνία. Το Ηνωμένο Βασίλειο και η ΕΕ έχουν  εκδώσει και οι δύο τα δικά τους σχέδια στο ενδεχόμενο μη συμφωνίας: περιλαμβάνουν μονομερή μέτρα για τη μείωση ή την κατάργηση δασμών εισαγωγής, διασφαλίζουν ότι οι συναλλαγές στα παράγωγα μπορεί να εκκαθαριστούν και πάλι στο Λονδίνο για καθορισμένη χρονική περίοδο, εκστρατείες πληροφόρησης των νέων traders για τις νέες διαδικασίες και εμπόδια και προσωρινές προβλέψεις που επιτρέπουν στα βρετανικά αεροσκάφη να συνεχίσουν να πετούν στα αεροδρόμια της ΕΕ. Αλλά υπάρχει πολύ λίγος χρόνος για να οικοδομήσουμε νέα σύνορα και οδικές υποδομές για τη μείωση της συμφόρησης στη διέλευση Dover-Calais και στον αυτοκινητόδρομο Μ20 στο Κεντ.

Η νέα κυβέρνηση μπορεί ακόμη να προσπαθήσει να πείσει τις επιχειρήσεις να προετοιμαστούν για το ενδεχόμενο μη συμφωνίας μέσω της δημιουργίας αποθεμάτων ή της προμήθειας περισσότερων συστατικών εκτός της ΕΕ. Αλλά Βρετανοί αξιωματούχοι ανησυχούν ότι αυτό είναι απίθανο να κάνει μεγάλη διαφορά εάν δεν υπάρξει συμφωνία: τον Απρίλιο, διάφορες αυτοκινητοβιομηχανίες έκλεισαν τα εργοστάσιά τους για ετήσια συντήρηση η οποία θα συμπίπτει με μια πιθανή μη συμφωνία, και είναι απρόθυμοι να αναλάβουν το κόστος της επανάληψης μιας τέτοιας ενέργειας. Οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις είναι απρόθυμες δεν είναι σε θέση να δαπανήσουν λεφτά στις νέες εφοδιαστικές αλυσίδες που ίσως δεν είναι απαραίτητες. Κάποιες επιχειρήσεις υποστηρίζουν ότι μια υποτίμηση της στερλίνας μετά από μια έξοδο χωρίς συμφωνία, θα αντισταθμίσει το κόστος των δασμών για τις εξαγωγές (ξεχνώντας ότι οι εισαγωγές θα γίνουν πιο σπάνιες και πιο ακριβές).

Πηγή:Capital.gr

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024