23/06/2024

Το ξενοφοβικό AfD πρώτο κόμμα στην ανατολική Γερμανία

Λίγες εβδομάδες πριν από τις εκλογές σε τρία ανατολικογερμανικά κρατίδια το AfD συγκεντρώνει σε δημοσκόπηση ποσοστό του 23%. Διαφορετική εικόνα στη δυτική Γερμανία. Επιπτώσεις για τον κυβερνητικό συνασπισμό στο Βερολίνο.

Νεότερη δημοσκόπηση (Emnid) επιβεβαιώνει τα αποτελέσματα προηγούμενων σφυγμομετρήσεων: πρώτο κόμμα στην ανατολική Γερμανία είναι με 23% το ξενοφοβικό εθνολαϊκίστικο κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία » (AfD). Δεύτερο κόμμα με 22% είναι οι Χριστιανοδημοκράτες, τρίτο με 14% το κόμμα Η Αριστερά και τέταρτο οι Πράσινοι με 13%. Μόλις πέμπτο κόμμα είναι  Σοσιαλδημοκράτες με 11% και ακολουθούν με 7% οι Φιλεύθεροι. Διαφορετική είναι η εικόνα στη δυτική Γερμανία. Πρώτο κόμμα με 27% αναδεικνύονται οι Χριστιανοδημοκράτες, δεύτερο οι Πράσινοι με 25%, τρίτο οι Σοσιαλδημοκράτες με 13%, μόλις τέταρτο είναι το AfD με 12%. Ακολουθούν οι Φιλελεύθεροι με 9% και με 7% το κόμμα Η Αριστερά. Σε εθνικό επίπεδο το AfD καταγράφει 14% και είναι τρίτο κόμμα μετά τους Χριστιανοδημοκράτες που κυμαίνονται στο 26% και τους Πράσινους στο 23%. Οι Σοσιαλδημοκράτες είναι μόλις τέταρτο κόμμα με 13% και ακολουθούν οι Φιλελεύθεροι με 9% και Η Αριστερά με 8%.

Τριγμοί και στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση

Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης επιβεβαιώνουν την ανοδική τάση που σημείωσε το AfD στις πρόσφατες ευρωεκλογές στα ανατολικογερμανικά κρατίδια και προμηνύουν μια ριζική αλλαγή του πολιτικού τοπίου μετά τις εκλογές στα τρία κρατίδια Βρανδεμβούργο, Σαξονία και Θουριγγία το φθινόπωρο. Κανένας από τους συνασπισμούς που κυβερνούν σήμερα σε αυτά τα κρατίδια δεν πρόκειται να συγκεντρώσει την αναγκαία κυβερνητική πλειοψηφία και έτσι σχηματισμός νέας κυβέρνησης θα είναι εξαιρετικά δύσκολος. Υπό το πρίσμα μιας τέτοιας εξέλιξης σειρά χριστιανοδημοκρατών πολιτικών στην ανατολική Γερμανία έχουν προτείνει συνεργασία με το AfD. Βέβαια, η κεντρική ηγεσία των Χριστιανοδημοκρατών αλλά και η ηγεσία των βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών έχουν κατηγορηματικά αποκλείσει κάθε σύμπραξη με το λαϊκίστικο κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία». 

Οι επιπτώσεις των επικείμενων εκλογών δεν πρόκειται όμως να περιοριστούν μόνο στα τρία ανατολικογερμανικά κρατίδια. Σύμφωνα με τον πρόεδρο των Χριστιανοδημοκρατών στο Βρανδεμβούργο, Ίνγκο Σένφτλεμπεν, τα αναμενόμενα αρνητικά αποτελέσματα θα προκαλέσουν στους Σοσιαλδημοκράτες νέες συζητήσεις που θα τους οδηγήσουν πιθανά να αποχωρήσουν από την κυβέρνηση συνασπισμού στο Βερολίνο. Γεγονός είναι ότι αυτό το σενάριο υποστηρίζουν και άλλα ηγετικά στελέχη των Χριστιανοδημοκρατών αλλά και στελέχη των Σοσιαλδημοκρατών.

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο
πηγή:DW

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024