28/03/2024

«Πολεμικό Συμβούλιο» από τον Τζόνσον για άτακτο Brexit

Πυρετώδη προετοιμασία κυβέρνησης και δημοσίου για το ενδεχόμενο μη συμφωνίας επιβάλλει ο Μπόρις. Τζόνσον, για να δοθεί νέα δυναμική στη διαπραγμάτευση του Brexit. Συγκροτεί «Πολεμικό Συμβούλιο» μιμούμενος τον Τσόρτσιλ.

Σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά τους οι κυριακάτικοι Τimes, αποκαλύπτουν τις πυρετώδεις προετοιμασίες της νέας κυβέρνησης για το ενδεχόμενο μη συμφωνίας με τις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με την εφημερίδα που έχει αξιόπιστη πληροφόρηση για τις ενδότερες διεργασίες της κυβέρνησης, ο νέος πρωθυπουργός προσανατολίζεται προς τον σχηματισμό «Πολεμικού Συμβουλίου» με μέλη τον ίδιο και έξι υπουργούς, όλοι φανατικοί Brexiter, το οποίο θα εξετάζει τις εξελίξεις και θα λαμβάνει αποφάσεις για περαιτέρω κινήσεις της κυβέρνησης. Το νέο κυβερνητικό όργανο θα συνεδριάζει καθημερινά ακόμη και στο διάστημα των διακοπών. Παρεμπιπτόντως, ο όρος «Πολεμικό Συμβούλιο» παραπέμπει στον αντίστοιχο ήρωα του Μπόρις Τζόνσον, Ουίστον Τσόρτσιλ, που θέλει να μιμηθει. Επίσης, στους Τάιμς, ο Μάικλ Γκόουβ  ο υπουργός που θα επιβλέπει όλες τις προετοιμασίες για το Brexit, γράφει πως κεντρική θέση (default) της νέας κυβέρνησης είναι πως δεν θα υπάρξει συμφωνία έως την 31η Οκτωβρίου, με δεδομένη την άρνηση των Βρυξελλών να αφαιρέσουν το backstop, την ασφάλεια των ανοιχτών συνόρων στην Ιρλανδία, όρο που προκαλεί την μήνιν των ευρωσκεπτικιστών, οι οποίοι πρωτοστάτησαν στην κατάρρευση της κυβέρνησης Τερέζα Μέι.

Πόροι θα υπάρξουν για μετά το Brexit

Ο ρόλος του κ. Γκόουβ, που παρεμπιπτόντως ήταν ένας από τους φανατικούς υποστηρικτές της κ. Μέι και στο παρελθόν διετέλεσε εσωκομματικός αντίπαλος του Μπόρις Τζόνσον, είναι να επισπεύσει τις προετοιμασίες για σκληρό brexit, να συντονίζει τα υπουργεία και τους ανώτατους δημόσιους λειτουργούς και να πληροφορεί απευθείας τον πρωθυπουργό.

Παράλληλα, ο Σατζίντ Τζαβίντ, ο νέος υπουργός Οικονομικών, σε άρθρο του στην κυριακάτικη Τέλεγκραφ, υπογραμμίζει πως το υπουργείο του θα διαθέσει όσους πόρους κριθούν αναγκαίοι για τη θωράκιση της Βρετανίας μετά την 31η Οκτωβρίου και την ενίσχυση των φρουρών και της τεχνολογίας στα θαλάσσια σύνορα της χώρας.

Μαρία Καστρισιανάκη, Λονδίνο
πηγή:DW

 

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024