23/04/2024

Αποσυμφόρηση των νησιών του Αιγαίου εδώ και τώρα για λόγους εθνικής ασφάλειας

Γράφει ο Νότης Μαριάς*

 

Οι αυξανόμενες μεταναστευτικές ροές προς την Πατρίδα μας και ειδικότερα προς τα νησιά του Αιγαίου καταδεικνύουν το τεράστιο πρόβλημα το οποίο συνεχίζει να αντιμετωπίζει η χώρα. Από τις αρχές του χρόνου μέχρι 14 Ιουλίου εισήλθαν παρανόμως στην Ελλάδα 21.112 άτομα εκ των οποίων 5.896 από τον Έβρο και 15.216 από τα νησιά του Αιγαίου (Η Καθημερινή 20/7/2019). Το ζήτημα των αιτήσεων ασύλου εξελίσσεται σε  «ωρολογιακή βόμβα» καθώς ήδη εκκρεμούν 85.000 αιτήσεις ασύλου εκ των οποίων 15.075 προέρχονται από αιτούντες που βρίσκονται στα νησιά του Αιγαίου (Η Καθημερινή 20/7/2019).   

Με δηλώσεις του ο Υπουργός  Αναπληρωτής αρμόδιος για θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιώργος Κουμουτσάκος επισήμανε ότι «το μεταναστευτικό είναι τεράστια και ταυτόχρονα κοινή ευρωπαϊκή πρόκληση. Απαιτεί κοινή λύση και κοινή αντίδραση στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης»  ( Η Καθημερινή 18/7/2019). Πλην όμως μέχρις ότου υπάρξει σοβαρή αντιμετώπιση του θέματος εκ μέρους της ΕΕ απαιτούνται άμεσοι χειρισμοί εκ μέρους της κυβέρνησης η οποία οφείλει να λάβει σοβαρά υπόψη της και τη διάσταση που έχει άμεση σχέση με τα θέματα άμυνας και ασφάλειας της Πατρίδας μας ιδίως καθώς τις τελευταίες ημέρες εντείνονται οι τουρκικές απειλές κατά της Ελλάδας με αποκορύφωμα τις απειλητικές δηλώσεις Ακάρ ότι η Τουρκία δεν θα διστάσει να κάνει ό,τι έκανε το ’74 (Το Πρώτο Θέμα 2/8/2019).

Ευλόγως λοιπόν εμπνέουν ιδιαίτερη ανησυχία για λόγους δημόσιας τάξης και εθνικής ασφάλειας οι συνεχείς αυξητικές μεταναστευτικές ροές προς τα νησιά του Αιγαίου όπου πρόσφυγες και παράνομοι μετανάστες ξεπερνούν πλέον τις 17.000, τη στιγμή μάλιστα που  ο Υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας Σουλεϊμάν Σοϊλού  μας απειλεί ότι αν ανοίξει η δίοδος της Σμύρνης θα περνούν καθημερινά στην Ελλάδα 30.000-35.000 δήθεν πρόσφυγες (Το Βήμα 2/8/2019).

Η Ελλάδα διαθέτει σημαντικά θεσμικά εργαλεία για την αντιμετώπιση των αυξητικών μεταναστευτικών ροών.

