13/12/2024

Αυξημένος κίνδυνος ριζοσπαστικοποίησης στις φυλακές

49238938_303

Διαβάστε επίσης:Φυλακές και Τζιχάντ

 

Ένας στους τέσσερεις κρατούμενους στις φυλακές της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας είναι μουσουλμάνος. Ένας από αυτούς είναι ο Μπατουχάν. Τούρκος στην καταγωγή, ζει από τεσσάρων ετών στη Γερμανία. Από το 2014 βρίσκεται στη φυλακή, έχει καταδικαστεί για απάτες αλλά δεν θέλει να πει πολλά για αυτό. Ο Μπατουχάν είναι ένας από τους 16.000 κρατούμενους που εκτίει την ποινή του στις φυλακές της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας. Ανάμεσα σε αυτούς το ένα τέταρτο είναι μουσουλμάνοι και ανάμεσα στους μουσουλμάνους υπάρχει μια πολύ μικρή ομάδα που έχει ριζοσπαστικοποιηθεί. Σε 33 ανέρχεται ο αριθμός τους σύμφωνα με στοιχεία του τοπικού υπουργείου Δικαιοσύνης μετά από ερώτηση της Deutsche Welle. Οι εξτρεμιστές έχουν κατανεμηθεί σε διαφορετικές φυλακές ώστε να μην μπορούν να σχηματίσουν επικίνδυνες ομάδες, ωστόσο η DW δεν πήρε άδεια για να μιλήσει μαζί τους.

Πολλοί κρατούμενοι έχουν στραφεί στη θρησκεία μέσα στη φυλακή. Ένας από αυτούς είναι ο Μπατουχάν και μάλιστα είναι τόσο προχωρημένος πλέον στα θρησκευτικά ζητήματα που οι συγκρατούμενοί του τον συμβουλεύονται:

«Συζητάμε μεταξύ μας. Όταν για παράδειγμα κάπου γίνεται μια τρομοκρατική επίθεση λέμε γιατί, με ποιο σκοπό έγινε κτλ». 

Οι φυλακές τόπος ριζοσπαστικοποίησης

Οι υπεύθυνοι εκτιμούν ότι ο αριθμός αυτών που θα ριζοσπαστικοποιηθούν στις φυλακές θα αυξηθεί. Μόνο πέρυσι η Γενική Εισαγγελία στην Καρλσρούη ξεκίνησε έρευνες εναντίον 855 φερόμενων ισλαμιστών. Επίσης σύμφωνα με έρευνες της Δυτικογερμανικής Ραδιοφωνίας WDR, 120 τζιχαντιστές με γερμανικές ρίζες κρατούνται στις κουρδικές περιοχές της Συρίας μετά από την ήττα του Ισλαμικού Κράτους.

Το μεγαλύτερο μέρος των τρομοκρατικών επιθέσεων στην Ευρώπη έγινε από ανθρώπους που ριζοσπαστικοποιήθηκαν μέσα στις φυλακές. Για το λόγο αυτό οι υπεύθυνοι των γερμανικών φυλακών προσέχουν ώστε οι ισλαμιστές να μην αναλαμβάνουν ρόλο διαφωτιστή και να μην έχουν επαφές με ομοϊδεάτες τους. Ο Νουμάζ Εζέρ, είναι τουρκικής καταγωγής δικηγόρος και λέει σχετικά:

«Υποδαυλίζουν το μίσος εναντίον του συστήματος. Λένε μεταξύ τους, δεν είσαι εσύ υπεύθυνος αλλά αυτή η κοινωνία που σου έκανε όλα αυτά. Εκεί προσθέτουν και τη θρησκεία για να έχουν ένα είδος νομιμοποίησης των πράξεών τους».

Τώρα γίνεται προσπάθεια οι αρχές να επικεντρωθούν στην πρόληψη και όχι στην καταστολή. Για το λόγο αυτό επιχειρείται να εκπαιδευθούν σωστά οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι από ισλαμολόγους αλλά και να είναι πιο έντονη η παρουσία των ιμάμηδων. Στόχος είναι οι μουσουλμάνοι πνευματικοί να προσφέρουν τις απαντήσεις και την παρηγοριά που έχουν ανάγκη οι κρατούμενοι χωρίς ακρότητες. 

Έστερ Φέλντεν, Ματίας φον Χάιν

Επιμέλεια: Μαρία Ρηγούτσου

 

πηγή:DW

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Don`t copy text!