10/08/2022

Geopolitics & Daily News

Global news on Economy, Security, Politics and more

Ελλάδα και Ισραήλ: η πορεία που πρέπει να έχουμε

Γράφει ο Υποπλοίαρχος Παναγιώτης Γέροντας ΠΝ,
Επιτελής Υπηρεσίας Ιστορίας Ναυτικού

Σκοπός της δημοσίευσης αυτής είναι το να προτείνει λύσεις πορείας οργάνωσης του ελληνικού κράτους με χώρα πρότυπο το Ισραήλ. Τονίζεται ότι η συγκεκριμένη δημοσίευση δεν αναλύει την εξωτερική πολιτική του Ισραήλ. Δεν ασχολείται δηλαδή με το θέμα των Παλαιστινίων. Η Ελλάδα και το Ισραήλ εξετάζονται ως κρατικές οντότητες. Υπάρχουν ομοιότητες; Υπάρχουν σημεία τα οποία θα μπορούσε το ελληνικό κράτος να υιοθετήσει ή έστω να προσαρμόσει στην ελληνική πραγματικότητα;

Εν αντιθέσει με την διαδεδομένη αντίληψη, εγώ θα πρωτοτυπησω και θα τονίσω ότι το ελληνικό κράτος είναι ένα πολύ επιτυχημένο κράτος και μάλιστα σε τομείς κρίσιμους όπως η εθνική ιδέα και η κρατική ιδεολογία. Η εθνική μας ιδέα λόγω και των διανοούμενων μας του 19ου (και αρχών 20ου) αι. έχει αφομοιώσει αρμονικά την αρχαία ελληνική παράδοση με την μεσαιωνική, ενώ η πίστη στις αρχές της ελεύθερης κοινωνίας και του κοινοβουλευτισμού έχει μεγιστοποιήσει την αφομοιωτικη του δύναμη.
Η εθνική ομοιογένεια παραμένει σε υψηλά επίπεδα – διαχρονικό και ουσιαστικό επίτευγμα της εθνικής μας εκπαίδευσης- ενώ η διασύνδεση και συμμετοχή στους σημαντικότερους υπερεθνικούς συνασπισμούς δίνει στην Ελλάδα την ιδιαίτερη θέση της γέφυρας της Ανατολής προς τη Δύση και τούμπαλιν.

Τί είναι αυτό που λείπει από την Ελλάδα; Από την Ελλάδα λείπει η ουσιώδης κρατική ανάπτυξη, η οποία όμως θα έχει μια ατζέντα, μια πορεία. Είναι όμως παράδοξο να υιοθετούμε πρακτικές που εφαρμόζονται σε κράτη τελείως διαφορετικά όπως η Γερμανία και οι ΗΠΑ. Η χώρα πρότυπο πρέπει να είναι μια χώρα που να μας μοιάζει και αυτή είναι το Ισραήλ.

Το Ισραήλ, όπως και η Ελλάδα, είναι μια παράκτια χώρα με ελάχιστο γεωγραφικό βάθος. Επίσης είναι μια χώρα που περιβάλλεται από χώρες και πληθυσμούς εχθρικούς. Οι πόροι του κράτους είναι μηδαμινοι, ενώ οι εκτάσεις προς γεωργική εκμετάλλευση ειναι περιορισμένες. Επιπρόσθετα και ο πληθυσμός του Ισραήλ (κοντά στα 9 εκ.) είναι μικρός μπροστά στους μεγάλους πληθυσμούς των πέριξ κρατών. Πώς το Ισραήλ καταφέρνει να υπερκερασει αυτά τα εις βάρος του δεδομένα;

Η απάντηση ευρίσκεται στις λέξεις “πολλαπλασιαστες ισχύος”. Έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην τεχνολογία και την καινοτομία. Το Ισραήλ είναι μία υπερδύναμη υψηλής τεχνολογίας και μία χώρα που εξάγει τα πιο κορυφαία όπλα σε όλον τον κόσμο, με έσοδα που υπολογίζονται σε δισεκατομμύρια δολάρια από τις ετήσιες πωλήσεις όπλων. Από το 1985, για παράδειγμα, το Ισραήλ είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας drones, υπεύθυνος περίπου για το 60% που κυκλοφορούν στην παγκόσμια αγορά, με τις ΗΠΑ να ακολουθούν κατέχοντας το 25% στην αγορά.

