23/06/2024

20 χρόνια Πούτιν στην εξουσία

Είκοσι χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τότε που ο Πούτιν ανέλαβε την εξουσία. Οι διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης, οι πυρκαγιές στη Σιβηρία και όχι μόνο, δεν αφήνουν μεγάλα περιθώρια για θριαμβολογίες.

 

Όταν υπενθυμίζουν στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν ότι εδώ και 20 χρόνια βρίσκεται στην εξουσία, ο 66χρονος πολιτικός διορθώνει αμέσως τον συνομιλητή του. Την εξουσία στη Ρωσία την έχει ο Πρόεδρος, σπεύδει να διευκρινίσει. Ο ίδιος ανέλαβε ως Πρωθυπουργός στις 9 Αυγούστου 1999. Μόλις το 2000 έγινε Πρόεδρος της χώρας και ενδιαμέσως μάλιστα μια φορά πάλι Πρωθυπουργός. Σήμερα ωστόσο περιθώρια για θριαμβολογίες δεν υπάρχουν.

Οι πολίτες διερωτώνται γιατί αυτά τα είκοσι χρόνια διακυβέρνησης από τον Πούτιν δεν βελτιώθηκε η οικονομική κατάσταση. Ακόμα οι δυνάμεις ασφαλείας αντιμάχονται διαρκώς το τελευταίο διάστημα ειρηνικούς διαδηλωτές οι οποίοι ζητούν ελεύθερες δημοτικές εκλογές στις 8 Σεπτεμβρίου. Οι άγριες εικόνες με γρονθοκοπήματα στόχο έχουν να δείξουν ότι ο Πούτιν είναι ο ισχυρός άνδρας της Ρωσίας.

Η κριτική της Δύσης για καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και περιορισμό της ελευθερίας του Τύπου και της ελευθερίας της γνώμης εντείνεται. Η κατακερματισμένη αντιπολίτευση εδώ και καιρό δεν έχει πρόσβαση στην τηλεόραση. Οι εποχές που ο Πούτιν είχε την ευκαιρία να εκφωνήσει ομιλία στο γερμανικό Κοινοβούλιο, και μάλιστα σε άπταιστα γερμανικά ως πρώην αξιωματικός της KGB στη Δρέσδη, φαίνεται να έχουν περάσει ανεπιστρεπτί.

Δύσκολη οικονομική κατάσταση για χιλιάδες πολίτες

Οι καταστροφικές πυρκαγιές στη Σιβηρία
Οι καταστροφικές πυρκαγιές στη Σιβηρία

 

Στη Σιβηρία εδώ και εβδομάδες καίγεται η σημαντικότερη δασική έκταση της περιοχής, διότι οι αρχές δεν κατάφεραν να επέμβουν εγκαίρως και η φωτιά εξαπλώθηκε. Σε πολλά μέρη επικρατεί κατάσταση εκτάκτου ανάγκης ενώ άλλα τμήματα της Σιβηρίας παλεύουν με απίστευτες πλημμύρες. Χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τις εστίες τους.

Η οικονομική κατάσταση είναι δραματική για χιλιάδες ανθρώπους. Σε ένα γνωστό τηλεοπτικό σόου ο Πούτιν άκουσε πως ένα μεγάλο μέρος των πολιτών πρέπει να τα βγάλει πέρα με μόλις 100 ευρώ το μήνα.

Οι κυρώσεις εξάλλου που επέβαλε η Δύση πριν από πέντε χρόνια με αφορμή την προσχώρηση της Κριμαίας στη Ρωσία έχουν αφήσει εμφανή τα σημάδια τους, κι ας λέει ο Πούτιν σε κάθε τηλεοπτική του εμφάνιση πως η Δύση υποφέρει περισσότερο από τις ρωσικές αντικυρώσεις που στη συνέχεια επιβλήθηκαν και πως οι ευρωπαίοι αγρότες δεν μπορούν πλέον να εξάγουν τα προϊόντα τους.

Οι απλοί Ρώσοι πολίτες όμως διαμαρτύρονται για τις συνεχώς αυξανόμενες τιμές και για το γεγονός ότι δεν μπορούν πια να προμηθευτούν πολλά φάρμακα.

Τον Βλαντιμίρ Πούτιν διόρισε ως Πρωθυπουργό ο τότε Πρόεδρος Μπόρις Γιέλτσιν. Ο Γιέλτσιν αποχώρησε από το αξίωμα το 2000 εξαιτίας του πολέμου στην Τσετσενία και σοβαρών προβλημάτων με το αλκοόλ.

Οι υποστηρικτές του Πούτιν τον θεωρούν θεόσταλτο ηγέτη που μπόρεσε να βγάλει τη χώρα από τη χαοτική κατάσταση, στην οποία είχε περιπέσει τη δεκαετία του 1990. Οι επικριτές του αντίθετα δεν βλέπουν να έχει καταφέρει μέχρι σήμερα σημαντικές αλλαγές που βελτιώνουν τη θέση της Ρωσίας και των πολιτών της.

Ουλφ Μάουντερ, dpa

Επιμέλεια: Μαρία Ρηγούτσου

πηγή:DW

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024