13/12/2024

Eπισημάνσεις περί στρατηγικού πλήγματος στις Ιρανικές πυρηνικές βάσεις

470228dbdac64970bd67d4da15720205

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΔΡ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ.Ε.ΔΡΟΥΓΟΣ
Διεθνολόγος-Γεωστρατηγικός Αναλυτής

Ενώ οι σχέσεις ΗΠΑ-ΙΡΑΝ βρίσκονται και πάλι σε ένταση (με εκατέρωθεν καταρρίψεις μη-επανδρωμένων αεροσκαφών) και ενώ στην κρίση αυτή εμπλέκεται λόγω των επιθέσεων-συλλήψεων των δεξαμενόπλοιων τώρα και η μεγάλη Βρετανία, (που έχει διαχρονική γνώση των εξελίξεων στον κόλπο των πετρελαίων, καθώς και πολυδιάστατες  στρατιωτικές-διπλωματικές ως και ενεργειακές πληροφορίες) και ενώ  με τη σειρά της προσπαθεί να φέρει και τους λοιπούς ευρωπαίους  συμμάχους στην περιοχή μέσα από την σύσταση μιας διεθνούς ναυτικής δύναμης (ήδη η Γαλλία, η Νορβηγία και η Δανία απάντησαν θετικά/αλλά η Γερμανία ήταν αρνητική) να αναρωτηθούμε γιατί το πολυσυζητημένο  επί χρόνια αεροπορικό πλήγμα κατά του Ιράν δεν έχει ακόμη πραγματοποιηθεί. Σημειώνω ότι το ενδεχόμενο ενός τέτοιου πλήγματος  από τις ΗΠΑ  ή το Ισραήλ το μελετώ/αναλύω και γράφω εδώ και περίπου 20 χρόνια ,δηλαδή επί ιρανικής προεδρίας ραφσανζάνι-χαταμί-αχμαντινεντζάντ και ροχανί)

Υποψιάζομαι –μεταξύ των άλλων λόγων- δεν έχει γίνει, διότι η καταστροφή των ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων  στο φόρντο, στη νατάνζ και στο αράκ (πρόγραμμα πλουτωνίου) είναι ranger mission και όχι αποστολή για την αεροπορία. Οι εγκαταστάσεις αυτές πιθανολογώ ότι δεν μπορούν να καταστραφούν συνολικά με μερικές έξυπνες βόμβες από αεροσκάφη, αλλά απαιτείται οι ενδιαφερόμενοι (προφανώς αμερικανοί και ισραηλινοί) να επιχειρήσουν στο έδαφος. Μερικά χρόνια πριν τα πράγματα ήσαν διαφορετικά. Άλλο η επιχείρηση opera/babylon δύο λεπτά πάνω από την Βαγδάτη του 1981 από την ισραηλινή αεροπορία (καταστροφή του γαλλικού πυρηνικού osiraq αντιδραστήρα του Σαντάμ), άλλο η επιχείρηση δενδρόκηπος το 2007 κατά της συριακό-βορειοκορεατικής  πυρηνικής βάσης αλ κιμπάρ στον Ευφράτη (επίσης από τους ισραηλινούς) και άλλο πλήγματα κατά των εξελιγμένων ιρανικών πυρηνικών βάσεων (που δεν μπορούν να καταστραφούν με μία μόνο επιδρομή ,παρά τους επί χρόνια σχεδιασμούς των  αμερικανικών διοικήσεων centcom/stratcom)

Παρατηρώ ότι τα τελευταία χρόνια οι αμερικανοί (τους οποίους  σχεδόν καθημερινά παρακολουθώ από πάρα πολλές ,εξειδικευμένες και συνδρομητικές ιστοσελίδες και εκδόσεις ) εκπαιδεύουν εντατικά και στοχευμένα, όχι μόνο τις δυνάμεις ειδικών επιχειρήσεων, αλλά και το απλό πεζικό τους (πχ την 3η-4η μεραρχία, αλλά και την 2η στη νότια Κορέα) σε αποστολές cwmd σε περιβάλλον sbt/cbrne. Αποστολές cwmd είναι αυτές εναντίον όπλων μαζικής καταστροφής (counter-wmd/χημικά-ραδιολογικά-βιολογικά-πυρηνικά). Περιβάλλον sbt/cbrne σημαίνει κάτω από το έδαφος (sbt-subterranean) με απειλές cbrne (chemical-biological-radiological-nuclear-explosive).

Έχουν γραφεί   σε αυτά τα θέματα πάνω από 20 εγχειρίδια από την tradoc/διοίκηση δόγματος και εκπαίδευσης του αμερικανικού στρατού στο Φορτ Μονρόε της πολιτείας Βιρτζίνια (κάποια τα έχω  επιμελώς μελετήσει κατά διαστήματα ) έχει γίνει προμήθεια ειδικού εξοπλισμού, όπως  πχ  βαλλιστικές ασπίδες, ενώ διεξάγονται συνεχώς ασκήσεις στο αντικείμενο αυτό, το οποίο είναι πολύ δύσκολο για τους στρατιώτες. Αυτοί θα  πρέπει να επιχειρούν με ειδικές προστατευτικές στολές (mopp gear), να μεταφέρουν βαρύ και πολύπλοκο εξοπλισμό και να αναγνωρίζουν και αντιμετωπίζουν εξελιγμένες συμβατικές και ρβχ (ραδιολογικές-χημικές-βιολογικές) απειλές, σε περιβάλλον στο οποίο δεν υπάρχει  επαρκής κάλυψη αλλά ευνοείται πλήρως ο αμυνόμενος.

