Γιατί η Κίνα αποφάσισε να «σπάσει το επτά»
Αποτέλεσμα προσεκτικά σχεδιασμένης κίνησης η διολίσθηση του γουάν στο 7 προς 1 έναντι του δολαρίου. Η διαφορά με το 2016, η μειωμένες προσδοκίες για εμπορική συμφωνία και το μήνυμα στον Τραμπ.
Tom Mitchell (Πεκίνο)
Financial Times
Αν το γουαν «έσπαγε το 7» (ή po qi όπως είναι γνωστό στην Κίνα) στα τέλη του 2016, θα ήταν σημάδι ότι το Πεκίνο χάνει τον έλεγχο του προσεκτικά μανατζαρισμένου νομίσματος και πιθανά της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη. Καθώς όμως η γραμμή διασπάστηκε σήμερα το πρωί, αφού προηγουμένως φλέρταρε με αυτό για σχεδόν τρία χρόνια, όλα ήταν ήρεμα στο Πεκίνο.
Δεν είναι σύμπτωση ότι η κίνηση έγινε λίγες ημέρες αφότου ο Ντόναλντ Τραμπ απείλησε να επιβάλει τον επόμενο μήνα τιμωρητικούς δασμούς σε όλες τις κινεζικές εισαγωγές. Το ότι επετράπη στο γουάν να «σπάσει το επτά» είναι ένα προσεκτικά υπολογισμένο τζογάρισμα από την κινεζική κυβέρνηση ότι μπορεί να χρησιμοποιήσει την ισοτιμία για να βελτιώσει τις χειρότερες επιπτώσεις από τον εξελισσόμενο εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ χωρίς να πυροδοτήσει φυγή κεφαλαίων.
Η βασική διαφορά μεταξύ του 2016 και τώρα είναι ότι πριν από τρία χρόνια το Πεκίνο αγωνίζονταν να ενισχύσει την εγχώρια και διεθνή εμπιστοσύνη στο γουάν, μετά από μια παρατεταμένη περίοδο αναταραχών στην αγορά και τα νομίσματα.
Αλλά όσο κακή και αν ήταν η αναταραχή, τα αυστηρά capital controls που επιβλήθηκαν στα τέλη του 2016 δούλεψαν, εξαλείφοντας την φυγή κεφαλαίων και κρατώντας τα αποθέματα σε συνάλλαγμα πάνω από τα τρία τρισεκατομμύρια δολάρια. Η κινεζική κεντρική τράπεζα κέρδισε την εμπιστοσύνη για την ικανότητά της να δουλεύει σε στενή συνεργασία με κρατικά ελεγχόμενα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα για να κατευθύνει την αξία του νομίσματος στην πιο σημαντική εξωχώρια αγορά -το Χονγκ Κονγκ- όπως και στο εσωτερικό της χώρας.
Η εμπορική αναμέτρηση μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και του κινέζου ομολόγου του, Σι Τζινπίγκ, κατέδειξε την ικανότητα του Πεκίνου να διαχειρίζεται το γουάν.
Αφότου ο αμερικανός πρόεδρος πρώτα επέδειξε την αποφασιστικότητά του να επιδιώξει –και να κλιμακώσει- ένα πρωτοφανή εμπορικό πόλεμο με τον βασικό γεωπολιτικό αντίπαλο, στα μέσα του 2018, το γουάν αργά αλλά σταθερά υποχώρησε από τα περίπου 6,4 ανά δολάριο στο χαμηλό του 6,97.
Αυτό αφαίρεσε κάποια από τα αγκάθια των αρχικών δασμών του Τραμπ. Ωστόσο το Πεκίνο ήταν προσεκτικό μη αφήνοντας το νόμισμα να «σπάσει το επτά» από το φόβο ότι αυτό θα περιόριζε τις προοπτικές μιας εμπορικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ.
Αυτό το μοντέλο κράτησε και αυτή τη χρονιά. Σε στιγμές που οι δυο χώρες φαίνονταν ότι πλησίαζαν σε μια συμφωνία το Πεκίνο κινούσε το γουάν προς μια ισχυρότερη ισοτιμία έναντι του δολαρίου. Όταν υπήρχε υποτροπή, όπως συνέβη με δραματικό τρόπο το Μάιο, το «ελάφρυνε» εκ νέου προς το επτά.
Η συγκεκριμένη κίνηση είναι ένα σημάδι ότι το Πεκίνο βλέπει λίγες ελπίδες να υπάρχει ένας βραχυπρόθεσμος εμπορικός διακανονισμός με τις ΗΠΑ. Είναι επίσης μια υπενθύμιση στον αμερικανό πρόεδρο ότι σε ότι αφορά τη διαχείριση της αυξανόμενα οδηγούμενης από το κράτος οικονομίας σε ταραχώδεις καιρούς, ο κος Σι έχει πολύ περισσότερα φύλλα να τραβήξει από τον μανίκι, απ’ ότι ο Τραμπ στις ΗΠΑ.
πηγή:Euro2day.gr