14/09/2024

Το ξέσπασμα του Έμπολα δεν είναι μόνο πρόβλημα του Κονγκό

Από τη συντακτική ομάδα
Βloomberg Opinion

Το 2014 οι ΗΠΑ ηγήθηκαν της προσπάθειας των κυβερνήσεων να αντιμετωπίσουν το μεγαλύτερο ξέσπασμα του ιού Έμπολα, το οποίο στέρησε πάνω από 11.000 ζωές στη Δυτική Αφρική προτού κηρυχθεί η λήξη του στα μέσα του 2016. Τώρα, ένα μικρό αλλά πιο περίπλοκο ξέσπασμα σημειώνεται στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και η αντίδραση των ΗΠΑ κυριαρχείται από αδιαφορία και γραφειοκρατικούς καυγάδες. Οι συνέπειες είναι δυνητικά καταστροφικές, και όχι μόνο για όσους βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο.

Μέχρι στιγμής έχουν αναφερθεί περίπου 2.700 περιπτώσεις και σχεδόν 1.800 έχουν πεθάνει. Η Ουγκάντα μετρά τρία περιστατικά κοντά στα σύνορά της με τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και δύο έχουν αναφερθεί στη Γκόμα, μια πόλη μεγαλύτερη των δύο εκατομμυρίων κατοίκων, η οποία έχει πολυσύχναστα σύνορα με τη Ρουάντα και ένα διεθνές αεροδρόμιο. Ο επικεφαλής γιατρός των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ ανέφερε πρόσφατα σε μια επιτροπή της Γερουσίας ότι “το ξέσπασμα δεν είναι υπό έλεγχο”. Την περασμένη εβδομάδα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δήλωσε ότι θα χρειαστεί 324 εκατομμύρια δολάρια για την καταπολέμηση της νόσου τους επόμενους έξι μήνες, περίπου τρεις φορές περισσότερο από ό, τι έχει δοθεί.

Η αντίδραση του Προέδρου Trump δεν ήταν ανάλογη του επείγοντος. (Δεν προκαλεί μεγάλη έκπληξη: κατά τη διάρκεια του ξεσπάσματος στη Δυτική Αφρική το 2014, επέπληξε τον Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα που έστειλε προσωπικό των ΗΠΑ, λέγοντας ότι “ίσως ο Πρόεδρος θα έπρεπε να βάλει όλους τους Αφρικανούς στο Obamacare αντί να στέλνει στρατεύματα”. Η κυβέρνησή του εξάλειψε το χαρτοφυλάκιο παγκόσμιας ασφάλειας για την υγεία από το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας και ανακοίνωσε σχέδια για να αποσύρει 252 εκατ. δολάρια από τα εναπομείναντα κεφάλαια για τα τον Έμπολα μία ημέρα μετά το νέο ξέσπασμα. Ευτυχώς, άλλαξε γνώμη σχετικά με τη χρηματοδότηση και το Κογκρέσο αποκατέστησε τη χρηματοδότηση για πολλές από τις προγραμματισμένες περικοπές του σε δαπάνες για την παγκόσμια υγεία.

Τώρα, οι ΗΠΑ διστάζουν να χορηγήσουν εξαίρεση στο Κονγκό στο πλαίσιο του νόμου περί προστασίας των θυμάτων εμπορίας ανθρώπων για να του επιτρέψουν να έχει πρόσβαση σε δεκάδες εκατομμύρια δολάρια που θα βοηθούσαν στην απάντηση. Παρά τους ισχυρισμούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, το υπουργείο Εξωτερικών πρέπει ακόμη να επιτρέψει στο προσωπικό του Κονγκό να μεταβεί στον τομέα, επικαλούμενο ζητήματα ασφάλειας. (Το προσωπικό από μη κυβερνητικές οργανώσεις αντιμετωπίζει ήδη πολλούς από τους ίδιους κινδύνους.)

Υπάρχει ο κίνδυνος ο ιός να εξαπλωθεί σε πολυσύχναστες αστικές περιοχές στην καρδιά της Αφρικής. Εάν η πιθανότητα αυτή δεν είναι πειστική, υπάρχει επίσης ο κίνδυνος για τις ΗΠΑ: Η περιφερειακή αναταραχή διευρύνει το ρυθμό των προσφύγων από το Κονγκό που εμφανίζονται στα νότια σύνορα. Οι ΗΠΑ πρέπει να άρουν τους περιορισμούς στην βοήθεια, όπως ζήτησε ο γερουσιαστής Bob Menendez, και να βοηθήσουν το προσωπικό να αναπτύξει τις δεξιότητές του. Πρέπει να προωθήσει μια νέα παγκόσμια προσπάθεια – να συνεργαστεί για το σκοπό αυτό με την Κίνα, τον μεγαλύτερο ξένο επενδυτή του Κονγκό.

Βεβαίως, αυτή η κατάσταση έκτακτης ανάγκης παρουσιάζει σοβαρές δυσκολίες. Έχει πλήξει τις επαρχίες που μαστίζονται από τη βία που διαπράττουν τα στρατεύματα. Πάνω από 15 χρόνια μετά τον “Παγκόσμιο Πόλεμο της Αφρικής” που στοίχισε εκατομμύρια ζωές, το Κονγκό εξακολουθεί να φιλοξενεί τη μεγαλύτερη ειρηνευτική αποστολή των Ηνωμένων Εθνών. Οι πληγείσες επαρχίες έχουν επίσης πέσει θύματα επίσημης παραμέλησης και καταπίεσης. Η δημόσια δυσπιστία είναι τόσο έντονη που κάποιοι βλέπουν τον Έμπολα ως απάτη ή κυβερνητική συνωμοσία. Οι ανταποκριτές και οι εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης έχουν δεχτεί επίθεση.

Αυτό υπογραμμίζει την ανάγκη συνδυασμού μιας αποτελεσματικής αντίδρασης έκτακτης ανάγκης με μεγαλύτερη πίεση για πολιτικές μεταρρυθμίσεις και καλύτερη διακυβέρνηση. Η μεγαλύτερη υποστήριξη της ειρηνευτικής αποστολής του ΟΗΕ θα βοηθούσε. Η αντανακλαστική προσπάθεια της κυβέρνησης να την περιορίσει δεν θα βοηθήσει. Ο γερουσιαστής Lindsey Graham κάλεσε τη νέα επιδημία “μια μελέτη περίπτωσης – Έκθεση Α – του γιατί δεν μπορείτε να αποσυρθείτε από τον κόσμο”. Έχει δίκιο. Οι ΗΠΑ δεν μπορούν να λύσουν τα προβλήματα του Κονγκό, αλλά δεν μπορούν να το αγνοήσουν.

πηγή: Capital.gr

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024