Οι πελάτες του Ισραήλ βρίσκονται παντού από τη Ρωσία μέχρι τη Νότια Κορέα και από την Αυστραλία μέχρι τη Γαλλία, τη Γερμανία και τη Βραζιλία. Το 2010, για παράδειγμα, πέντε χώρες του ΝΑΤΟ, πετούσαν ισραηλινά μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) στο Αφγανιστάν. Η διεθνής αμυντική επιθεώρηση Jane’s κατέταξε το 2012 το Ισραήλ ως έκτη χώρα παγκοσμίως στις εξαγωγές οπλικών συστημάτων, μπροστά ακόμα και από την Κίνα και την Ιταλία!

Το Ισραήλ όμως δεν σταματά εδώ. Έβαλε τις επιχειρήσεις δίπλα στα πανεπιστήμια και επένδυσε πόρους στην έρευνα. Η υποδειγματική λειτουργία των πανεπιστημίων και η μεθοδική επένδυση στον τομέα του R&D (έρευνα και ανάπτυξη) ταυτίστηκε με τη μετάβαση του Ισραήλ από τη σοσιαλιστικού τύπου οικονομία στην ελεύθερη αγορά, με ορόσημο την κρίση του 1985. Το 1986 το δημόσιο χρέος του Ισραήλ ξεπερνούσε το 160% του ΑΕΠ. Το 1995 είχε μειωθεί περίπου στο 100% του ΑΕΠ. Το 2013 μειώθηκε στο 67% του ΑΕΠ και το 2020 προβλέπεται να έχει φτάσει στο 62% του ΑΕΠ.

Το Ισραήλ φιλοξενεί εκατοντάδες έδρες ερευνητικής δραστηριότητας πολυεθνικών εταιρειών, προσκαλούνται επιστήμονες από όλο τον κόσμο, ενώ δίνεται απόλυτη προτεραιότητα στην επιχειρηματικότητα. Αν ένας Ισραηλινός έχει μια επιχειρηματική ιδέα θα την εφαρμόσει σε μια εβδομάδα. Μονάδες παραγωγής διατηρούν μεγάλες εταιρίες τεχνολογίας όπως οι Intel, Microsoft, IBM, Cisco Systems και Motorola. Το Ισραήλ μάλιστα πρωτοστατεί στην λεγόμενη “μεταφορά τεχνολογίας”, την μετατροπή των αποτελεσμάτων των εργαστηρίων σε εμπορεύσιμη ύλη.

Η παραπάνω ώθηση στην τεχνολογία έδωσε στον ισραηλινό στρατό τον αέρα της τεχνολογικής υπεροχής, ενώ οι τεχνολογικές κατακτήσεις εφαρμόζονται και στην γεωργία. Η πρωτοπορία του Ισραήλ στην γεωργία είναι το αποτέλεσμα μιας μακράς προσπάθειας απέναντι σε αντίξοες συνθήκες και της χρησιμοποίησης στο έπακρο του λιγοστού νερού και της καλλιεργήσιμης γης. Σήμερα, η γεωργία αποτελεί το 2,4% του ΑΕΠ και το 2% των εξαγωγών. Το Ισραήλ παράγει το 93% των αναγκών του σε τρόφιμα και εισάγει σιτηρά, ελαιούχους σπόρους, κρέας, καφέ, κακάο και ζάχαρη τα οποία αντισταθμίζονται απο το ευρύ φάσμα γεωργικών προϊόντων για εξαγωγές.

Η όλη εικόνα ολοκληρώνεται με τις διεθνείς συμφωνίες του Ισραήλ. Οι τριμερεις με την Ελλάδα και την Αίγυπτο και η πορεία των ενεργειακών αγωγών μεγαλώνουν την αξία του ισραηλινού κράτους. Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους εμπορικούς εταίρους του Ισραήλ.

Με δυο λόγια: το Ισραήλ γνωρίζει πώς να μετατρέπει το κάθε μειονέκτημα σε πλεονέκτημα. Μπορούμε και εμείς. Το αξίζουμε.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
2021 Copyright © All rights reserved - Geopolitics & Daily News | Newsphere by AF themes.
Πνευματική Ιδιοκτησία Geopolitics & Daily News - 2021