Η Τουρκία εργαλειοποιεί το Μεταναστευτικό και κατά της Κύπρου
Γράφει ο Νότης Μαριάς*
Εκτός από τις πρόσφατες απειλές Ακάρ και τις συνεχείς παράνομες τουρκικές γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, η Άγκυρα επιστρατεύει το τελευταίο διάστημα με έντονους ρυθμούς το μεταναστευτικό και κατά της Λευκωσίας προκειμένου να την σύρει άρον-άρον στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με στόχο την συν-διαχείριση των πλουτοπαραγωγικών πηγών της Μεγαλονήσου.
Έτσι την τελευταία διετία εντείνονται οι προσφυγικές-μεταναστευτικές ροές προς την Κύπρο με αποτέλεσμα το νησί να βρίσκεται στα όριά του ήδη από τις αρχές του 2019 (Philenews 27/1/2019). Μάλιστα οι έντονες μεταναστευτικές ροές το τελευταίο διάστημα απειλούν να οδηγήσουν σε προσφυγική κρίση μια και στην Κύπρο η αναλογία αιτήσεων ασύλου σε σχέση με τον πληθυσμό είναι η μεγαλύτερη σε επίπεδο ΕΕ (Politico 10/7/2019).
Η διαδρομή των μεταναστευτικών ροών είναι με βάρκες είτε απευθείας από τα τουρκικά παράλια προς τις ελεύθερες περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας είτε από την Τουρκία στα κατεχόμενα και εν συνεχεία προς τις ελεύθερες περιοχές. Τους τελευταίους μήνες η Τουρκία υποθάλπει και νέες διαδρομές καθώς πολλοί δήθεν πρόσφυγες και οι παράνομοι μετανάστες δεν φτάνουν εκεί μέσω Συρίας αλλά με αεροπορικές πτήσεις από τρίτες χώρες και εν συνεχεία διοχετεύονται στις ελεύθερες περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας μέσω των κατεχομένων.
Με βάση τα επίσημα στοιχεία, μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2019 έφθασαν στις ελεύθερες περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας από τα κατεχόμενα 3.060 άτομα τα οποία ζήτησαν πολιτικό άσυλο, ενώ το 2017 ήταν 138 άτομα και το 2018 ήταν 2.625 άτομα (Philenews 6/8/2019).
Οι Κυπριακές Αρχές είναι ιδιαίτερα δύσκολο να αποτρέψουν τις μεταναστευτικές ροές από τα κατεχόμενα προς τις ελεύθερες περιοχές καθώς αυτό θα απαιτούσε την εγκαθίδρυση και λειτουργία σκληρών συνόρων γεγονός που θα νομιμοποιούσε την παράνομη διχοτόμηση της Κύπρου που προσπαθεί να επιβάλει η Άγκυρα μέσω του ψευδοκράτους και της παράνομης κατοχής του 37% της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Επιπλέον η Κυπριακή Δημοκρατία όχι μόνο δεν μπορεί να ελέγξει τα βόρεια σύνορά της λόγω της τουρκικής κατοχής αλλά ούτε και η Frontex δύναται να εποπτεύσει την ίδια περιοχή.
Για τον λόγο αυτόν η έκκληση της Κύπρου για αλληλεγγύη εκ μέρους της ΕΕ μέσω του μηχανισμού της μετεγκατάστασης αποκτά ιδιαίτερη σημασία. Όπως επεξήγησε ο αρμόδιος υπουργός, Κωνσταντίνος Πετρίδης, στόχος αυτής της κίνησης είναι «να σταματήσει, τουλάχιστον σε κάποιο βαθμό, να υφίσταται το τρομερά δυσανάλογο βάρος που υφίσταται η Κύπρος. Με την ανταπόκριση των χωρών επίσημα και γραπτώς πλέον, θα δούμε πόσο θα πραγματωθεί αυτή η αλληλεγγύη που και εμείς επιζητούμε αλλά και η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση λέει ότι είναι ένας από τους πυρήνες της» (Philenews 6/8/2019).