Στο πλαίσιο αυτό από τα τέλη 2015 έχουμε προτείνει την ενεργοποίηση του άρθρου 72 Συνθήκης Λειτουργίας Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ) το οποίο για λόγους δημοσίας τάξεως και εσωτερικής ασφάλειας δίνει τη δυνατότητα στην εκάστοτε Ελληνική κυβέρνηση να αναστείλει όλες τις διατάξεις της ΕΕ που έχουν σχέση με τη λειτουργία της Σένγκεν, του Δουβλίνο 3 και των λοιπών ρυθμίσεων της ΕΕ για προσφυγικό και μεταναστευτικό. Η ενεργοποίηση  του άρθρου 72 ΣΛΕΕ για λόγους εθνικής ασφάλειας η οποία άλλωστε αποτελεί όρο sine qua non για την εμπέδωση της εσωτερικής ασφάλειας δικαιολογείται καθώς τα τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη παραβιάζουν σε καθημερινή βάση τον  εθνικό εναέριο χώρο ενώ το τουρκικό ναυτικό παραβιάζει συστηματικά τα ελληνικά χωρικά ύδατα. Πλέον ο Ερντογάν συγκεντρώνει επίλεκτες μονάδες σε απόσταση αναπνοής  από τα ελληνικά νησιά και εξοπλίζεται με ταχύτατους ρυθμούς αγοράζοντας τους ρωσικούς πυραύλους S-400.  Δεν θα πρέπει, επίσης, να περάσει απαρατήρητη η δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Τσαβούσογλου λίγες μέρες μετά την προκλητική επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα, σύμφωνα με την οποία η Τουρκία θα επιδιώξει την πραγμάτωση των παράνομων διεκδικήσεών της είτε με διπλωματικά μέσα, είτε με προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης είτε με πόλεμο (Τα Νέα 20/12/2017). Επομένως, συνιστά  ιδιαίτερη αφέλεια η εκ μέρους της ελληνικής πλευράς de facto αποδοχή της στρατηγικής του Ερντογάν να γεμίσει τα ακριτικά νησιά του Αιγαίου με χιλιάδες πρόσφυγες και παράνομους μετανάστες, αγνώστου προελεύσεως και προθέσεων. αρκετοί από τους οποίους έχουν προκαλέσει εκτεταμένα επεισόδια, έχοντας κάψει αρκετές φορές τη Μόρια και άλλους χώρους φιλοξενίας.

Από πλευράς άμυνας και ασφάλειας των ακριτικών μας νησιών η εκεί συγκέντρωση υπερβολικού αριθμού αλλοδαπών αποτελεί κατάδηλη αχίλλειο πτέρνα η οποία ευχόμαστε να μην αποδειχθεί μοιραία. Είναι λοιπόν προφανές ότι για λόγους εθνικής ασφάλειας πρέπει να ενεργοποιηθεί το άρθρο 72 ΣΛΕΕ και να γίνει άμεση αποσυμφόρηση των νησιών του Αιγαίου. Αποσυμφόρηση  που κατά  προτεραιότητα πρέπει να περιλαμβάνει επαναπροώθηση των παράνομων μεταναστών και επανέναρξη της διαδικασίας μετεγκατάστασης των προσφύγων σε άλλες χώρες της ΕΕ. Οι υπόλοιποι πρόσφυγες πρέπει να μεταφερθούν σε απόκεντρα σημεία της ηπειρωτικής Ελλάδος.

Επιπλέον, πρέπει να καταργηθεί η κατάπτυστη νομοθετική ρύθμιση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που είχε συμπεριληφθεί  στον σχετικό νόμο για προσφυγικό – χορήγηση ασύλου και η οποία παρά την αντίθετη νομολογία του ΣτΕ απαγορεύει τη μετακίνηση προσφύγων από τα νησιά του Αιγαίου στην ηπειρωτική Ελλάδα. Μια πρακτική η οποία εφαρμόστηκε αδιαλείπτως από το Μάρτιο 2016 με την αιτιολογία, άκουσον- άκουσον, της δήθεν εφαρμογής της Συμφωνίας  ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό.

Η κραυγή αγωνίας των κατοίκων του νησιού του Αιγαίου πρέπει επιτέλους να ακουστεί. Τα  νησιά του Αιγαίου δεν αντέχουν πλέον άλλους πρόσφυγες και παράνομους μετανάστες. Πολύ δε περισσότερο στην παρούσα φάση της επικίνδυνης κλιμάκωσης των τουρκικών απειλών κατά της Πατρίδας μας.

*Πρόεδρος του Κόμματος ΕΛΛΑΔΑ- O ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ,  Καθηγητής Θεσμών ΕΕ στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, πρώην Ευρωβουλευτής.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024