19/04/2024

Forbes: Οι δισεκατομμυριούχοι της Wall Street που επλήγησαν από τις δηλώσεις Τραμπ κατά της Κίνας

Της Hayley C. Cuccinello

Forbes

Σε μία σειρά από καυστικά tweet, ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, αντέδρασε στην κίνηση της Κίνας, να επιβάλει δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα αξίας 75 δισ. δολαρίων, διατάσσοντας τις αμερικανικές εταιρείες να κόψουν τους δεσμούς με την Κίνα. Η προαναγγελία δασμών αλλά και η “καταιγίδα” tweet που ακολούθησε, ώθησαν σε ισχυρές απώλειες το αμερικανικό χρηματιστήριο, με τον Dow Jones να σημειώνει “βουτιά” 620 μονάδων.

“Τα τεράστια ποσά χρημάτων που παράγονται από τις ΗΠΑ και τα οποία “κλέβει” η Κίνα, χρόνο με το χρόνο, εδώ και δεκαετίες, είναι κάτι που πρέπει να σταματήσει και θα σταματήσει” έγραψε χαρακτηριστικά ο Trump, ενώ πρόσθεσε: “Οι μεγάλες αμερικανικές εταιρείες μας, διατάσσονται ως εκ τούτου να αρχίσουν να αναζητούν μια εναλλακτική αντί της Κίνας, συμπεριλαμβανομένης και της μεταφοράς σας ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ και την παραγωγή των προϊόντων σας στις ΗΠΑ”. Ζήτησε επίσης από όλες τις εταιρείες μεταφορών, όπως η FedEx, η Amazon και η UPS, να απορρίψουν όλες τις παραδόσεις φεντανύλης από την Κίνα ή αλλού.

Ο Λευκός Οίκος δεν έχει την εξουσία να αναγκάσει τις εταιρείες να ακολουθήσουν αυτές τις εντολές. Επίσης, οι αμερικανικές εταιρείες οικειοθελώς συναλλάσσονται με τις κινεζικές, δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποστηρίζουν τα λεγόμενα του Trump, πως η Κίνα έκλεψε χρήματα από τις ΗΠΑ.

Οι μετοχές ορισμένων εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Κίνα, κατέρρευσαν μετά από αυτές τις δηλώσεις Τραμπ. Ιδού ορισμένοι από τους μεγάλους χαμένους δισεκατομμυριούχους: 

-Η μετοχή της Dell Technologies υποχώρησε σχεδόν 7%, “ψαλιδίζοντας” κατά 1,2 δισ. δολάρια στα 30,6 δισ. δολάρια την περιουσία του Michael Dell μέσα σε μία ημέρα. Η εταιρεία κατασκευής hardware, σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζει την μεταφορά ενός σημαντικού μέρους της παραγωγής φορητών υπολογιστών της από την Κίνα, για την αποφυγή των δασμών.

Η Amazon, μια από τις εταιρείες που μπήκαν στο στόχαστρο του Τραμπ, υποχώρησε κατά μόλις 3%, μειώνοντας την περιουσία του Jeff Bezos κατά 3,2 δισ. δολάρια. Ο Bezos, με περιουσία 109 δισ. δολαρίων, εξακολουθεί βέβαια να είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, παρά την όποια πτώση. Η πρώην σύζυγός του, MacKenzie, που απέκτησε το 25% των μετοχών της Amazon, στο πλαίσιο του διακανονισμού του διαζυγίου τους, έχασε 1,1 δισ. δολάρια, με την περιουσία της να υποχωρεί στα 34,5 δισ. δολάρια. 

Παράλληλα, οι μετοχές της Apple υποχώρησαν σχεδόν 5%, μειώνοντας την περιουσία της Laurene Powell Jobs κατά 367 εκατ. δολάρια στα 20,9 δισ. δολάρια. Η Powell Jobs κληρονόμησε εκατομμύρια μετοχές στην Apple και τη Disney από τον σύζυγό της, Steve Jobs, ο οποίος πέθανε το 2011. Η αγορά της Κίνας είναι σημαντική για την Apple, καθώς αντιπροσωπεύει 9,16 δισ. δολάρια από τις πωλήσεις του τεχνολογικού γίγαντα, το περασμένο τρίμηνο. 

Ο ιδρυτής της FedEx, Fred Smith, έχασε εν τω μεταξύ 114 εκατ. δολάρια, καθώς η τιμή της μετοχής της FedEx υποχώρησε κατά 3,9%. Η περιουσία του ανέρχεται σήμερα σε 3,6 δισ. δολάρια.

Τέλος, ο ιδρυτής της Nike, Phil Knight, έχασε πάνω από 910 εκατ. δολάρια, πέφτοντας στα 33,3 δισ. δολάρια, καθώς οι μετοχές της εταιρείας του υποχώρησαν κατά 3,4%. Η Nike, μαζί με πάνω από 170 άλλες εταιρείες υποδημάτων, ζήτησαν από τον Trump να μην αυξήσει τους δασμούς τον Μάιο.

“Αυτή η σημαντική φορολογική αύξηση, με τη μορφή δασμών, θα επηρεάσει κάθε είδος υποδημάτων και κάθε τμήμα της κοινωνίας μας”, σημειώνουν χαρακτηριστικά στην ανοικτή επιστολή τους οι εταιρείες. “Η πρότασή σας να επιβάλλετε δασμούς σε όλες τις εισαγωγές από την Κίνα, στην ουσία μετακυλίει το κόστος στον Αμερικανικό καταναλωτή. Είναι καιρός να τερματίσουμε αυτόν τον εμπορικό πόλεμο”.

Δεν φαίνεται να συμβαίνει αυτό σύντομα.

πηγή:Capital.gr

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024