Eπανάληψη λοιπόν της eagle claw/νύχι του αετού (αποτυχημένη επιχείρηση κατά του Ιράν επί προέδρου Κάρτερ τον Απρίλιο του 1980 για την απελευθέρωση των αμερικανών διπλωματών που κρατούνταν 444 ημέρες ως όμηροι στην ιρανική πρωτεύουσα); πιθανώς με πιο σύγχρονα  και εξελιγμένα μέσα στην επιχείρηση neptune spear/τρίαινα του Ποσειδώνα/τζερονυμο  στο αμπονταμπάντ  του Πακιστάν (εκτέλεση του αρχηγού της Aλ Kάεντα, Oσάμα Μπιν Λάντεν) αποκαλύφθηκε η ύπαρξη ελικοπτέρων stealth. Κανείς δεν γνώριζε για τα ελικόπτερα  αυτά μέχρι τότε, ούτε καν είχε υποψιαστεί κάτι. Πλήρης αιφνιδιασμός. (ας διαβαστούν τα όσα lessons learned κυκλοφόρησαν για αυτή την ενέργεια). Πιθανώς κάποια στιγμή να αιφνιδιαστούμε και πάλι από τις ενδεχόμενες  μελλοντικές επιχειρήσεις στον κόλπο. Επιπλέον πρέπει να έχουμε υπόψη ότι συγκεκριμένες ατμοσφαιρικές/μετεωρολογικές συνθήκες στον  κόλπο και στην αραβική θάλασσα περιορίζουν τις δυνατότητες των ραντάρ εγκαίρου προειδοποίησης τις περισσότερες μέρες του χρόνου, δημιουργώντας κενά, από τα οποία επωφελήθηκαν οι αμερικανοί το 1980 (άσχετα αν από άλλα λάθη συντονισμού απέτυχαν). Αυτό σημαίνει ότι και συμβατικής τεχνολογίας αεροσκάφη και ελικόπτερα  μπορούν να επιχειρήσουν, έχοντας όμως καλύτερη εκπαίδευση και ειδικό εξοπλισμό που δεν υπήρχε στην eagle claw κα τελικά είχε τραγικά αποτελέσματα για τους αμερικανούς στην ιρανική έρημο.

Εξάλλου δεν μπορεί να είναι τυχαίο το γεγονός ότι οι ισραηλινοί μόνο πρόσφατα δημιούργησαν ταξιαρχία καταδρομών, στα πρότυπα των αμερικανών ranger για να αναλαμβάνει αποστολές αυτού του είδους (σε αυτή την κατεύθυνση διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο ο νυν αρχηγός των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων αντιστράτηγος Αλουφ Αβίβ Κοτσάβι) η ταξιαρχία αυτή εκπαιδεύτηκε και στην Κύπρο (να τα λέμε και γράφουμε αυτά) και η εκπαίδευση περιελάμβανε και sbt δράση, αν και σε  σχετικά απλοϊκό επίπεδο. Θα φανεί παράξενο στους πολλούς, αλλά όλα αυτά τα χρόνια των πολέμων (από το 1948 μέχρι το 2006, δηλαδή από τον πόλεμο της ανεξαρτησίας  μέχρι τον  αμφισβητούμενο δεύτερο πόλεμο του λιβάνου/κατά της σιιτικής εξτρεμιστικής παραστρατιωτικής οργάνωσης χεζμπολλάχ), ο ισραηλινός στρατός δεν  είχε «δυνάμεις καταδρομών» στη μορφή των αντίστοιχων μονάδων του ελληνικού στρατού. Είχε ταξιαρχίες πεζικού, έκαστη των οποίων είχε τάγμα αναγνώρισης, το οποίο τάγμα αναγνώρισης ήταν soc ή special operations capable. Εδώ θα μπορούσαν να λεχθούν πολλά.

Κλείνοντας να πω ότι οι αμερικανοί δεν συνδέουν επίσημα την sbt/cbrne εκπαίδευση αποκλειστικά με το  πυρηνικό και πυραυλικό πρόγραμμα του  ιράν, αλλά θεωρούν ότι είναι απαραίτητη για μελλοντικούς πολέμους που θα διεξαχθούν σε μεγαλουπόλεις (urban warfare) ή εναντίον αντιπάλων που διαθέτουν ή προσπαθούν να αναπτύξουν wmd, στους οποίους περιλαμβάνεται και η βόρειος Κορέα. Επίσης τα τελευταία χρόνια πραγματοποιούν τέτοιες ασκήσεις σε αφρικανικά τοπία, κάτι που έχω διαπίστωσε  δηλαδή ασκήσεις που κάνουν στην υποσαχάριο Αφρική, αλλά και ειδικότερα στη λαϊκή δημοκρατία του Κονγκό, όπου υπάρχουν υλικά μαζικής καταστροφής, που δεν έχουν και την πλέον προηγμένη κάλυψη. Δεν είναι τυχαίο η προ ημερών ανάληψη καθηκόντων από τον στρατηγό Τάουνσεντ της αρχηγίας της africom/αφρικανική διοίκηση των ΗΠΑ  στην Στουτγάρδη, αφού πριν τοποθετηθεί εκεί ήταν ο επικεφαλής της διοίκησης δόγματος και εκπαίδευσης/tradoc  στην Βιρτζίνια  και επί των ημερών του  υιοθετήθηκαν  δόγματα  για  επιχειρήσεις  σε πολύ  ‘περίεργα’ τοπία  ενδεχόμενων μελλοντικών μαχών και εμπλοκών, για τα οποία εμείς δεν έχουμε ιδέα. Ο συγκεκριμένος τετράστερος στρατηγός έχει επίσης τεράστια εμπειρία από τις επιχειρήσεις του διεθνούς συνασπισμού των 79 κρατών κατά του isis  στην Μεσοποταμία.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Don`t copy text!