16/04/2024

Ο πραγματικός στόχος του Trump είναι η Fed, όχι η Κίνα

Του Shuli Ren
Βloomberg Opinion

Η επόμενη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ θα πραγματοποιηθεί σε πέντε εβδομάδες και ο Πρόεδρος Donald Trump μιλάει ήδη για μία οικονομία σε ύφεση στην προσπάθειά του για χαμηλότερα επιτόκια. Οι αγορές δεν πρέπει να πάρουν το τελευταίο του ξέσπασμα πολύ σοβαρά.

Το υπουργείο Οικονομικών κατηγόρησε επίσημα την Κίνα ότι “χειραγωγεί” το νόμισμά της για πρώτη φορά από το 1998, αφότου ο Trump κατέφυγε στο Twitter για να στηλιτεύσει τη χώρα για το ότι επιτρέπει στο γουάν να αποδυναμωθεί ακόμα και κάτω από το ψυχολογικά όριο των 7 γουάν ανά δολάριο. Τα futures του S&P 500 υποχώρησαν έως και 1,9% μετά την απόφαση, με το δείκτη να έχει κλείσει 3% χαμηλότερα στις κανονικές συναλλαγές.

Δεν είναι δύσκολο να καταλάβουμε γιατί ο Trump αισθάνεται ενοχλημένος. Από τη στιγμή που το υπουργείο δεν προχώρησε στην “ταμπέλα” του “χειραγωγού νομίσματος” για την Κίνα στα τέλη Μαΐου, η αξία του γουάν συρρικνώθηκε κατά 2,2%, ήτοι το μεγαλύτερο ποσοστό μεταξύ των νομισμάτων χωρών τις οποίες παρακολουθούν οι ΗΠΑ. Αλλά ακόμη και ο ίδιος πρέπει να γνωρίζει ότι αυτή η πολιτική ταμπέλα, είναι σαν “σκύλος που γαβγίζει, αλλά δεν δαγκώνει”. 

Το μόνο που μπορεί να κάνει ο υπουργός Οικονομικών Steven Mnuchin είναι να συνεργαστεί με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για να εξαλείψει το “αθέμιτο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που δημιουργείται από τις τελευταίες ενέργειες της Κίνας”. Ο Trump έχει ήδη επιβάλει υψηλότερους δασμούς στις κινεζικές εισαγωγές.

Το ΔΝΤ δεν θα χαρεί ιδιαίτερα με το σενάριο να αναλάβει δράση. Το γουάν σε μεγάλο βαθμό διατηρεί σωστή διατίμηση, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ταμείου που δημοσιεύθηκε τον Ιούλιο, η οποία διαπίστωσε ότι το δολάριο Η.Π.Α. είναι πράγματι το πιο ακριβό μεταξύ των δώδεκα περίπου νομισμάτων που εξετάζει. Εάν οι Η.Π.Α. αναζητούν πραγματικά κάποιο “χειραγωγό νομίσματος”, ο Mnuchin μάλλον πρέπει να πάρει ένα τηλέφωνο στη Σιγκαπούρη.

Η αλήθεια είναι ότι οι παγκόσμιοι επενδυτές φυσικά καταφεύγουν προς το επενδυτικό καταφύγιο των ομολόγων αναπτυγμένων χωρών όταν ο εμπορικός πόλεμος κλιμακώνεται. Εάν ο Trump αισθάνεται ενοχλημένος από το ισχυρότερο δολάριο, τότε τι σκέφτεται για το ελβετικό φράγκο ή το ιαπωνικό γιεν; Από τον Ιούνιο, έχουν κερδίσει περισσότερο από 5% έναντι του γουάν. Επιπλέον, η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας απουσιάζει εμφανώς από τον παγκόσμιο αγώνα για τη μείωση των επιτοκίων. Τα πράγματα θα μπορούσαν να ήταν πολύ χειρότερα.

Αυτό που μπορεί να κάνει ο πρόεδρος είναι να χρησιμοποιήσει την ταμπέλα του χειραγωγού νομισμάτων και τις επακόλουθες αντιδράσεις στην αγορά ως εργαλείο στην προσπάθειά του για τις μειώσεις των επιτοκίων. Οι traders βλέπουν τώρα πιθανότητα 44% να μειωθούν τα επιτόκια κατά μισή ποσοστιαία μονάδα κατά τη συνεδρίαση της Fed στις 18 Σεπτεμβρίου, από μόλις 15% πριν από μία εβδομάδα. Μια ήπια “προσαρμογή στο μέσο του κύκλου”, όπως η περικοπή 25 μονάδων βάσης της περασμένης εβδομάδας, δεν είναι αυτό που θέλει ο Trump. Απλώς διαβάστε τις θέσεις του στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης: Η πρώτη απάντηση του προέδρου στην υποχώρηση του γουάν κάτω από τα 7 γουάν ανά δολάριο ήταν να κατηγορήσει τη Fed.

Η Fed έχει καταστεί όμηρος πολιτικών και traders. Με το spread μεταξύ των αποδόσεων των διετών και των δεκαετών ομολόγων των ΗΠΑ στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2007, έρχεται ύφεση, λένε οι traders.

Από την πλευρά της Κίνας, η χώρα δεν ενδιαφέρεται καθόλου για τη νέα “ταμπέλα”. Όπως έγραφα και στο παρελθόν, η κυβέρνηση έχει γίνει πιο σοφή μετά από σχεδόν δύο χρόνια εμπορικού πολέμου και τώρα αμφισβητεί το κατά πόσο ο Trump πράγματι προσπαθεί για την επίτευξη συμφωνίας. Το Πεκίνο διαθέτει πολλά εργαλεία για να προωθήσει την αξία του νομίσματος εάν το θέλει: Η έκδοση ομολόγων υψηλότερης απόδοσης, για παράδειγμα, είναι μια καλά δοκιμασμένη τακτική για να ενισχύσει το νόμισμα. Το μόνο που η Κίνα ήθελε να κάνει, είναι να στέλνει ένα προειδοποιητικό μήνυμα στον Trump.

Όπως γνωρίζει καλά το Πεκίνο, μερικές φορές η επιθετικότητα ενός ηγέτη έναντι άλλων εθνών στοχεύει πραγματικά σε ένα ακροατήριο πίσω στην πατρίδα του.

 

Πηγή:Capital.gr

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024