Όπως και στην Ελλάδα έτσι και στην Κύπρο η κατάσταση επιδεινώνεται καθώς οι διαδικασίες χορήγησής ασύλου είναι χρονοβόρες και καθυστερούν 3-5 χρόνια ενώ το 40% των αιτήσεων προέρχονται από φοιτητές και οικονομικούς μετανάστες (Ο Πολίτης 10/7/2019).
Η τακτική της Άγκυρας να συνδυάζει την ωμή χρήση βίας και την απειλή χρήσης βίας με πιο soft μεθόδους όπως είναι η απειλή εποικισμού της Αμμοχώστου και η αύξηση των παράνομων μεταναστευτικών ροών προς την Κύπρο θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη εκ μέρους της Αθήνας και της Λευκωσίας.
Στο πλαίσιο αυτό προφανώς εντάσσεται και η κοινή πρωτοβουλία Κύπρου και Ελλάδας για ενίσχυση της πολιτικής των επιστροφών μεταναστών που ανακοίνωσαν πρόσφατα με δηλώσεις τους ο Κύπριος Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης και ο Έλληνας Υπουργός -Αναπληρωτής αρμόδιος για τη Μεταναστευτική Πολιτική Γιώργος Κουμουτσάκος. (Philenews/KYΠΕ 23/7/2019).
Επιπλέον οι πρωτοβουλίες Αθηνών και Λευκωσίας θα πρέπει να συνδυαστούν και με ορισμένες πλευρές των σχεδιασμών που ανακοίνωσε η νέα Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για το προσφυγικό.
Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει Αθήνα και Λευκωσία, αφού αποκρούσουν το σχεδιασμό της φον ντερ Λάιεν για διατήρηση του Δουβλίνου 3 που μετατρέπει τις χώρες της πρώτης εισόδου, δηλαδή Ελλάδα, Κύπρο, Μάλτα, Ιταλία και Ισπανία σε αποθήκες ψυχών, εν συνεχεία να επικεντρωθούν στο δεύτερο σκέλος της πρότασης φον ντερ Λάιεν για τη δημιουργία εθελοντικού βραχυχρόνιου μηχανισμού δίκαιης κατανομής της εξέτασης των αιτήσεων ασύλου μεταξύ των μέχρι στιγμής 14 πρόθυμων χωρών της ΕΕ, ζήτημα στο οποίο θα επανέλθουμε αναλυτικά σε άλλο μας άρθρο.
Επιπλέον και προκειμένου να αποτραπούν στο μέλλον οι συνεχείς παράνομες μεταναστευτικές ροές προς την Κύπρο θα πρέπει πλέον να ληφθούν τα παρακάτω μέτρα:
1.Να αρχίσει η διαδικασία άμεσης αποσυμφόρησης της Μεγαλονήσου η οποία όχι μόνο δεν διαθέτει τις αναγκαίες υποδομές υποδοχής αλλά αποτελεί κατά τα ανωτέρω και στόχο της Άγκυρας.
2.Να επαναπροωθηθούν όσοι δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας.
3.Να τροποποιηθούν άμεσα οι χρονοβόρες και ατέρμονες διαδικασίες χορήγησης
ασύλου που έχουν ως αποτέλεσμα την καταχρηστική άσκησή τους από άτομα που δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας.
4.Να συνεχιστεί το πρόγραμμα μετεγκαταστάσεων από την Κύπρο στις άλλες χώρες της Ε.Ε.
5.Να τροποποιηθεί άμεσα το Δουβλίνο 3 προκειμένου να πάψει η Κύπρος να μετατρέπεται σε αποθήκη ψυχών.
6.Να χτυπηθούν τα δουλεμπορικά κυκλώματα που μεταφέρουν χιλιάδες παράνομους μετανάστες στη Μεγαλόνησο.
*Πρόεδρος του Κόμματος «ΕΛΛΑΔΑ – Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ» Καθηγητής Θεσμών ΕΕ στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, πρώην Ευρωβουλευτής.