Καταρρέει η οικονομία της Αργεντινής
Μετά την απρόσμενη νίκη των περονιστών στις προκριματικές εκλογές της προπερασμένης Κυριακής, η κυβέρνηση του Μαουρίσιο Μάκρι ανακοίνωσε νέο πακέτο μέτρων για την οικονομία. Η κατάσταση όμως είναι δραματική.
Η οικονομία της Αργεντινής κατρακυλά ακόμα περισσότερο μετά το εκλογικό ράπισμα κατά του Προέδρου Μαουρίσιο Μάκρι την προπερασμένη Κυριακή. Το πέσο, το εθνικό νόμισμα, όπως και η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας έχουν πάρει την κατιούσα ενώ ο πληθωρισμός καλπάζει με ποσοστό 50%.
Την περασμένη Τετάρτη ο Μάκρι ζήτησε συγγνώμη για τις δηλώσεις του λίγο μετά τις προκριματικές εκλογές από τον αντίπαλό του Αλμπέρτο Φερνάντες, ο οποίος κέρδισε με 47%. Σε συνέντευξη Τύπου κάλεσε τον νικητή των εκλογών να κάνει την αυτοκριτική του την ίδια ώρα που ο ίδιος είχε πάρει μόλις το 32% των ψήφων. «Την περασμένη Δευτέρα ήμουν ακόμα πολύ στενοχωρημένος με το αποτέλεσμα των εκλογών και για τις συνέπειές του και δεν είχα κοιμηθεί καθόλου. Ωστόσο ήθελα να μιλήσω και να δώσω απαντήσεις στον Τύπο».
Στη συνέχεια ανακοίνωσε πακέτο μέτρων, το οποίο είναι αντίθετο στην αυστηρή πολιτική λιτότητας που ακολουθεί η κυβέρνησή του ενώ στη συνέχεια τηλεφώνησε και στον αντίπαλό του Αλμπέρτο Φερνάντες και λίγο αργότερα έγραψε στο twitter «Συμφωνήσαμε να είμαστε σε απευθείας επαφή».
Ο Μάκρι εξακολουθεί να είναι Πρόεδρος της χώρας μέχρι τον Οκτώβριο που τελειώνει επίσημα η θητεία του. Εν τω μεταξύ όμως η οικονομία αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα.
Μεγάλη ανησυχία στις επιχειρήσεις
Ο Χόρχε Γκέτερτ, επιχειρηματίας και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μηχανικών Αργεντινής CARMAHE σε συνέντευξή του στην DW εξέφρασε την ανησυχία του. «Υπάρχουν σοβαροί φόβοι ότι η Αργεντινή θα ακολουθήσει σύντομα μια ξένη προς την οικονομία και τη διεθνή κοινότητα πολιτική και ότι σύντομα οι μόνοι μας φίλοι θα είναι η Βενεζουέλα και το Ιράν. Δεν θέλουμε όμως να χάσουμε τη δουλειά που έχουμε επενδύσει σε χώρες όπως η Ιαπωνία, η Ιταλία ή οι ΗΠΑ» τονίζει.
Όσον αφορά τις οικονομικές σχέσεις με τη Γερμανία, στην ουσία δεν υφίσταντο, δηλώνει ο Χόρχε Γκέτερτ, από το 2011 μέχρι το 2015, την περίοδο διακυβέρνησης δηλαδή της Κριστίνα Φερνάντες ντε Κίρχνερ, άρχισαν να οικοδομούνται μόλις την τελευταία τριετία. Όσο για τον σημερινό Πρόεδρο δηλώνει: «Παραδέχομαι ότι ο Μάκρι έκανε πολύ κακή δουλειά, αλλά τουλάχιστον βλέπαμε ένα πολύ μικρό φως στην άκρη του τούνελ».
Τα στοιχεία για την οικονομική κατάσταση της Αργεντινής είναι δραματικά. Στο τέλος του 2018 το 32% των κατοίκων και ένα στα δυο παιδιά ζούσαν κάτω από το όριο της φτώχειας. Για τον Χόρχε Γκέτερτ, μια αριστερή κυβέρνηση υπό τον Αλμπέρτο Φερνάντες θα σήμαινε οπισθοδρόμηση χρόνων για τη χώρα. Ο Αλφρέντο Μάγερ, πρώην επικεφαλής μεταλλουργικής βιομηχανίας, προκρίνει τη σύσταση κυβέρνησης εθνικής ενότητας, έτσι ώστε να καταπολεμηθεί η κρίση, και θεωρεί πως στον τομέα της γεωργίας, των πρώτων υλών αλλά και της έρευνας η Αργεντινή θα μπορούσε να είναι ανταγωνιστική.
Ντιέγκο Γκονζάλες
Επιμέλεια: Μαρία Ρηγούτσου